élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A játék, mint a kalandpedagógia/ élménypedagógia eszköze
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Utcai és lakótelepi szociális munka
Szociális munka a börtönben
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Játéktár-tréning A kreatív gyakorlatok, szituációs játékok tréningje vezetők, trénertársak, moderátorok, animátorok, belső oktatók, pedagógusok részére.
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A munka világával kapcsolatos tudás
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
Magyar Cserkészlány Szövetség. Szövetségünkről 1989: a Szövetség újraalakulása Nyitott minden lány és nő számára (6 éves kor felett) Csapataink hetente.
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Hantos Elemér Szakkollégium Miskolci Egyetem HANTOS ELEMÉR SZAKKOLLÉGIUM.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
1. osztályos példa Bubernik Eszter
TanítaniaTaníthatatlant.  Cselekedve, tevékenykedve tanulás  Kihívást jelent (fizikai, szociális, kognitív)  Strukturált gyakorlatokat és keretet biztosít.
Élménypedagógia tanároknak
Az alapvető művelődési igények meghatározói
HURO/1001/138/2.3.1 Egy határon átívelő magyar- román idegen nyelvi dráma tehetségprogram megvalósítása.
Gyermekvilág régen és ma
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
PRESSLEY RIDGE Program
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
Nem minden az aminek látszik…
A BKF tudástranszfer modellje a
Alcím mintájának szerkesztése Demens lakók képességmegőrző, rehabilitáló programja Evangélikus Diakóniai Otthon Kaposszekcső Kaposszekcső,
„Tudás – Érték – Tapasztalat integrációs program” T Á MOP A-11/ Nyitókonferencia Február 23.
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Felkészítés a közösségi szolgálatra
Tervezési folyamat.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Módszertani alapismeretek
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Közösen a bántalmazás ellen
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban 2010 november 3 Szatmárnémeti

Élménypedagógia jellemzői A tapasztalati tanulást alkalmazza, mely jól kiegészíti a hagyományos oktatási módszereket Mindenkinek magának kell kivennie a tapasztalatot a folyamatból, nem illő elvárni, hogy készen tálalják a tudást. Kiértékeljük a tevékenységeket Következtetéseket vonunk le, melyek alkalmazhatóak más tevékenységeken, valamint a mindennapi életben

A tapasztalati tanulás Kolb (1973) szerint „A tanulás olyan folyamat, amely által a tapasztalat átformálásán keresztül tudás jön létre” A tanulási ciklus állomásai: Cselekvés és tapasztalat Megfigyelés és reflexió Absztrakció és általánosítás Tanultak tesztelése A tapasztalat mit sem ér, ha nem gondolkodunk el a történteken, és ezt az elmélkedést adott esetben nem visszük át a gyakorlatba.

A játék tulajdonságai Nem kiszámítható kimenet Meghatározott szabályok vannak Örömteli Önkéntes Céltalan A dolgoknak több jelentése lehet Drámaiság Jelenidejűség, azaz az itt és mostban játszódik

A játék pozitív hatásai Mély személyiségfejlesztő hatása van A részvevők fizikai és érzelmi világát is megérinti Új tapasztalatokkal gazdagítják a résztvevőket Támogatják a kommunikációt és az együttműködést A játékosok jobban megismerik saját határaikat Megfelelő teret nyújtanak szociális kapcsolatok fejlesztésére Bizalmat keltenek

Szempontok, amiket figyelembe kell vennünk Biztonság Megfelelő körülmények Pozitív élmények Szabályok felállítása, betartása Önkéntesség A szabályok pontos ismertetése A résztvevők elvárásainak figyelembe vétele

Pedagógiai célok Együttműködés gyakorlása Kommunikáció fejlesztése Ráhangolódás Tapasztalat szerzése Készségek és képességek kialakítása Egymásra való odafigyelés Közösség építése stb.

A játékok típusai Együttműködési és problémamegoldó játékok Kommunikációs játékok Jégtörő játékok Bemelegítő, energizáló, ismerkedési játékok Versengő, kihívást jelentő feladatok Bizalomjátékok Készség és képességfejlesztő játékok

Elszállnak a repülők

Kártyakirakós

Együttműködési játék

A játék tervezése Minimális idő A résztvevők létszáma Eszközök A játék lépéseinek kidolgozása Szabályok, utasítások A játék testre szabása A játék bonyolítása, változatai A megbeszélés során felmerülő kérdések

Könyvészet Több mint játék, Természetjáró Fiatalok Szövetsége, Budapest Szabadidő Kalauz, Raabe Kiadó, Budapest Gary Kroehnert, 103 játékos tréninggyakorlat,Z- Press Kiadó, 2004 Steve Sugar-George Takacs, Csapatépítő gyakorlatok, CC92 Press, Budapest, 2003 Peter Durrschmidt, Trénerek kézikönyve, Z-Press Kiadó, 2008 Kispéter Andrea, Sövényházy Edit, Élménypedagógia , Csapatépítő játékok, Bába Kiadó, Szeged, 2008