Megújuló energiák Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alternatív energiaforrások
Advertisements

A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Megújuló energiaforrások.
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Megújuló források Készítette: Demcsák Nikolett 11/A
Napenergia-hasznosítás
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Az energia fogalma és jelentősége
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák „Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk.  A Természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már.  A tevékenységünkkel.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energiák Készítette: Pajak Fanni
Megújuló energiák Sajbán Soma Benedek 6.a osztály
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Készítette: Danyi Dániel
 A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll,
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
A megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
S Z É L E N E R G I A.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Ár-apály erőművek Wéber Bálint.
Vízerőművek Magyarországon
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrás Napkollektor
Aktív tanulók / passzív ház
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Megújuló energiák Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium Makó, Csanád vezér tér 6.

„Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk „Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk.  A Természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már.  A tevékenységünkkel nem pusztíthatjuk el a természetet, de magunkat annál inkább.”   James Lovelock

Mit is takar a megújuló energiaforrás fogalma?? Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik. Persze ezeknek az energiáknak a használata nem fogja minden környezetszennyezési problémánkat megoldani…

Mik a megújuló energiák? Napenergia Szélenergia Vízenergia Geotermikus energia Ár-apály energia

A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia. Napenergia A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia.  A napenergia kutatásának történelme igen korán kezdődött. Sokan foglalkoztak vele: Arkhimédész Galilei John Boyle

Miért fontos a nap? Földünk hideg és sötét bolygó lenne a Nap sugarai nélkül. A Napból érkező energia az egyetlen jelentős energiaforrás a Földön, A Nap csak egy csillag a sok közül, amely rendkívül közel van hozzánk.

Napenergia hasznosítása napjainkban A melegítő és elektromos áramot előállító rendszerek új technológiának tekinthetők, amelyek hasznosítását két csoportra szoktuk osztani: Aktív napenergia Passzív napenergia

Hasznosítás: Minden épület hasznosítja a rá eső napsugarakat. Feladat: úgy hasznosítani a napenergiát, hogy az épület az éghajlat adta keretek között optimálisan hasznosítsa a napból érkező energiát, viszont amikor nyáron sok a napsütés ne melegedjen túl.

Alapvető elemei: az elnyelőszerkezet, a tároló, a hálózat, a hőhordozó közeg, és a működtetés szerkezete.

Napelemek Működésük azon alapul, hogy a fénysugárzás fotonjai a félvezető elektronjait a kötésből kimozdítják. Így elektron-lyuk párok keletkeznek.

Naperőművek A naperőművek két alapvető típusa alakult ki, az egyik a nap energiáját hővé alakítja és ezt alakítja tovább elektromos energiává, a másik típus napelemek segítségével közvetlenül elektromos energiává alakítja a napenergiát. 

Szélenergia-hasznosítás Energiahasznosítási módszer, amely folyamatosan erős széljárású területeken, közvetlen munkavégzésre vagy elektromos energia előállítására kialakított szélerőgéppel történik. Az ember szélmalmokat épített, és így hasznosította a szelet.

Szél, mint energia A szelet elsősorban azokon a vidékeken érdemes kiaknázni, ahol a szélsebesség évi átlaga meghaladja a 4-5 m/s értéket. Szélgépet csak olyan helyen érdemes telepíteni, melynek környezeti viszonyai és domborzati fekvése megfelelő szélenergia kinyerésére .

Felhasználási lehetőségek Villamos energia előállítása Víz kiemelése Szélmotoros szennyvíz-levegőztető

Érdekesség Nap- és szélenergiával hajtott autó Két norvég tervező dolgozott az autón. A tetején három napkollektor van, és hátulján egy szélkerék. A hátsó részben levő akkumulátor folyamatosan töltődik a nap- illetve a szélenergia hatására.

Vízenergia Vízerőmű:A vízfolyások, tavak, tengerek, mechanikai energiakészletét villamos energiává alakító műszaki létesítmény.  A víz óriási pusztító és építő munkát is végez, tartós nyomokat hagy maga után.

A víz felhasználása régen A víz volt az a legrégebbi erőforrás, amit arra használtak, hogy csökkentsék az emberi és állati terhet. Nem lehet tudni biztosan mikor is találták fel a vízikereket, de az biztos, hogy a legrégebbi öntözőrend- szerek kb. 5000 évesek. A legkorábbi vízimalmok  talán a függőleges ten- gelyű kukoricaőrlő malmok voltak.

Felhasználási lehetőségek ma Vízierőművek. A folyókon általában szakaszjellegeket szoktunk megkülönböztetni, ahol az esésnek megfelelően a felső, középső vagy alsó szakasz jelleg dönti el a vízierő nagyságát. 

A víz élettani szerepe Az ember szervezetében biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását. Az embernek naponta legalább 1,5-2 liter vizet kell elfogyasztania.

Geotermikus energia A Föld belső hőjéből származó energia. Ez az alternatív energia korlátlan erőforrást jelenthet, ugyanakkor szintén a Föld hőjéből táplálkozó, a termálvízre épülő energia kinyerésében véges készlettel kell számolnunk.

Ár-apály energia Egy égitestben valamely másik égitest tömegvonzása által keltett feszültségek miatt föllépő alakváltozás. Köznapi értelemben a tengerjárás.  Az alkalmas tölcsértorkolatba épített ár-apály erőműt úgy tervezik meg, a dagály és az apály vízszint különbségét felhasználva energiát tudjanak előállítani, turbinák segítségével.

( A helyes válasz kattintásra jelenik meg! ) Kérdések ( A helyes válasz kattintásra jelenik meg! ) Mi a megújuló energiaforrások fogalma? Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik.

Sorolj fel megújuló energiaforrásokat! Napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia, ár-apály energia.

Milyen érdekességen dolgozott két norvég tervező? Nap- és szélenergiával működő autó.

Ha csak megújuló energiákat használnánk a Földön, akkor megoldódna minden környezeti probléma? Nem fog minden környezeti problémát megoldani.

Milyen munkákat végez a víz? A víz óriási pusztító és építő munkát is végez, tartós nyomokat hagy maga után.

Források http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/Startpage/The%20startpage.html http://energiapedia.hu/geotermikus-energia A képeket a Google Képkereséből mentettem le, és tettem bele a bemutatómba.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam a bemutatómban. Köszönöm a figyelmet! Remélem hasznos információkkal szolgáltam a bemutatómban.