1 Megjegyzések az NKKR kidolgozásának jelenlegi állapotáról Csehországban Budapest, 2007.10.8–10. Milada Stalker, Miroslav Kadlec.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
Várpalota elkerülő építése
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

1 Megjegyzések az NKKR kidolgozásának jelenlegi állapotáról Csehországban Budapest, –10. Milada Stalker, Miroslav Kadlec

2 A felsőoktatási eredmények ellenőrzéséről és elismeréséről szóló törvény  2007 augusztusában lépett hatályba  Nyilvános közlemények készültek  A Nemzeti Képesítési Tanács már elkezdte munkáját  Jóváhagyták a képesítési és értékelési szabványok első készleteit  Megkezdődött az engedélyezési folyamat  Működik a tanácsadási rendszer

Konference NSK, Praha3 A MUNKAERŐPIAC KÖVETELMÉNYEI KÉPESÍTÉSEK ALAPOKTATÁS FELSŐOKTATÁS Vizsgák DÍLČÍ KVALIFIKACE Standard állás Iskolai oktatási programok Standard állás Standard állás Tanfolyamok Foglalkozás Nemzeti tanterv (FEP) TELJES KÉPESÍTÉSEK Munkatapasztalat D Í L ČÍ KVALIFIKACE RÉSZLEGES KÉPESÍTÉSEK Nemzeti Képesítési Keretrendszer – híd a munka és az oktatás világa között

4  NSK-projekt (NKKR)– az NKKR kidolgozása ösztönzi az alapoktatás és a szakmai továbbképzés kapcsolatát  UNIV-projekt – a nem formális és az informális tanulás elismerése Az NKKR kidolgozásának közvetlen támogatása az Oktatási Minisztérium (MŠMT) projektjeivel

5 1. szakasz – képesítési és értékelési szabványtervezetek létrehozása a Nemzeti Műszaki és Szakoktatási Intézet (NUOV) és a Trexima magánvállalat által koordinált szakértői csoportok részéről. Eddig 80 teljes és 290 részleges képesítés készült el. A Nemzeti Képesítési Keretrendszer létrehozása Az ISCED 3C és az ISCED 2 szint tekintetében 2008 márciusáig folyamatban van egy ESF-projekt keretében 2. szakasz – a képesítési és értékelési szabványok megvitatása, értékelése és kiigazítása az ágazati tanácsokban. Eddig 24 teljes és 110 részleges képesítést vitattak meg. 3. szakasz – a képesítési és értékelési szabványok értékelése és jóváhagyása az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium és egyéb érintett minisztréiumok részéről. Eddig 5 teljes és 37 részleges képesítést hagytak jóvá. Már létrehozták az NKKR módszertanát és információs rendszerét.

NSK-PROJEKT KÉPESÍTÉSI SZABVÁNYOKÉRTÉKELÉSI SZABVÁNYOK TELJES KÉPESÍTÉSEK RÉSZLEGES KÉPESÍTÉSEK Összhangban a felsőoktatási eredmények ellenőrzéséről és értékeléséről szóló 179/2006 Coll. Sz. törvénnyel Összhangban az alapvető tanulás elismerésére vonatkozó közös európai elvekkel Külföldi tapasztalatok LdV EPANIL projekt FELKÉSZÜLÉS AZ ELISMERÉSRE Eddig 7 tanulmányi területen (pincér, cukrász, fodrász, konyhafőnök, pék, eladó, mezőgazdasági gépszerelő) a részleges képesítések közül 100-at próbáltak ki.

