NAMANGA MASZÁJ MISSZIÓ 2009-2011 Namanga Kenya és Tanzánia határvárosa, meghatározó maszáj jelenléttel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Utcai és lakótelepi szociális munka
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Mire jó a DÖK?.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
„TÁRS” PROGRAM A kunhegyesi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulóival
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
Afrika.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Mese a tejről.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Témahét 2014 FÓKUSZBAN A DEMOKRÁCIA. Miért szervezünk témahetet minden évben? Azért,… hogy a jelen valós problémáit boncolgatva együtt tanulhassunk hogy.
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában Egészségügyi kutatások, adatok közzététele.
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Természetvédelmi közösségek Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
!!! Tegyünk együtt Értük.
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
”Ne szégyelld te azt, hogy szereted az állatokat. Ne röstelled, ha egy kutya közelebb van a lelkedhez, mint a legtöbb ember akit személyesen ismersz."
2015-BEN INDULÓ KÉPZÉSEINK 4 ÉVFOLYAMOS TAGOZATKÓD:04 FELVETEHŐ LÉTSZÁM: 34 FŐ 6 ÉVFOLYAMOS TAGOZATKÓD:06 FELVETEHŐ LÉTSZÁM: 34 FŐ Arany János Kollégiumi.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
T ERMÉSZETES - E A TERMÉSZETES ?! A „Horgony” alapítvány bemutatása C SIZMADIÁNÉ S ZABÓ M ÁRIA.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Iskolai közösségi szolgálat
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Motiváció Tanoda- Tiszasziget Balázs Ákos Tanodavezető Motiváció Tanoda-Tiszasziget.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Intézményi Férőhely Kiváltás program
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány
Óvodai és iskolai szociális segítés
Család – és Gyermekjóléti Központ
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

NAMANGA MASZÁJ MISSZIÓ Namanga Kenya és Tanzánia határvárosa, meghatározó maszáj jelenléttel

Együttműködés •Néhány évvel ezelőtt több magyar önkéntes magánember és szervezet támogatásával bekapcsolódtunk egy helyi alapítvány (Maasai Foundation) munkájába. Az alapítvány árva gyermekek ellátásával és iskolázásával foglalkozik, de az egész maszáj közösség jólétét szem előtt tartja!

Iskola és lakóotthon maszáj árvák számára •a 2009-ben elkészült iskolaépület még befejezésre vár, de 2011 januárjában elindulhatott a tanítás. Az árvákon kívül a lakóközösségből is jönnek gyerekek, akik tandíja némileg hozzájárul a költségek fedezéséhez.

Iskola és lakóotthon a maszáj árvák számára •Az iskolaépület végleges befejezésén és a tantermek felszerelésén munkálkodunk. Az áramot már sikerült bevezetni, de szükség lesz könyvekre és számítógépekre is …

2 új lakóotthonra van szükség •Az árvák jelenleg a helyi alapítvány vezetőjénél élnek, de a hatályos törvények alapján az iskola területén kell nekik otthonokat építeni, külön a fiúknak és a lányoknak. Körülményeik ezzel sokkal kedvezőbbé válnak majd.

Önfenntartó intézmény •Tervünk, hogy a gyermekek és a lakosság testi-lelki jólétét elősegítő intézmény önfenntartóvá váljék. Ennek érdekében sürget az idő a földművelés késedelem nélküli elindításához.

KÚT már van, de áram nincs •Az iskolaépülettől kb. 400 méterre esik az alapítvány saját kútja. Ehhez a kúthoz kell elvezetni az áramot ahhoz, hogy a földművelés mielőbb elindulhasson. Sajnos az eddig ültetett fák mindegyike kiszáradt. A kút megléte ellenére jelenleg a tanárok és a diákok sem tudnak vízhez jutni az iskola területén.

Egy Vendégház építése •A tervek között szerepel egy vendégház építése is. A szálláshely egyrészt menedéket biztosíthatna az ide érkező önkéntesek és látogatók részére, ugyanakkor bevételi forrást is jelenthet. A tiszta, takaros szálláshelyek iránti igényt a város egyáltalán nem tudja kielégíteni. Ezt a vendégházat egy kanadai alapítvány tartja fenn egy közeli kisvárosban

KERÍTÉS •A rengeteg teendő mellett szükség van a mintegy 5 hektáros terület körülkerítésére. Az állatok szabadon kóborolnak mindenütt, és ez akadályozza a földművelést. A gyermekek zavartalan oktatása érdekében az iskolaépületet is körül kell keríteni.

