Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megújuló energiaforrások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megújuló energiaforrások"— Előadás másolata:

1 Megújuló energiaforrások
Zsinkó Viktória 9.c Széchenyi Ferenc Gimnázium 7570. Barcs, Tavasz u. 3. Tanár: Tóth Renáta

2 Mit is tehetünk Földünk egészségéért
Mit is tehetünk Földünk egészségéért? Ebben a prezentációban összegyűjtöttem a környezetbarát megoldásokat, amikkel a mai elektronikus világot működtethetjük és közben óvni a környezetünket. Ezek a megújuló energiaforrások, amik legtöbb esetben kifizetődnek, legfőképpen azzal, hogy óvjuk a Földünket.

3 Vízenergia Napenergia Szélenergia Geotermikus Biomassza

4 Vízenergia Vízerőmű: A vízfolyások, tavak, tengerek, mechanikai energiakészletét villamos energiává alakítja. Gyűjtőfogalomként magában foglalja mindazokat a műtárgyakat és berendezéseket, amelyek a villamosenergia-termeléshez szükségesek. A hasznosítható energia növelése érdekében a vizet duzzasztják, esetleg tárolják, és a vízerőtelepen a turbinákra ejtik, amelyek generátort hajtva termelnek villamos áramot. A százalékos megoszlás durván az alábbi: Duna 72%, Tisza 10%, Dráva 9%, Rába, Hernád 5%, egyéb 4%. Forrás: Forrás:

5 Forrás:http://www. alternativenergia

6 Elektromos áramot elő állító
Napenergia A napenergiát a naptól kapjuk. A naprendszerünk központi bolygója a NAP. A nap körül kering a föld és körülötte az összes bolygó. A napenergiát kétféle módon csoportosíthatjuk. Hőenergiát elő állító Elektromos áramot elő állító Forrás:

7 Hőenergiát elő állító A napkollektor hőenergiát állít elő, melyet fűtésre, használati melegvíz készítésre hasznosíthatunk. Forrás: Forrás:

8 Elektromos áramot elő állító
Napelemmel elektromos áramot állíthatunk elő.  Forrás: Forrás:

9 Forrás:

10 Szélenergia Energiahasznosítási módszer, amely folyamatosan erős széljárású területeken, közvetlen munkavégzésre vagy elektromos energia előállítására kialakított szélerőgéppel történik. Forrás:

11 Forrás:http://www. alternativenergia

12 Forrás:

13 Forráshttp://cache2. allpostersimages

14 Geotermikus energia A földkéregben tárolt hőenergia a mai fogalmaink szerint korlátlan, elsősorban a Föld magját alkotó magmából és a napsugárzásból töltődik rendszeresen újra. kb. 130 éve született a Föld hőtermelésének mai elmélete, amely szerint egy gigantikus méretű lassú működésű nukleáris erőmű termeli a földben lévő hőenergiát. A geotermikus energiát a közeghőmérséklete alapján három csoportba soroljuk: alacsony hőmérsékletű (90 C°alatt), közepes hőmérsékletű (90–150 C°) magas hőmérsékletű (150 C° felett). Forrás:

15 Lehetőségei: családi házak fűtésére és hűtésére
A geotermikus energiát a közeghőmérséklete alapján három csoportba soroljuk: alacsony hőmérsékletű (90 C°alatt), közepes hőmérsékletű (90–150 C°) magas hőmérsékletű (150 C° felett). Lehetőségei: családi házak fűtésére és hűtésére Forrás:

16 Forrás:

17 Forrás:http://www. alternativenergia

18 Biomassza A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. Forrás:

19 Elsődleges biomassza: természetes vegetáció, szántóföldi növények, erdő, rét, legelő, kertészeti növények, vízben élő növények. Másodlagos biomassza: állatvilág, gazdasági haszonállatok, az állattenyésztés fő termékei, melléktermékei, hulladékai. Harmadlagos biomassza: biológiai eredetű anyagokat felhasználó iparok termékei, melléktermékei, hulladékai, emberi települések szerves eredetű hulladékai.

20 Forrás:http://www. blikk

21 Forrás:http://www. alternativenergia

22 Mik a megújuló energiaforrások?
Mit nyerhetünk a vízenergia segítségével? Miket nyerhetünk a napenergia segítségével? Mi dolgozza fel a szélenergiát? Mi a geotermikus energia lényege? Mire használható fel? Miből áll a biomassza? Szerinted hasznosak a megújuló energiaforrások? Indokold!

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Megújuló energiaforrások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések