ROBOTIKA Fejlődési tendenciák. A ROBOTIKA témakörben készült korábbi IT3 termékek (Általános Áttekintés „Alkalmazási rendszerek” fejezete, Intelligencia”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Advertisements

Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Csoport munka.
Rehabilitáció és dementia
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A szabadidő fogalma.
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
A sikeres TPM építés kulcsa a magas szintű karbantartási szaktudás
Á GENS ALAPÚ TECHNOLÓGIÁK Tar Péter 1. M IK IS AZOK AZ ÁGENSEK ? Többféleképp definiálhatjuk az ágenseket:  Az ágensek olyan egymással kommunikáló és.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Autonóm mobil robotok.
Mobil robotok Készítette: Pethő Balázs. Mobil robotok Maga a robot szó 1921-ben C AREL C APEK Rossum Univerzális Robotjai című színdarabjában fordul elő.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
Paradigmaváltás az oktatásban
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Informatika tanítása ea.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Észak Dél ellen.
Családi vállalkozás.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
Az ellátási láncok biztonsága
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Ember-központú ágens kommunikáció Ambiens Intelligens környezetekben Ambiens Intelligencia (AmI) Számítástechnikai intelligencia beleolvad a lakott terek.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Gyár a lakásban IT3 BT Rátai Balázs -
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A PLC és használatának előnyei
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / ) Vágvölgyi.
Az internet kialakulása
1/11 Futball AIBO robotkutyával Szakdolgozat védés Bodor László IAR-2004.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
IKT IMPLANTÁTUMOK - közvetlen ember gép kommunikáció - ( IT3 mélyfúrás) - IT3 Baráti Társaság március 2. -
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
A szerzői jogi iparágak magyarországi helyzete DAT 2006 a Magyar Tartalomipari Szövetség XVI. Konferenciája november 21. Dr. Bendzsel Miklós Dr.
AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEK LEGFONTOSABB TRENDJEI: Hagyományos TV helyett - streaming, - intelligens gépek és polgárok - városok - gondolatátvitel.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Informatika tanítása ea.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Umron, az asztaliteniszező robot KOVÁCS BERTALAN FJF6UG.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A feldolgozóipar jövője a fejlett országokban Szalavetz Andrea KRTK vándorgyűlés Győr, június 15.
Operatív menedzsment és versenyképesség
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Országos nagykereskedelmi menedzser
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Nagy Roland | Robotika PMB2530, PMB2530L Nagy Roland |
A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
I-QRS ÉletjelfigyelőTelemetriás Rendszer
Előadás másolata:

ROBOTIKA Fejlődési tendenciák

A ROBOTIKA témakörben készült korábbi IT3 termékek (Általános Áttekintés „Alkalmazási rendszerek” fejezete, Intelligencia” megatrend, „Autonóm mobil robotok” elemzés) tézisei A robotika fontos szerepet tölt be az egészségügyben és a betegek, rászorulók otthoni ellátásában A szolgáltatási szektorban drasztikusan nő az alkalmazott robotok száma Fokozódik az egyéni/szórakoztató célokra használt robotok iránti igény A robotok a hétköznapok ugyanolyan fontos tényezői lesznek, mint ma a számítógépek A robotika átalakítja a gyártást/termelést Jelen helyzetFolyó K&F Jövő

Kiindulási pont(ok) •Általános áttekintés Alkalmazási rendszerek fejezet A „robot” szó mindenre használható az egyszerűen programozható kezelő készülékektől (például statikus robotkaroktól) kezdve a két lábon járó humanoidokig. Az okosabb robotok a fizikai világban működő intelligens, mobil ágenseknek tekinthetők, amelyek önálló viselkedési algoritmusokat és döntési rendszereket használnak. Az ipari, katonai és szórakoztató célú fejlesztések mellett a következő évtized első felében az egészségügybe és a háztartásokba is „beszivárog” a robotika. Egyre nagyobb számban jelennek meg a több funkcióra alkalmas, alakváltoztató robotok.

•Autonóm mobil robotok elemzés tézise A robotikai fejlesztések irányát megváltoztatja, hogy a különösebb „intelligenciával” nem rendelkező hagyományos ipari robotok mellett a hétköznapi használat szintjén (háztartásokban, egészségügyben, stb.) is gyakrabban alkalmazzák a komplexebb, autonómabb, rutinmunkák helyett összetettebb feladatokat végrehajtó mobil robotokat.

•Intelligencia megatrend Az intelligencia különböző formái szélesebb körben kerülnek alkalmazásra az informatikai eszközökben és szolgáltatásokban, aminek következtében a "gépi gondolkodásmód" egyre jobban közelít az emberihez, mind az információ feldolgozásban, mind az ember-gép kommunikációban. Az "intelligens" működést megvalósító technológiák kidolgozásánál logikai, matematikai ill. a biológiából vett megközelítéseket is alkalmaznak.

Jelenlegi helyzet •Vezető robotikai szereplők: Japán, Korea (komoly állami támogatás), Európai Unió (komoly uniós támogatás), Egyesült Államok (támogatás nagy része katonai célú, ember nélküli járművekre) – ipari robotok gyártásában nemcsak Japán, hanem az EU is megelőzi az USA-t. Más ambiciózus állami programok: Ausztrália, Kína, Szingapúr. •Gyártás/termelés automatizálása, lakosság elöregedése, több szabadidő növeli a robotok iránti igényt. •A robotika technológiai háttere elég megalapozott ahhoz, hogy a termékek széleskörű (megfizethető) alkalmazásokban hasznosuljanak.

