Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KENŐANYAG A MUNKAPIAC FOGASKEREKEI KÖZÉ? AZ ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT MODERNIZÁCIÓJÁNAK HATÁSBECSLÉSE Cseres-Gergely Zsombor, KTI,
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban.
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A kohéziós politika hatása a foglalkoztatási szintjére és minőségére Magyarországon (TÁRKI- Kopint-Tárki- PPH konzorcium) Az uniós fejlesztések ex-post.
Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
Évtizedes csúcson a magyar foglalkoztatás!? Látjuk, de nem értjük (egyelőre) Cseres-Gergely Zsombor MTA KRTK KTI “Munkaerőpiaci Tükör 2012” bemutató.
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK IDŐARÁNYOS ABSZORPCIÓS TELJESÍTMÉNYE BUDAPEST JABLONSZKY GYÖRGY.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Állásközvetítés és munkapiaci információk nyújtása állami szolgáltatásként: eljárások és szervezeti feltételek Bódis Lajos BCE Emberi erőforrások tanszék.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
A Gödöllői Királyi Kastély kiemelt projekt keretében történő fejlesztése Budapest, Vajdahunyad vára, február 24.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda ÁROP „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése”
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
Jövőkép Hasznos Gábor Kármentesítési referens
“PUBLIC AND PRIVATE SERVICES: TOWARDS A QUALITY ASSURANCE SYSTEM”
Kompetencia alapú közvetítés
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota - Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet és MTA Közgazdaságtudományi Intézet - Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az uniós fejlesztések ex-post és időközi értékelései az Európai bizottság és a visegrádi országok megközelítésében - Nemzetközi Értékelési konferencia május 6-7.

Az értékelés fókusza az Állami Foglalkoztatási Szolgálatot érintő HEFOP 1.2 fejlesztés és a vonatkozó PHARE projekt (Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat korszerűsítése HU ) Az értékelés célja, hogy a TÁMOP hatásosságát és hatékonyságát javító javaslatokat tegyen, segítve az ÁFSZ fejlesztését és a TÁMOP végrehajtását. Kérdések: megvalósításra, hatásra és a tapasztalt hatás okaira nézve. DE: erőforrások igen korlátozottak (vö. 89 projekt) Illeszkedés: Kormányprogram<Fejlesztés<OP<AT<program értékelése Az értékelési feladat Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 |

Európa 2020: - Az Európa 2020 stratégia egyik prioritása: „Inkluzív növekedés: magas foglalkoztatás, valamint szociális és területi kohézió jellemezte gazdaság kialakításának ösztönzése.” - A Bizottság a kiemelt uniós célként javasolja: „A 20–64 évesek legalább 75 %-ának munkahellyel kell rendelkeznie.” - Kiemelt kezdeményezés: „Új készségek és munkahelyek menetrendje”: „Nemzeti szinten a tagállamoknak a következo ̋ kro ̋ l kell gondoskodniuk: – A munkaero ̋ -piaci szegmentáció csökkentését, az átmenetek megkönnyítését, a munka és a magánélet összeegyeztetését leheto ̋ vé tévo ̋, az Európai Tanács által elfogadott „rugalmas biztonsági elvek” nemzeti módozatainak végrehajtása;” Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat / 1 Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 |

Miért a PES? (Public Employment Service) „Az álláskeresők ismételt munkába lépését hathatósan segíti a munkanélküli járadék jól megtervezett rendszere és az aktiválást segítő szakpolitikák … A kölcsönös kötelezettségvállalás központi szerepet játszik ebben, amely mögött a hatékony foglalkoztatási szolgálatok és a munka mellett járó juttatások állnak.” (Boosting Jobs and Incomes, OECD) Magyarország, 2010: PES = ÁFSZ Magyarországon a központi hatósági és szolgáltató szerepet a Állami Foglalkoztatási Szolgálat egyedül látja el (Foglalkoztatási és Szociális Hivatal + Regionális Munkaügyi Központok + Kirendeltségek). Évi költségvetése kb. 23 milliárd forint volt 2009-ben, az aktív és passzív munkaerő-piaci szakpolitikai eszközök (és, és...) működtetője. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat / 2 Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 |

Magyarország, 2000: ÁFSZ = hivatal Az ÁFSZ modernizációja 2002-ben kezdődött, három lépcsőben bontakozott ki, folyik ma is: Az ÁFSZ modernizációjának folyamata 2002 Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 | Phare projekt (1,2md) HEFOP 1.2 intézkedés (9,3 md) TÁMOP (kb. 28 md) Módszertani alapozás (pl. Új Szolgáltatási Modell) Kiválasztott kirendeltségek felújítása, ügyfélterének átalakítása, minőségbiztosítás bevezetése, képzés Módszertan honosítása (pl. profiling, aktív eszköz monitoring) Módszertan továbbfejlesztése Integrált Rendszer (adatbázis) bevezetése Kutatási és egyéb projektek

Az értékelés felépítése Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 | Értékelési kérdés Dokumentum elemzés Teljesítmény- mutatók elemzése interjúk 1.1. Megvalósult fejlesztések PEJ-ek, nemzetközi jó gyakorlatok egyes mutatókkirendeltségi interjúk 1.2. Ezek átfedései Phare, HEFOP és TÁMOP dokumentumok -FSZH és SZMM vezetői interjúk 2. Változásokra adott reakció TÁMOP tervezési dokumentumok, nemzetközi jó gyakorlatok -minden interjú 3. Célok elérése (hatásosság) értékelési dokumentumok elhelyezkedési mutatók minden interjú Relevancia: jó, konzisztencia: elég jó. Előkészítettség: javítható (honosítás). Kérdés: hatásosság?

Adatok: kirendeltségi szintű (2004, 2008 január-június, Q1+Q2) Eredményindikátor: elhelyezkedési esélyek (2004: 3,9%, 2008: 4,9%) Csoportok: Kezelt: HEFOP 1.2-során modernizált irodák (71). Kontroll: még nem modernizáltak (87). Autonóm változás: év, hónap Környezeti változók: ügyfelek összetétele, helyi piac jellemzői Becslés: Diff in Diff, differencia-OLS A hatás empirikus elemzése / 1 Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 | Milyen hatás ellenőrizhető tényellentétes konstrukcióval? Kirendeltség-szintű. Nagy (2006) ötlete alapján egyszerű aggregált elemzés. ΔHAT it = τ+δΔp i +βΔX it +Δε it,

Az interjúalanyok kiválasztása Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 | Ügyfelek iskolázottsága (korhatás nélkül) Kilépési arány (adottságoktól tisztított)

A hatás empirikus elemzése / 2 Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 | A program hatása Az autonóm változás Az ügyfélkör összetétel- változásának hatása A mérés időpontjának hatása

 A modernizációs folyamat igazolt irányban indult  Vannak fontos és pozitív eredmények (pl. IR, minőségbiztosítás)  Az adatelemzés szignifikáns pozitív hatást mutat Számos beavatkozás hatása nem megismerhető utólagos elemzéssel (ex- ante adatigény tervezése?) A program tényalapú/empirikus megalapozása (honosítása) és támogatása javítható (FSZH elemző csoport?) Utólagos elemzésre nem elégséges erőforrás (programba tervezett értékelő projekt?) A program szakmai nyomon követése és értékelése intézményes szinten javítható (IH/szakminisztérium/[EU?]) Összegzés Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet | H - Budapest, 1013 Alagút u. 4 |