Mire jó a DÖK?.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szabadidő szervezés! IGEN!. 6 ISKOLÁBAN? IGEN!? Célok, feladatok - szabadidős és kulturális igények felmérése - a pedagógiai programhoz kapcsolódó tanórán.
Advertisements

Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
Tanévnyitó értekezlet
Professzionális iskolai kutatások
Beszámoló a fenntarthatósági időszakban végzett feladatokról TÁMOP – 2.2.3–07/1–2F–2008–0008 „Mércénk az ember” Bókay János Humán Szakközépiskola.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Hatékony diáktanács – minőségi diákélet – felelős állampolgárok "Bartók Béla " Elméleti Líceum diákönkormányzata.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar F ő iskola Hallgatói Önkormányzatának bemutatása Beregszász 2012 Készítette: Nagy Tibor.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
NYITÓRENDEZVÉNY TÁMOP A „Lépéshátrány nélkül”- hasznosítható végzettség megszerzésének támogatása.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A híreket megtalálod a 7. a honlapján.. Házirend  Szigorítások ○ Köpeny ○ Telefon  Ügyelet Késés Köpeny Stb.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
17. tétel.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
Tagszervezeti munka erősítése
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Tájékoztató a 2009/2010. tanévi beiskolázásról. Írásbeli felvételi vizsgákról A 9. évfolyamra történő beiskolázás esetében a felvételi kérelmekről: Vagy.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János

Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Készítette: Devecseri Mátyás
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Pedagógus értékelési rendszer
A Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium diákönkormányzata Készítette: Csiszárik Zsuzsa szabadidő-szervező.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Diákönkormányzat beszámolója 2010/2011 tanév I.Félév.
Diákönkormányzat beszámolója 2009/2010 tanév Alakuló megbeszélés Elnök: Túrós Kata Elnök: Túrós Kata Elnökhelyettes: Raffay Norbert Elnökhelyettes:
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
CSILLEBÉRC 2015.November Országos Intenzív Képzés és Továbbképzés.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
Szakiskolai fejlesztési program Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület Jó gyakorlat konferencia június 3. SZEKCIÓ: „Agressziókezelés, szocializáció”
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
Tervezési folyamat.
Diákönkormányzat beszámolója
Jánoshalmi Kistérségi Tanács
Épület-üzemeltetési tagozat
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Közoktatási alapismeretek
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
Hajnal Gabriella szakmai elnökhelyettes
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

Mire jó a DÖK?

amikor még nem volt DÖK...

Mi a DÖK? A diákok érdekképviseleti szervezete Érvényesítheti a diákok jogait, felléphet a diákság érdekében A diákok érdekképviseleti szervezete Minden, a tanulókat érintő ügybe beleszólhat a szabályozott módon Az iskolai SZMSZ-ben szabályozott módon (írhat saját SZMSZ-t is, de ez alárendelt az iskolainak) (későbbi kockán)

...de ha nincs, akkor nehezebb a diákjogokat érvényesíteni A diákönkormányzat működtetése nem kötelező az iskolákban a diákok önszerveződésével jön létre, ha a diákok létre akarják hozni kötelezettséget jelent az iskola vezetőségére nézve közgyűlést tart évente legalább egyszer ...de ha nincs, akkor nehezebb a diákjogokat érvényesíteni

Az iskolavezetőség kötelezetségei Az igazgatónak együtt kell működnie a DÖK-kel Foglalkozni kell a DÖK által felvetett kérdésekkel 30 napon belül érdemben válaszolnia kell Pénzügyi alapot kell elkülönítenie a DÖK működésére

Működési háttér A DÖK szabadon használhatja az iskola helyiségeit, eszközeit, amennyiben ez nem akadályozza az iskola működését Ajánlatos a továbbaikban: Az iskolai honlap kihasználása DÖK-ös faliújság chat-fórum

választott képviselők Szervezet diákvezetőség Szabadidő- szervező DÖK-öt segítő tanár választott képviselők osztályok

Miben dönthet? (I) Saját működési kérdések (saját SZMSZ-t írhat) A működésére biztosított anyagi eszközök felhasználása - 1 tanítás nélküli munkanap programja

Miben dönthet? (II.) tájékoztatási rendszer kialakítása (iskolaújság, - rádió) - az iskolaújság és iskolarádió tanulói vezetőjének és munkatársainak megbízása

Miben gyakorolhat egyetértési jogot? - házirend elfogadásakor; - az iskolai SZMSZ elfogadásakor, illetve módosításakor; - a tanulói szociális juttatások elosztási elveinek meghatározásakor; - ifjúságpolitikai célú pénzeszközök felhasználásáról

Mire tehet javaslatot? a nevelési - oktatási intézmény működési rendjével, és a tanulókkal kapcsolatos valamennyi kérdéssel kapcsolatban

Példák (1): Szabadidő tartalmas eltöltése, programjavaslatok, rendezvények, kirándulások, sportolási lehetőségek rendje, időtartama

Példák (2): Tanárok és diákok közötti kapcsolat, konfliktusok kezelése, tanulmányi problémák, továbbtanulási tájékoztatók rendje, diákjogok érvényesülése a tanítási órán, házirend betartása a tanárok részéről

Példák: (3) Iskolai működés rendje, pl. ebédelés, büfé és kínálata, iskolai termek és eszközök használata stb. Késés, hiányzás (Házirendben szabályozott)

Alapszabály bármilyen indítvány beadásakor: - az iskolai SZMSZ és a diákok által már elfogadott házirend a mérvadó (az indítvány nem mondhat ellent sem ezeknek, sem jogszabálynak) (2008-ban új házirend, ha módosításra van szükség valamelyik területen)

Feladatok Információs rendszer megtervezése, Éves működtetése programterv megírása Feladatok Költségvetés Tisztségviselők megválasztása, megalakulás Saját DÖK-ös SZMSZ???

Az éves programterv (szempontok) DÖK tábor DÖK-vezetőségi és tagsági gyűlések rendje Sportnapok, kulturális rendezvények, szabadidős programok Diáknapok Továbbtanulási tájékoztatók Felmérések (pl. tanár-véleményezés, stb.)

Szervezeti és Működési Szabályzat Nem kötelező megírni, de érdemes Nem állhat szemben az intézményi SZMSZ-sel, házirenddel, és egyéb jogszabállyal (ha létrejön egy stáb, akik hajlandók ezen dolgozni)

Javasolt témák az SZMSZ-hez A diákönkormányzat felépítése. A tagok, a képviselők és a felnőtt segítő feladatai, jogai és kötelességei. Tisztségviselők. Ülések. Nyilvánosság. Képviselet. Joggyakorlás. Pénzügyek. Kapcsolatok. Döntéshozatali rend. Aláírási jog.

Fontos! A DÖK sikerességének fokmérője: indítványok, saját rendezvények száma Eredményesség Érdemes évente értékelni a DÖk munkáját (külső-belső értékelés, pl. a képviselők maguk is értékeljék, de kérdezzék meg az osztályokat is)

EREDMÉNYES MUNKÁT a DIÁKÖNKORMÁNYZATNAK ÉS MINDEN TANULÓNAK!