Kapcsolódj be te is! •A rendkívüli szárazság és szegénység miatt a területen ínséges állapotok uralkodnak. Bármilyen jellegű segítséget, felajánlást örömmel fogadunk.

Lehetőségek •Árva program •Humanitárius kalandtúra •Földművelés •Építkezés •Kútfúrás, víz problémák kezelése •Egészségügyi szolgálat •Egyéb szociális tevékenység

Megtalálsz minket az interneten Internetes oldalainkon értesülhetsz aktuális programjainkról és a támogatási lehetőségekről! Fenntartható Fejlődés Közhasznú Nonprofit Kft.

Kb. 1 millió maszáj él Kenyában és Tanzániában együttvéve

A színes kultúra ellenére életkörülményeik nagyon rosszak

Egyistenhívő, imádkozó kultúra rengeteg hiedelemmel •Élelmiszer: vér, tej és (nyers)hús fogyasztás •Poligámia •Női nemi csonkítás kislány korban gyakorlatilag kikerülhetetlen •A mezőgazdaság szinte teljes hiánya sok helyen

További rossz beidegződések •A nők és gyermekek alárendelt lények (verni lehet) •Nincs temetkezés, állatok és emberek tetemei is szabadon •Tisztálkodás, higiénia hiánya

CÉLOK •A globális felmelegedés okozta nagy szárazság miatt a tehenek elpusztulnak. Be kell vezetni a földművelést, amihez ismeretre és vízre van szükség. •Az iskolai tanulás lehetősége sokat jelenthet a családok és faluközösségek előmenetele érdekében •A higiénia, tisztaság és rend lehet megoldás az AIDS és a nagyarányú árvaprobléma kezelésére

Sokan keresik a kiutat a nyomorúságos helyzetből

A maszájoknak különösen nagy szükségük van erre a kiútra

A közösségükből kiszakadt árvák sok tekintetben előnyben vannak: napi háromszor ehetnek az éhezés helyett

Folyamatban lévő munkák •Iskola építése Namanga határtelepülésen (Kenya-Tanzánia) •1000 db fa ültetése és a mezőgazdasági munka bevezetése ugyanitt •lakóházak építése elárvult vagy magukra hagyott gyermekek részére •céladományok vagy önkéntes munkára való jelentkezés:

Mindemellett azt is el kell mondanunk, hogy az élet Afrikában a nagy ínség ellenére sokszor jóval vidámabb és élhetőbb az európainál. Egy esetleges látogatással sokat meríthetünk az afrikai emberek vidám vendégszeretetéből. Az énekek, a közösségi, természet közeli létforma, a beszélgetések és a közösen megoldandó nehézségek közel hozzák egymáshoz a fekete és a fehér embert. Felüdít és áldásokkal gazdagít a másik kultúrájának megismerése és alázattal való szemlélése, a gondolatok és módszerek kicserélése, és az elfogadás. Végül mindig az érzi magát gazdagabbnak, aki adni kíván, és ez az Afrikából való hazatérők esetében különösen igaz. Bemutatónkban szándékosan kerültük a különösen lesújtó és tragikus képek használatát! Afrikában az élet vidám, de a kontinensnek igen nagy szüksége van a támogatásra.

Végül néhány szép kép Afrikáról

Kék Nílus Forrása, Etiópia

Sziklába vésett templom, Lalibala, Etiópia

Sajnos a farka még csak most nő… Kenya

Együtt a család, Maasai Mara, Kenya

Lake Bogoria, Kenya

Nakuru Nemzeti Park, Kenya

Maasai Mara, Kenya

A Kilimanjaro Kenyából nézve

Zanzibar

Mindenütt fehér homok, Zanzibár

és Zanzibár…

Prison Island Zanzibár mellett

szövőmadár, Tanzánia

Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

Eleredt a régvárt eső…

Legeda pávián 5000 m-en, Etiópia

Megtalálsz minket az interneten Internetes oldalainkon értesülhetsz aktuális programjainkról és a támogatási lehetőségekről! Fenntartható Fejlődés Közhasznú Nonprofit Kft.