Parkolóhelyek hiánya – hiánygazdaság a piacgazdaságban?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing fejlődése és szerepe
Advertisements

Piaci tökéletlenségek
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Makroökonómia 5. előadás.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
A piac Szakiskola.
Vállalati Gazdaságtan
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
A megbízó-ügynök modell (1)
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Az infláció és az inflációs folyamatok
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Piaci kereslet és kínálat
Településmarketing Imázsaudit (folytatás). 2 Dunning-Norman-féle kutatás Tényezősorrend: 1. város- / régióimázs 2. helyi kulturális, 3. nyelvi, 4. kényelmi.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Nemzetközi agrárkereskedelem
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Összehasonlító gazdaságtan
Makroökonómia 1. ea..
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Művelődés-gazdaságtan
Termelési tényezők piaca
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
A vállalkozás fogalma:
Kereslet-rugalmassági számítások
Budapesti Gazdasági Főiskola
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Tantárgy teljesítésének feltételei:  Tankönyv nincs. Tananyag: prezik+elmondottak.  Katalógus van  Hiányozni 3 X 2 óráról lehet.  Több hiányzás esetén.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Marketing alapok Kopcsay László.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Fizetési mérleg jelentés
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Piac az egészségügyben Dr. Buzás Norbert intézetvezető egyetemi docens ÁOK Egészség-gazdaságtani Intézet.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A vásárlási döntés folyamata
A piac és a piacgazdaság
Gazdasági rendszerek.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Externáliák és közjavak
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Munkaerő-piaci ismeretek kurzus
Költségvetés.
Előadás másolata:

Parkolóhelyek hiánya – hiánygazdaság a piacgazdaságban?

•Miért van hiány parkolóhelyekből? •Normál-állapot-e a hiány piacgazdaságban? •Miből van még hiány? •Hasonlít-e ez a hiánygazdaságban tapasztalható hiányhoz?

Elméletileg: •a szocialista tervgazdaságot a hiány (túlkereslet) jellemezte (lakás, autó, telefon, nyugati deviza, munkaerő, stb.) •a piacgazdaságot a többlet (túlkínálat) jellemzi: lakás, autó, telefon, nyugati deviza, munkaerő, stb.

Szocialista tervgazdaság •a hiány okai: –a vállalatok puha „költségvetési” korlátai (a vállalat nem mehetett tönkre) → túlköltekezés → túlkereslet –de mivel az árak kötöttek voltak → HIÁNY –mindezek mögött ideológiai korlátok álltak: •a termelési eszközök állami tulajdona •a magánvállalkozások tilalma •a külföldi működőtőke bejövetelének tilalma

Piacgazdaság •A piacgazdaság normál állapota a többlet (túlkínálat): –Jánossy Ferenc hasonlata: mintha egy kútból megállíthatatlanul ömlene a víz; a feladat az, hogy megfelelő edényeket, tartályokat kell előteremteni, hogy felfogjuk a vizet –azaz: a keresletet mesterségesen fenn kell tartani •A hiány nem normál állapot: –a szűkös kínálatot az ármechanizmusnak kell egyensúlyban tartania a kereslettel –hiányt okozhatnak: •a monopolizált piacok (pl. az OPEC szűkíti a kínálatot) •az állam nem állítja elő megfelelő mennyiségben a közjavakat (egészségügy, oktatás, közbiztonság, stb.)

Miért van hiány parkolóhelyekből? (miközben lakásból, telefonból, autóból, munkaerőből, stb. többlet van) •ha a parkolóhelyek magántulajdonban lennének, a tulajdonos piaci árakat szabna meg, melyek kiegyenlítenék a keresletet és a kínálatot •de a parkolóhelyek önkormányzati tulajdonban vannak; –az önkormányzatok a parkolhatóságot közszolgáltatásnak tekintik –olyan árakat szabnak meg, melyek a piaci-egyensúlyi árak alatt vannak → túlkereslet keletkezik → HIÁNY •a parkolóhelyek jelentős része a bevásárlóközpontok tulajdonában van: –a vevők vonzása miatt a parkolás ingyenes, vagy nagyon alacsony árú → túlkereslet → HIÁNY

Közjószág-e a parkolás? •Okoz-e pozitív externáliát a parkolás? •az egyén kényelme, az elérhetőség javulása pozitív internália, mely nem indokol állami beavatkozást •ha a parkolásból harmadik személyeknek (üzletek, áruházak) kerekedik haszna, az a pozitív internália átcsordulása; ezt a piaci mechanizmus képes kezelni, tehát nincs szükség állami beavatkozásra → A PARKOLÁS NEM KÖZJÓSZÁG, TEHÁT NEM KELL TÁMOGATNI

A többlet-forgalom okozta környezeti károsodás •Az egyensúlyi ár alatti parkolási díjak nem csak többlet-forgalmat okoznak, •jelentős környezetszennyezést is •tehát: az alacsony parkolási díjakkal a környezetszennyezést támogatják