NSP-projekt (közbeszerzés) A cél a Foglalkozások Nemzeti Rendszerének létrehozása és továbbfejlesztése (Národní soustava povolání - NSP) óta működik Kulcsfontosságú szervezetek bevonása, pl.:  cseh Kereskedelmi Kamara  cseh Ipari és Közlekedési Szövetség Ágazati tanácsok kialakítása Az NKKR kidolgozásának közvetett támogatása a Munkaügyi Minisztérium (MPSV) projektjeivel

8 Létező ágazati tanácsok  Építésügyi ágazati tanács  Energiaügyi ágazati tanács  Autóipari ágazati tanács  Bányászati és nyersanyagok előkészítésével foglalkozó ágazati tanács  Mezőgazdasági ágazati tanács  Élelmiszeripari és takarmányipari ágazati tanács  Vízgazdálkodási ágazati tanács  Bútoripari ágazati tanács  Erdészeti ágazati tanács  Nyomdai ágazati tanács  textil- és ruhaipari ágazati tanács  Keresztmetszeti ágazati tanács  Vegyipari ágazati tanács  Kohászati és öntödei ágazati tanács  Gépészeti ágazati tanács  …három további ágazati tanács előkészítése folyik

Konference NSK, Praha9 KÉPESÍTÉSEK LABOUR MARKET A MUNKA VILÁGÁNAK KÖVETELMÉNYEI ENGEDÉLYEZŐ SZERV ENGEDÉLYEZŐ SZERVEGYÜTTMŰKÖDÉS KÉPESÍTÉSI ÉS ÉRTÉKELÉSISZABVÁNYOKlétrehozása FOGLALKOZÁS OK NEMZETI RENDSZERE ÁGAZATI TANÁCS NEMZETI KÉPESÍTÉSI KERET- RENDSZER NÚOV OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÁGAZATI TANÁCS VÉLEMÉNY VÉLEMÉNY NEMZETI KÉPESÍTÉSI TANÁCS NEMZETI KÉPESÍTÉSI TANÁCSENGEDÉLYEZÉS JAVASLATO KAT KÉSZÍT A FOGLALKOZÁSOK/STAN DARD ÁLLÁS TEVÉKENYSÉGEI ÉS IGÉNYELT KOMPETENCIÁI IGÉNYELT RÉSZLEGES KÉPESÍTÉSEK

10  Az NKKR befolyása a szakoktatásra és szakképzésre Csehországban:  A szakmai alapképzés viszonylag magas színvonala  Komplex programokon alapul  Csak a népesség kis hányada nem rendelkezik semmilyen képesítéssel  A képesítések meghatározása (profilkészítés) és az oktatási rendszer korlátozott rugalmassága  Az oktatás atomizálásának veszélye – különösen a szakmai alapképzésben (IVET)  Az NKKR – egy újabb oktatási szabályozó? A lehetséges problémák forrásai és akadályok I.

11  Az NKKR létrehozásának pénzügyi és szervezeti követelményei  Sok partner együttműködése  Valódi együttműködés (szinergia) – verseny  Magas pénzügyi és szervezeti követelmények  A világos célokkal, tartalommal, partnerekkel, időrenddel és pénzügyi kerettel rendelkező projektekben végzett munka megoldás lehet (egy másik előny a társadalom politikai változásaitól való viszonylagos függetlenség). A lehetséges problémák forrásai és akadályok II.

12  A szociális partnerek bevonása  A szociális partnerek, különösen a munkaadók és a szakoktatási és szakképzési szolgáltatók módszeres együttműködése kritikus jelentőségű  Partnerség projektekben – különböző szintek  Az állandó partnerségek együttműködése a projektek befejeződése után is folytatódik  Az ágazati tanácsok újonnan létrehozott ágazati orientációjú struktúrák. Tagjaik a munkaadóik és szervezetiek által a központi hatóságokkal szoros együttműködésben kinevezett szakértők. A lehetséges problémák forrásai és akadályok III.

13  A nyilvánosság tájékoztatása és elterjesztés  A projektekre és céljaikra vonatkozó információk nyújtása  Tájékoztatás a köztes eredményekről  Tájékoztatás a lehetőségekről és hírekről  Tájékoztatás a folyamatokról  PR-stratégia  Az Internet által biztosított lehetőségek  Viták és konferenciák szükségessége A lehetséges problémák forrásai és akadályok IV.

14 Köszönjük figyelmüket!