Iskola és a család együttműködése az igehirdetésben Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A koragyermekkori nevelésről
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Beiskolázási tájékoztató december
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
A kolozsvári Báthory Líceum
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Református Montessori Iskola bemutatása. Iskolánk története alapítás éve: alapítás éve: - óvoda: óvoda: iskola: iskola: 2000 alapítás.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
A kerettantervek fejlesztése
AZ ISKOLA.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az előrehozott szakképzés tapasztalatai Zsámbékon 1 év elteltével.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
A szaktanácsadó segítő szerepe
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Kereszténység - nevelés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
MEGÚJULÓ PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSBEN TÁMOP A Magyarországi Református Egyház köznevelési feladatainak.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az egyházi szakképzés helyzete Koblencz Attila
Barcsák Marianna - KPSZTI
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Katolikus óvodák létszámának alakulása a katolikus köznevelés rendszerében a 2016/2017-es nevelési évben Készítette:Grolyóné Szabó Éva és Schillingerné.
Közoktatási alapismeretek
Jézuskától - Jézus Krisztusig
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Iskola és a család együttműködése az igehirdetésben Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet

A katolikus iskola működésének törvényi alapja, finanszírozása, szakmai-pedagógiai támogatása

Az egyházi közoktatási rendszer kiépülésének feltételei 1.Az egyházi közoktatási tevékenységet megalapozó jogszabályok 2.A működés finanszírozása 3.A szakmai háttér megteremtése, elismerése (

Az egyházi közoktatási tevékenységet megalapozó jogszabályok  évi IV. törvény a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról  évi CXXIV. törvény az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről  évi XXXII. törvény a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről  évi XX. törvény A Magyar Köztársaság Alkotmánya

Az Intézet alapítója és fenntartója: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1071 Budapest, Városligeti fasor 45. Az alapítás dátuma: június 11. Az intézmény típusa: Pedagógiai-szakmai szolgáltatást ellátó intézmény OM azonosító: Az Intézet hatásköre: országos Az Intézet jogállása: önálló egyházi jogi személy

Fenntartók és intézmények száma, növekedése 2011-ben

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő közoktatási intézmények adatai augusztus 29-én Intézmények számának változása 2010/11-es tanév 2011/12-es tanév Növekedés (új intézmény) Intézmények és többcélú intézmények száma Óvoda Általános iskola Gimnázium59645 Szakiskola16171 Szakközépiskola23285 Alapfokú művészetoktatás14184 Kollégium50512 Alapfeladatonként összesen

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő közoktatási intézmények adatai augusztus 29-én Tanulói létszámok alakulása 2010/11-es tanév (fő) 2011/12-es tanév (fő) Növekedés (fő) Óvodai nevelésben Általános iskolában (1-8. évf.) Gimnáziumban (9-13. évf.) Szakközépiskolában (elmélet) Szakiskolában (elmélet) Kollégiumi nevelésben Alapfokú művészetoktatásban Teljes létszám

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő közoktatási intézmények adatai augusztus 29-én Pedagógusok létszáma 2010/11-es tanév (fő) Teljes létszám 6309 Ebből szerzetes, pap 202 Az új intézmények pedagógusainak létszámáról nincs adatunk.

A rendszerváltozás utáni katolikus iskolarendszer a.40 év kommunizmus, szekularizációs törekvések Európában, pluralista, gyakran ellenséges, jobb esetben közömbös környezet b.Az alapított és átvett iskolák helyzete, fejlődése c.Szülők világa, iskolaválasztási motivációja: jó nevelés, színvonalas oktatás d.A vallásukat gyakorló családok igénylik a családban megkezdett vallásos nevelés folyatatását a katolikus intézményben e.Azok is igénybe veszik a katolikus iskolát, akik nem vallásosak, de nyitottak a hit irányában f.Az egyházi oktatás iránt a nem hívők között is van bizalom, elismerés

A rendszerváltozás utáni katolikus iskolarendszer a.40 év kommunizmus, szekularizációs törekvések Európában, pluralista, gyakran ellenséges, jobb esetben közömbös környezet b.Az alapított és átvett iskolák helyzete, fejlődése c.Szülők világa, iskolaválasztási motivációja: jó nevelés, színvonalas oktatás d.A vallásukat gyakorló családok igénylik a családban megkezdett vallásos nevelés folyatatását a katolikus intézményben e.Azok is igénybe veszik a katolikus iskolát, akik nem vallásosak, de nyitottak a hit irányában f.Az egyházi oktatás iránt a nem hívők között is van bizalom, elismerés

A rendszerváltozás utáni katolikus iskolarendszer g.Iskoláink többet adnak, mint az államiak, jobban törődnek a diákokkal h.Diákok: szétesett családok, szeretethiány vagy „majomszeretet”, nincs személyes foglalkozás, beszélgetés, de mindenük megvan, internet-, számítógép- és facebook-függők, meghatározó a kortárscsoport trendje i.Pedagógusok kiképzéséből hiányzik az értékorientáció, különösen a keresztény értékrend, mint az oktatást megalapozó elvrendszer, a hitbeli, teológiai, erkölcsi képzés

– a Katolikus Nevelés Kongregációjának dokumentuma alapján Az iskola hely:  ahol az ember – a műveltség rendszeres és kritikus elsajátítása közben – emberré válik  oktatás és nevelés egysége!

– a Katolikus Nevelés Kongregációjának dokumentuma alapján A katolikus iskola sajátos jellege: a.A katolikus iskola része az egyház üdvösséget szolgáló küldetésének b.Nevelési tervének alapja Krisztus, az evangélium c.Szintézis a hit és műveltség között d.Szintézis a hit és az élet között – az iskola feladata, mivel a család és a társadalom e téren nem teszi meg, ami rajta áll e.Hitoktatás: tantervbe illesztve módszeresen kell felépíteni, hogy megteremtődjön a diákokban az egyetemes emberi kultúra és a vallási kultúra egyensúlya f.A katolikus iskola a keresztény nevelő közösség találkozásának helye g.A katolikus iskola felelőssége: katolikus identitás tudatosítása, vállalása (pedagógusok személyes életpéldája)

Iskola és család együttműködése az igehirdetésben a.Pedagógusok hittani ismereteinek és keresztény életgyakorlatának elmélyítése – hitbeli tudással, többlettel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a keresztény értékrendet átadhassák a gyermekeknek; pedagógusok személyes tanúságtétele, szentségekhez járulás, ima b.Keresztény értékek megjelenítése tantárgyi tananyagokban, a tanított igazságok keresztény oldalának megvilágítása c.Szülők hittani képzése, gyermeknevelési, életvezetési tanácsadás – az iskola, a plébánia és fenntartó feladata d.Szülők bevonása a katolikus iskola életébe, programjaiba, vallásgyakorlatába e.Diákok számára életkoruknak megfelelő tartalmas iskolai programok, vallási prog- ramok, táborok szervezése, de legfontosabb a személyes odafordulás, törődés; a diákok bevonása karitatív, szociális érzékenységet fejlesztő tevékenységekbe, értelmes tevékenységek, elfoglaltságok (testnevelés, művészetek) szervezése

Krisztusnak nincs más keze, csak a miénk, hogy művét végrehajtsa. Krisztusnak nincs más lába, csak a miénk, hogy az embereket Isten útján vezesse. Krisztusnak nincs más ajka, csak a miénk, hogy az embereknek Istenről beszéljen. Nincs más segítsége, csak a miénk, mely az embereket Istenhez segíti. Mi vagyunk az egyetlen Biblia, melyet az emberiség még olvas. Mi vagyunk Isten végső üzente, szóval és tettekkel írva.