A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
Nyílt napok látogatottsága
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Technical University of Budapest
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Gazdaságinformatikai és kapcsolódó fejlesztések
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó : Ajánlások a felsőfokú szakképzés tartalmi és módszertani továbbfejlesztésére ( Nemzetközi helyzetfelmérés és elemzés alapján)
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés struktúrájának és tartalmának fejlesztése az alábbiak szerint: • Tantárgyi tartalom, tanítás-tanulási forma újragondolása. Új módszerek és eszközök) dr. Sediviné Balassa Ildikó - Dr. Pupos Tibor AZ AIFSZ SZAKOK TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI TOVÁBBFEJLESZTÉSE Szakmai nap, Budapest XII. 13.

A Leonardo kísérleti projekt célja: •Az „Alapismereti” és „Szakismereti” modulok tantárgyai curriculumainak és tananyagainak átdolgozása •A kontakt órák csökkentése, az önálló tanulási idő növelése •A gyakorlati idő növelése (2 hét + 2 hónap) Az új tanítás-tanulási módszerek és eszközök alkalmazására a szakokon tanító pedagógusok és oktatók felkészítése, ehhez akkreditált pedagógus képzés kifejlesztése Szakmai nap, Budapest XII. 13.

A Leonardo kísérleti projekt célja: Pilot kurzus indítása három hazai (Veszprémi Egyetem GMK, Bethlen Gábor Szakközépiskola, SZÁMALK Szakközépiskola és két külföldi partner intézményben (Anglia, Belgium) A kísérleti projekt eredményeinek folyamatos elterjesztése és felhasználása valamennyi AIFSZ képzést végző intézményben Szakmai nap, Budapest XII. 13.

SZERKEZETI VÁLTOZTATÁSOK  Új tanterv, melyben • Kevesebb a kontakt óra • Több az önálló tanulásra tervezett idő 13.8%-ról 52,8%-ra növekedett • Több a gyakorlat (120 óra helyett 300 óra), egybefüggő két hónap a IV. sz. kezdetén • A nyelvi képzés az első három szemeszterben Szakmai nap, Budapest XII. 13.

TARTALMI FELJESZTÉSEK SZEMPONTOK • EU-konform legyen • Modulokból épüljön • Különböző tantárgyak közötti tartalmi integráció megteremtése • A szakismereti alkalmazást segítő esettanul- mányok, projekt munka tervezése • A nyelvi és szaknyelvi képzés erősítése Szakmai nap, Budapest XII. 13.

TARTALMI FEJLESZTÉSEK ALAPISMERTETI TÁRGYAK Társadalmi alapismertek (Hogyan tanuljak ?) Munkaerő piaci ismertek + EU munkaerő piaci ism. Irodaautomatizálás I. (Új tart. redundancia megszűnt) Protokoll viselkedéskultúra (Gyakorlat gyűjtemény) Etika (Új tantárgy) Informatika (ECDL szint) Szakmai nap, Budapest XII. 13.

TARTALMI FEJLESZTÉSEK SZAKISMERTETI TÁRGYAK (I. félév) STATISZTIKA (Új jegyzet, új példatár) Jog+ EU jog és informatikai jog (elektronikus könyv eBook készül) Idegen nyelv (szakmai nyelv korszerűsítés) Szakmai gyakorlat minőségileg is változik (kapcsolódik az EU munkaerő piaci ismeretekhez és a külföldi gyakorlathoz is) Szakmai nap, Budapest XII. 13.

FORMAI, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSEK SZEMPONTOK Hatékony legyen (az ismeret átadás-átvételi és a költség szempontjából is) Korszerű legyen, alkalmazza a legkorszerűbb IT eszközöket Tanítsa meg a Tanárt és a Diákot az új szerep- helyzetre (a diákokat az önálló tanulásra és felelősség- vállalásra a saját tudásáért, a tanárokat a tanulási folyamatok menedzselésére és a tananyagok fejlesztésére. Szakmai nap, Budapest XII. 13.

FORMAI, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSEK SZEMPONTOK Az európai képzési, szakképzési gyakorlatban már elterjedt módszereket alkalmazzunk a jártasság és készség kialakítására (probléma megoldó gyakorlat, projekt munka, esettanulmányok megoldása A szakdolgozat témája (megoldandó feladat) és annak elkészítése a munkahelyi gyakorlathoz kapcsolódjon.. Az szakspecifikus tárgyakat vállalati szakemberek tanítsák (oktatás -gazdaság kapcsolata) Szakmai nap, Budapest XII. 13.

FORMAI, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSEK Önálló tanulás elmélete és gyakorlata. A tananyag tanári irányítással történő önálló feldolgozása Társadalmi ismertek Egyéni és csoportos konzultációra épített önálló tanulás (tanári irányítással történő tanulás Informatika Csoportos és egyéni gyakorlat bevezetése Statisztika, Protokoll és viselkedéskultúra Szakmai nap, Budapest XII. 13.

A LEONARDO KÍSÉRLETI PROJEKT RÖVIDTÁVON VÁRHATÓ EREDMÉNYEI Az alapismereti modul tantárgyainak tematikája és tananyagai átdolgozásra kerülnek minden AIFSZ szakot folytató intézménynek rendelkezésére állhat. A szakismereti tantárgyak új tematikája és tananyagai az e szakot folytatók részére vagy más képzésben tantárgyi anyagként elérhetővé válik Szakmai nap, Budapest XII. 13.

A LEONARDO KÍSÉRLETI PROJEKT RÖVIDTÁVON VÁRHATÓ EREDMÉNYEI A pilot kurzus keretében több helyen is kipróbált módszerek és tapasztalatok más intézményekben felhasználhatók. Az elektronikus és nyomtatott feladattárak és tananyagok mind hazai mind külföldi kipróbálása biztosítja a megfelelő minőségű produktumokat. A tanárok és oktatók számára fejlesztendő kompetencia képzés a legfontosabb és releváns ismeretek átadását célozza meg. Szakmai nap, Budapest XII. 13.