•Különböző speciális technológiák ugyanazon rendszerben történő szintézise megkezdődött: tervezés/navigáció, 3D-s érzékelés, beszédfelismerés, érzékelőtechnológiák, ember-robot interakció (HRI) megtervezése stb. •Mobil robotika jelentősége nő. •Szakértői vélemények: robotika ott tart ma, ahol a számítógépipar az 1970-es évek közepén – nagy áttörés előtt…

Trendek: gyártás •A „klasszikus” robotika, célja futószalag melletti és egyéb mechanikus munkákban kiváltani az embert. •USA GDP 14%-a: gyártás •Gyártási és egyéb rutinfeladatok •Automatizáció és robotika – logisztikai, raktározási alkalmazások ( •Gyártást/termelést forradalmasító, stratégiai jelentőségű kulcstechnológia (munka-intenzív gyártás, következőgenerációs termékek kezelése) •Adaptív, újrakonfigurálható futószalagok

•Zöld” gyártás •„ManufacTuring” •Ember-robot közös munkavégzés •Biztonságos ember-robot együttműködés •„Hogyan tovább, amerikai robotika?” ( 9&articleID=2400&ctag=&iid=) 9&articleID=2400&ctag=&iid

Trendek: egészségügy •Robotrendszerek a sebészetben (kevésbé inváziv), rehabilitációban, telemedicinában – robotics for healthcare (RH4) „mozgalom”-má válik •Emberi képességek „feljavítása” – exoskeletonok ( exoskeletons-wearable-agrirobot-power-suit- assists-farm-harvest-and) exoskeletons-wearable-agrirobot-power-suit- assists-farm-harvest-and •Végtagok helyettesítése robotikai eszközökkel

•Személyre szabott gondozás, idősápolás ( _nLwQ&feature=player_embedded#t=12) – eleinte csak monitorozás, később bonyolultabb tevékenységek ishttp:// _nLwQ&feature=player_embedded#t=12 •Nagyobb robotautonómiát célzó törekvések •Viselkedésterápia (SAR: socially assistive robotics – fizikai interakció helyett a szociálist részesíti előnyben) – nemcsak időseknek!

•Terápiás bébifóka” ( 9&articleID=2330&ctag=&iid=) 9&articleID=2330&ctag=&iid •„Beteghordó robotmaci” ( 9&articleID=2465&ctag=&iid=) 9&articleID=2465&ctag=&iid •„Emlékeztetőgép” ( mlekeztetogep.htm) mlekeztetogep.htm •„Gépsegédek az egészségügyben” ( 9&articleID=2446&ctag=&iid=) 9&articleID=2446&ctag=&iid

Trendek: szolgáltatások •Robotika egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területcsoportja •Professzionális célú szolgáltatórobotok (mezőgazdaság, nemzetvédelmi és mentési műveletek, szállítás, takarítás stb.) •Személyes célú szolgáltatórobotok (fűnyírás, porszívózás stb. Cg) Cg

•„Minden háztartásba egy robotot!” ( bRY64&feature=player_embedded#t=17) bRY64&feature=player_embedded#t=17 •Katonai alkalmazásokból polgári alkalmazások lesznek •Robotika és robotok az oktatásban, tudományban (űrkutatás stb.) •Robotok a nagyvárosi közlekedésben

•„Robothalak mérik a környezetszennyeződést” ( merik-kornyezetszennyezodest.html) merik-kornyezetszennyezodest.html •Saya robot mosolyog és dorgál ( mosolyog-es-dorgal.html) mosolyog-es-dorgal.html •„Drog után szimatol a géprovar” ( 437&ctag=&iid=) 437&ctag=&iid •„Biztonságos robotrepülő” ( 406&ctag=&iid=) 406&ctag=&iid •„Robotok a nagyvárosban” ( 397&ctag=&iid=) 397&ctag=&iid •„Személyi robotok” ( 414&ctag=&iid=) 414&ctag=&iid

Trendek: szórakoztató, társpótló robotok •Szabadidő növekedése •A személyi robotika legkorábbi alkalmazási területe •Optimális terep a kísérletezésre ( 8) 8 •Nagyon jól szemlélteti a robotokhoz való viszony megváltozását (pl. japán robotika) •Androidok, humanoidok ( &feature=related) &feature=related

•„A robot testbeszéd kapaszkodót ad az embernek” ( testbeszed-kapaszkodot-ad-az.html) testbeszed-kapaszkodot-ad-az.html •„Csináld magad robotika” ( robotika.html) robotika.html •„Barátaink, a robotok” ( robotok.html) robotok.html •„Jelbeszédes gépek” ( 362&ctag=&iid=) 362&ctag=&iid • „Szentimentális géplányka” ( 154&ctag=&iid=) 154&ctag=&iid

Trendek összefoglalása •A robotika átalakítja a gyártást/termelést •A robotika fontos szerepet tölt be az egészségügyben és a betegek, rászorulók otthoni ellátásában •A szolgáltatási szektorban drasztikusan nő az alkalmazott robotok száma •Fokozódik az egyéni/szórakoztató célokra használt robotok iránti igény

További konklúziók •Robotika gazdaságélénkítő terület: új munkahelyeket teremt, növeli a termelékenységet, dolgozók biztonságát •Nagyobb automatizáció •„Ubiquitous robotics” •Minél jobban teljesítő robotokat építünk, annál többet tudunk meg saját magunkról (agyműködés stb.)

Megoldandó feladatok •Architektúra, reprezentáció •Robusztusság, megbízható szenzorok (több érzékszervi működés) •Új mechanizmusok, magas szintű teljesítményre képes aktuátorok (tárgyak jobb megmozgatása stb.) •Dinamikus környezet kezelése •Tanulás és alkalmazkodás •Robotok koordinációja (rajintelligencia) •Biológiai anyagok felhasználása •Energiaellátás

Köszönöm a figyelmet!