Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megújuló energiák Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megújuló energiák Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály"— Előadás másolata:

1 Megújuló energiák Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály
József Attila Gimnázium Makó, Csanád vezér tér 6.

2 „Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk
„Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk.  A Természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már.  A tevékenységünkkel nem pusztíthatjuk el a természetet, de magunkat annál inkább.”   James Lovelock

3 Mit is takar a megújuló energiaforrás fogalma??
Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik. Persze ezeknek az energiáknak a használata nem fogja minden környezetszennyezési problémánkat megoldani…

4 Mik a megújuló energiák?
Napenergia Szélenergia Vízenergia Geotermikus energia Ár-apály energia

5 A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia.
Napenergia A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia.  A napenergia kutatásának történelme igen korán kezdődött. Sokan foglalkoztak vele: Arkhimédész Galilei John Boyle

6 Miért fontos a nap? Földünk hideg és sötét bolygó lenne a Nap sugarai nélkül. A Napból érkező energia az egyetlen jelentős energiaforrás a Földön, A Nap csak egy csillag a sok közül, amely rendkívül közel van hozzánk.

7 Napenergia hasznosítása napjainkban
A melegítő és elektromos áramot előállító rendszerek új technológiának tekinthetők, amelyek hasznosítását két csoportra szoktuk osztani: Aktív napenergia Passzív napenergia

8 Hasznosítás: Minden épület hasznosítja a rá eső napsugarakat.
Feladat: úgy hasznosítani a napenergiát, hogy az épület az éghajlat adta keretek között optimálisan hasznosítsa a napból érkező energiát, viszont amikor nyáron sok a napsütés ne melegedjen túl.

9 Alapvető elemei: az elnyelőszerkezet, a tároló, a hálózat, a hőhordozó közeg, és a működtetés szerkezete.

10 Napelemek Működésük azon alapul, hogy a fénysugárzás fotonjai a félvezető elektronjait a kötésből kimozdítják. Így elektron-lyuk párok keletkeznek.

11 Naperőművek A naperőművek két alapvető típusa alakult ki, az egyik a nap energiáját hővé alakítja és ezt alakítja tovább elektromos energiává, a másik típus napelemek segítségével közvetlenül elektromos energiává alakítja a napenergiát. 

12 Szélenergia-hasznosítás
Energiahasznosítási módszer, amely folyamatosan erős széljárású területeken, közvetlen munkavégzésre vagy elektromos energia előállítására kialakított szélerőgéppel történik. Az ember szélmalmokat épített, és így hasznosította a szelet.

13 Szél, mint energia A szelet elsősorban azokon a vidékeken érdemes kiaknázni, ahol a szélsebesség évi átlaga meghaladja a 4-5 m/s értéket. Szélgépet csak olyan helyen érdemes telepíteni, melynek környezeti viszonyai és domborzati fekvése megfelelő szélenergia kinyerésére .

14 Felhasználási lehetőségek
Villamos energia előállítása Víz kiemelése Szélmotoros szennyvíz-levegőztető

15 Érdekesség Nap- és szélenergiával hajtott autó
Két norvég tervező dolgozott az autón. A tetején három napkollektor van, és hátulján egy szélkerék. A hátsó részben levő akkumulátor folyamatosan töltődik a nap- illetve a szélenergia hatására.

16 Vízenergia Vízerőmű:A vízfolyások, tavak, tengerek, mechanikai energiakészletét villamos energiává alakító műszaki létesítmény.  A víz óriási pusztító és építő munkát is végez, tartós nyomokat hagy maga után.

17 A víz felhasználása régen
A víz volt az a legrégebbi erőforrás, amit arra használtak, hogy csökkentsék az emberi és állati terhet. Nem lehet tudni biztosan mikor is találták fel a vízikereket, de az biztos, hogy a legrégebbi öntözőrend- szerek kb évesek. A legkorábbi vízimalmok  talán a függőleges ten- gelyű kukoricaőrlő malmok voltak.

18 Felhasználási lehetőségek ma
Vízierőművek. A folyókon általában szakaszjellegeket szoktunk megkülönböztetni, ahol az esésnek megfelelően a felső, középső vagy alsó szakasz jelleg dönti el a vízierő nagyságát. 

19 A víz élettani szerepe Az ember szervezetében biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását. Az embernek naponta legalább 1,5-2 liter vizet kell elfogyasztania.

20 Geotermikus energia A Föld belső hőjéből származó energia. Ez az alternatív energia korlátlan erőforrást jelenthet, ugyanakkor szintén a Föld hőjéből táplálkozó, a termálvízre épülő energia kinyerésében véges készlettel kell számolnunk.

21 Ár-apály energia Egy égitestben valamely másik égitest tömegvonzása által keltett feszültségek miatt föllépő alakváltozás. Köznapi értelemben a tengerjárás.  Az alkalmas tölcsértorkolatba épített ár-apály erőműt úgy tervezik meg, a dagály és az apály vízszint különbségét felhasználva energiát tudjanak előállítani, turbinák segítségével.

22 ( A helyes válasz kattintásra jelenik meg! )
Kérdések ( A helyes válasz kattintásra jelenik meg! ) Mi a megújuló energiaforrások fogalma? Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik.

23 Sorolj fel megújuló energiaforrásokat!
Napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia, ár-apály energia.

24 Milyen érdekességen dolgozott két norvég tervező?
Nap- és szélenergiával működő autó.

25 Ha csak megújuló energiákat használnánk a Földön, akkor megoldódna minden környezeti probléma?
Nem fog minden környezeti problémát megoldani.

26 Milyen munkákat végez a víz?
A víz óriási pusztító és építő munkát is végez, tartós nyomokat hagy maga után.

27 Források A képeket a Google Képkereséből mentettem le, és tettem bele a bemutatómba.

28 Remélem hasznos információkkal szolgáltam a bemutatómban.
Köszönöm a figyelmet! Remélem hasznos információkkal szolgáltam a bemutatómban.


Letölteni ppt "Megújuló energiák Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések