Üzleti HR megoldások Az egyéni teljesítmény relatív értékelése szellemi munkakörökben Üzleti HR szeminárium 2009 november 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
DPR kommunikáció alapelvei
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
előadás A teljesítményértékelés
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Munkaerő és Létszám tervezés
Létszámszükséglet fajták
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Könyvtári teljesítménymérés
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Éves tervezés a magyar bankszektorban
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Controlling a gyakorlatban
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
Állami Autópálya Kezelő Zrt vállalatirányítási struktúra és átláthatóság.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Munkaköri leírás, Markov analízis
A projekt általános szakmai célkitűzései
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az üzletek operatív működtetése
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Készítette: Farkasné Veres Edina
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Előadás másolata:

Üzleti HR megoldások Az egyéni teljesítmény relatív értékelése szellemi munkakörökben Üzleti HR szeminárium 2009 november 25.

A kutatás céljai A kutatás célja: olyan mutatószámrendszer kialakítása,amely elfogadható objektivitással méri - a kijelölt területeken a szervezetek teljesítményét, - a kijelölt területeken az egyének teljesítményét. Nem cél, hogy -összehasonlíthatóak legyenek az eltérő szakterületek, -de az eltérő szakterületekre kidolgozott mutatószám- rendszereknél törekedjünk az azonos szerkezetre.

Az teljesítményt mérő pontrendszer céljai Mutassa ki - összehasonlítható módon a szervezetek, valamint a szervezetben az egyének teljesítményét. - a teljesítményt befolyásoló tényezőket, azok szerepének mértékét. - a teljesítmény növeléséhez mely tényezőt, milyen megoldással lehet javítani, és ezzel milyen szintet lehet elérni. Elfogadható objektív alapon tegye lehetővé a vezető számára a teljesítmény értékelését, továbbá a jó teljesítmény elismerését.

A szellemi munka és „mérhetősége” A szellemi munkakörök általános jellemzője, hogy - nem pontosan körülhatároltak a feladatok, - nem normázható (mennyi idő alatt végezhető el a munka), - a kijelölt feladatokat többféleképpen is el lehet végezni. Jelenleg nem létezik általánosan elfogadott módszer a szellemi tevékenység teljesítményének objektív értékelésére, mérésére. Szellemi munka jellemzői: oAlkotó vagy rutin oSzemélyfüggő vagy rendelkezésre állás típusú.

A szervezeti teljesítmény értékelése H.B. Maynard emberi munkateljesítmény képlete szerint: T = I(k) x M(i) x M(m) Időkihasználtság: l(k) < = 1 –Mennyire teszi lehetővé a munkamegszervezése a folyamatos munkavégzést Munkaintenzitás: M(i) < = 1 –Egyéni munkaidő kihasználás –Munkatempó –Ciklikusság Munkamódszer színvonala: M(m) < = 1 –Munkavégzés támogatottsága (szoftver) –Létezik-e jobb módszer?

Egy konkrét példa (munkanap fényképezés alapján) Időkihasználtság elemzése -Folyamatos a munkavégzés (alig vannak mikroszünetek) -A munkaidőt teljesen kidolgozzák. -Még az étkezési szüneteket sem veszik ki teljesen. Szakértői becslés: magas szintű, 1 Intenzitás mérése -Átlagos, jó tempójú munkavégzést tapasztaltunk. -Ciklikusság nem érzékelhető. -Az intenzitás további emelése a pontosság rovására menne. Szakértői becslés: magas szintű, 1 Munkamódszer -A munka kellően megszervezett, nincsenek időt rabló tevékenységek. -A telefonálások nagy része a hiányzó információ kérése. -A napi feladatok prioritását egyformán betartja mindenki. -A telefonok sűrűn megzavarják a munkavégzést. Szakértői becslés: magas szintű, 0,9

A szervezeti egység teljesítményszíntje T = I(k)(1,0) x M(i)(1,0) x M(m)(0,9)= 0,9 (Ha a T = vagy >, 0,7 –nél, az már nagyon jó teljesítmény színvonal!) •Ez rendkívül magas teljesítmény színvonal. •A teljesítmény érdemi fokozására már nincs mód. A begyakorlottság növelése, valamint a munka- módszer javítása jelent kis mértékű tartalékot.

T(MSz) = P1+P2+P3 P1 – általános tevékenységekből számított pont (x súlyérték) P2 – a kiemelhető jellemző tevékenységek (és a számítógép adatbázisában regisztrált feladatok esemény) után járó pont (x súlyérték) P3 – a speciális feladatokért járó pont (100 ponton felül) (Egy munkatárs átlagosan 100 pontot kaphat, ha a teljesítménye megfelel a szervezet átlagának.) Az egyéni teljesítmény mérése

A pontrendszer felépítése T(MSz) = P1+P2+P3 P2P2 P 21 P 22 P 23 P1P1 P3P3

A P kiszámításának általános képlete XY ügyintéző által kezelt állomány P = — ————————----—----——— x (súlyérték) pont az egy ügyintézőre eső átlagos kezelt állomány Példa a P1 mutató kiszámítására Például, ha -az ügyintézők átlagos elvégzett feladata 650 ügy, -és egy ügyintéző által végzett feladat 600 ügy, -akkor P1 = 600/650 x 50 % (súlyérték), azaz 46.1 pont

A P2 mutató Kiemelhető tevékenységek jellemzői egy HR munkatárs esetében : P21: jogi állományban lévők száma P22: új belépők száma P23: kilépők száma P24: munkaszerződés-módosítások száma P25: betegszabadságon lévők száma P26: táppénzen lévők száma

A mutatószámok alakulása Az egyéni különbségek szélső értékei: 65, ,8 Súlyérték: 50 % P 1 pontok értéke P 2 pontok értéke P 3 pontok értéke Összes pont értéke Betanulók átlaga (6 fő) 4236(1 fő)78 Az átlagos teljesítményű ügyintézők (13 fő) Kiemelten nagy feladatmennyiséget kezelők (4 fő) 6366(3 fő)129 A szervezeti egység átlaga

A mutatószám rendszer alkalmazása •Az alkalmasság, a begyakorlottság kiemelt szerepe •A teljesítmény különbség okai nem a dolgozótól függenek (munkamegosztás, képességek). •A teljesítmény különbségek csökkentésére egyéni megoldások dolgozhatók ki. •Látható egyénenként is, teljesítményeken belül mely feladatoknak mi a súlya! •Objektív, hiteles adatok a differenciáló vezetői döntésekhez •Kimutatható a változás bázis időszakhoz, vagy bármely időszakhoz viszonyítva.

Lehetőségek a teljesítmény fokozására •a munkamegosztás módosítása •a begyakorlottság növelése •az adatokat szolgáltató szervezetekkel a munkakapcsolatok javítása. •a teljesítményre ösztönzés (növelhető a teljesítménydíjazás aránya) •többen a vezetőtől több feladatot kérnek (a pontos, megbízható munkavégzés kárára mehet) •a vezetőképzésben a munkaelosztás, a munkaszervezési ismeretek megjelenése (+ lojalitás elérése és fenntartása, ösztönzés). A tervezett vezetői intézkedések hatásai előre kiszámíthatóvá válnak.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!