Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Vigyázz ha jön a vonat! AVAGY MOZGÁSOK.
A gyorsulás fogalma.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
a sebesség mértékegysége
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
 .
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
A testek mozgása.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Mozgások I Newton - törvényei
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
EGYENLETES MOZGÁS.
A PONTSZERŰ ÉS KITERJEDT TESTEK MOZGÁSA
KINEMATIKAI FELADATOK
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Kinematika Egyenletes mozgások
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Hegyesszögek szögfüggvényei
Newton törvényei.
Mi alapján hasonlítunk össze két erőt?
Ideális kontinuumok kinematikája
EGYENLETESEN VÁLTOZÓ MOZGÁS
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
KINEMATIKAI FELADATOK
A PONTSZERŰ ÉS KITERJED TESTEK MOZGÁSA
Egyenletesen változó mozgás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Másodfokú egyenletek megoldása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Kör és forgó mozgás.
Egyenletesen változó mozgás
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
2. előadás.
Haladó mozgások Alapfogalmak:
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Munka, energia teljesítmény.
Amikor egy test helye, vagy helyzete egy vonatkoztatási rendszerben megváltozik, akkor ez a test ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog. Körmozgás Összetett.
A testek mozgása. 1)Milyen mozgást végez az a jármű, amelyik egyenlő idők alatt egyenlő utakat tesz meg? egyenlő idők alatt egyre nagyobb utakat tesz.
Hely, idő, haladó mozgások (sebesség, gyorsulás) Térben és időben élünk. A tér és idő végtelen, nincs kezdete és vége. Minden tárgy, esemény, vagy jelenség.
Mechanika Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Készítette: Horváth Zoltán
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Dinamika alapegyenlete
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása Kinematika Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás Egy test egyenes vonalú egyenletesen változó mozgást végez, ha azonos időegységenként azonos mértékben változik a sebessége.

Gyorsulás Egy pontszerű merev test gyorsulása megmutatja, hogy időegységenként mennyivel változik a test sebessége. Jele: a (akceleráció) Képletesen: ,ahol Δv a sebességváltozást, Δt pedig a sebességváltozás időtartamát jelöli. Mértékegysége:

Szabadesés A testek légüres térben történő esését szabadon esésnek nevezzük, ha csak a gravitációs erőtér hatására gyorsul. Földön a nehézségi gyorsulás értéke: Bővebb info: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nehézségi_gyorsulás

Négyzetes úttörvény V t Akkor alkalmazható, ha a kezdő sebesség zérus. Készítsünk egy v-t grafikont, és ábrázoljuk az álló helyzetből gyorsuló test sebességét az idő függvényében. A v-t grafikon görbe alatti területe megegyezik az elmozdulással. A besatírozott síkidom egy derékszögű háromszög, melynek területe: Δv-t helyettesítsük be ebbe az összefüggésbe a gyorsulás definíciójából. V t

További összefüggések vt v0 Mekkora a gyorsulás úthossza? Ábrázoljunk egy egyenletesen gyorsuló test sebességének értékét az idő függvényében! A v-t grafikonon a görbe alatti terület a mozgó test elmozdulásával egyezik meg! A grafikonon a bevonalkázott síkidom egy trapéz, melynek alapjai v0 és vt hosszúságú, magassága pedig Δt. A trapéz területe: Ez már egy használható összefüggés. Fejezzük ki Δt-t a gyorsulás definíciójából! Helyettesítsük be a fenti összefüggésbe! Tudjuk, hogy: Δv=vt-v0 .. Helyettesítsünk be ezzel, ekkor: Végezzük el a szorzást a két törttel!

1. feladat Mekkora a gyorsulása annak a járműnek, amelyik 5 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 90km/h sebességet? Adatok kigyűjtése. Szükséges mennyiségek átváltása A test gyorsul, írjuk fel a gyorsulás definícióját! Helyettesítsünk be! A jármű gyorsulása:

2. feladat A concorde francia utaszállító repülőgép felszállási sebessége 360km/h. (Ez egyébként nem a gép tényleges sebességét jelenti, hanem a gépnek a levegőhöz viszonyított sebességét. Ezért fordulnak a repülőgépanyahajók indításkor széllel szembe. ) Legalább mekkora legyen a gyorsulása, ha legfeljebb 3,3km hosszú kifutópálya áll a rendelkezésünkre? Mekkora lehet a gyorsulása, ha műholdas nyomok alapján átlagosan csak 1,2 km-t használnak a felszálláshoz?

A párizsi repülőtér műholdas felvétele:

Mert álló helyzetből gyorsul. A gyorsulás értéke a sebességváltozás és a gyorsulás szakaszának függvényében. Adatok kigyűjtése: Mert álló helyzetből gyorsul. Átváltásokkal egyeztessük össze a mértékegységeket! Írjuk fel a gyorsulás kiszámításához a megfelelő összefüggést! A kezdő sebesség nulla, mert álló helyzetből indult. Helyettesítsünk be a felírt összefüggésbe! Legalább 1,52 m/s2 a gyorsulása a repülőgépnek felszálláskor

Mert álló helyzetből gyorsul. A gyorsulás értéke a sebességváltozás és a gyorsulás szakaszának függvényében. Írjuk fel a gyorsulás kiszámításához a megfelelő összefüggést! A kezdő sebesség nulla, mert álló helyzetből indult. Helyettesítsünk be a felírt összefüggésbe! Megközelítőleg 4,17 m/s2 a gyorsulása a repülőgépnek felszálláskor Adatok kigyűjtése: Mert álló helyzetből gyorsul. Átváltásokkal egyeztessük össze a mértékegységeket!

3. feladat Egy kavicsot kiejtettem az erkélyről. A kavics pontosan 2 másodperc alatt ütközött a talajba. Mekkora sebességgel csapódott be a földbe? Milyen magasról esett le a kavics? A kavics g-vel gyorsult álló helyzetből. Innen a gyorsulás definíciójából származtatva: A magasság kiszámításához használjuk fel a négyzetes úttörvényt!

4. feladat Mennyi idő alatt érkezik le a 45m magasból leejtett kavics? A test egyenletesen változó mozgást végez, hiszen sebessége időegységenként egyenletesen változik Adatokat gyűjtsük ki: Írjuk fel a négyzetes úttörvényt! Rendezzük t-re! Helyettesítsünk be az így kapott összefüggésbe!

5. feladat Egy személygépkocsi 72 km/h sebességről 90km/h sebességre egyenletesen gyorsul 100 m hosszú úton. Mekkora az autó gyorsulása? Mennyi ideig gyorsult?

Mekkora az autó gyorsulása? Gyűjtsük ki az adatokat! A sebességek mértékegységeit váltsuk m/s-ba! Írjuk fel a megfelelő összefüggést! Rendezzük ezt az összefüggést a kérdéses paraméterre, azaz az a –ra! Behelyettesítés és a műveletek elvégzése után válaszoljunk a kérdésre!

Mennyi ideig gyorsult? Gyűjtsük ki az adatokat! És váltsuk át m/s -ba! Használjuk fel az előző kérdés eredményét! Írjuk fel a gyorsulás definícióját képletesen! Fejezzük ki Δv -t vt-v0-lal; és rendezzük Δt –re összefüggésünket! Behelyettesítés, és a kijelölt művelet elvégzése után: