Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Civilek a pályán Dr. Fazekas Ildikó Önszabályozó Reklám Testület főtitkár CivilKomP’ Január 13. Péntek.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Budapest, február 25. Kötik-e a cégek termékeikhez a fogyasztót, és ha igen hogyan?,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ VIII.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Társadalmi szerepvállalás
Közigazgatási kommunikáció
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában Egészségügyi kutatások, adatok közzététele.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Hol tart ma a gyógyszeripari marketing? – Az orvosok megmondják
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
LELKI EGÉSZSÉG CENTRUM BEMUTATÁSA
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Az innováció-átvételi döntési folyamat
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Amilyen korán csak lehet
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Egészségesebb egészségügyért.
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat.
Valódi gyógyulás virtuális térben? Információs technológiák és lelki egészség Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Országos tanácsadási konferencia
Partnerség és együttműködés
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
Előadás másolata:

Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei dr. Molnár Márk Péter

Az egészségügy legtöbb problémája visszavezethető a társadalom attitűdjére Szükségszerűségként fogadjuk el az egészségügy problémáit, az orvos utasításaira várunk, azokat gyakran nem tartjuk be, egészségünket nem értékeljük olyan erőforrásként, amit folyamatosan és tudatosan fejleszteni kell ahelyett, hogy… … tudatos fogyasztói volnánk az egészségügyi szolgáltatásoknak, aktívan belefolynánk a gyógyulásunkkal kapcsolatos folyamatot, folyamatosan és tudatosan fejlesztenénk egészségünket, bővítenénk a tudásunkat az egészségmegőrzésről. Egészségközpontú egészségügy 2011. október 21. 2

Ha egészségről van szó, betegek vagyunk és nem tudatos fogyasztók Az egészségtudatosság szintje alacsony, kevés olyan törekvés azonosítható, ami javítaná ezt (bár vannak ellenpéldák) A betegségmegelőzés jelentőségéről nem rendelkezünk széleskörű információval, nincs olyan szereplő – vagy csak igen kevés – az egészségügyben, aki ennek érdekében tenni akarna és tudna Az orvos-beteg viszony paternalisztikus, ami jelentősen rontja az információátadás hatékonyságát, és ennek változásáért a képzési rendszer igen keveset tesz Nehezen találunk hiteles információkat az egészségmegőrzésről és a betegségekről, egyre inkább előtérbe kerül a kontrollálatlan információforrás, az internet A fentiek eredményeként kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, ha az egészségünkről vagy épp a betegségeinkről esik szó, melynek legfőbb oka az információs akadályok sora Egészségközpontú egészségügy 2011. október 21. 3

Az egészségkommunikációs eszközök támogathatnák az attitűdünk változását Egészségkommunikációról az alábbi fontosabb viszonylatokban beszélhetünk: Az egészségügyi szakemberek és a páciensek közötti személyes, írott vagy elektronikus kommunikáció Az egészségügyi szakemberek és a páciensek egymás közötti személyes, írott vagy elektronikus kommunikációja A tömegkommunikáció csatornáin keresztül történő kommunikáció a lakosság és az egészségügyi szakemberek irányába Az egészségügyi kormányzat felől érkező kommunikáció a lakosság és az egészségügyi szakemberek irányába Az egészségpiaci szolgáltatók és gyártók felől érkező kommunikáció a lakosság és az egészségügyi szakemberek irányába Egészségközpontú egészségügy 2011. október 21. 4

Azonban az egészségkommunikáció eszközeit nem megfelelően használjuk Az Internet és a Közösségi média kihívásai Adatvédelmi ellentmondások Hiányzó érdemi párbeszéd Felemás jogi szabályozás A szakképzés hiányosságai Időhiány, forráshiány, priorizálási probléma Kudarcba fulladt népegészségügyi programok Bővülő e-Health lehetőségek Közös nyelv hiánya Kiaknázatlan modern kommunikációs lehetőségek Hiányos betegedukáció Ritka a civil kezdeményezés Bezárkózó szakmák Pazarló információgazdálkodás Egészségközpontú egészségügy 2011. október 21. 5

A MEKE célja a hatékony egészségkommunikáció Közhasznú civil kezdeményezés, amely az egészségkommunikáció iránt érdeklődő, a hazai tágan értelmezett egészségügyben dolgozó szakemberek közös gondolkodásuknak színterévé és katalizátorává kíván válni Egy érthetőbb, átláthatóbb és nyílt kommunikációs modell meghonosítása a gyakorlatban A társadalom egészségtudatosságának, attitűdjének javítása Rendszeres szakmai műhelymunka Az új és régi betegkommunikációs eszközök hazai alkalmazhatóságának kutatása Új kommunikációs stratégiák és eszközök kifejlesztése Térítésmentes szakmai továbbképzések Egészségközpontú egészségügy 2011. október 21. 6

A MEKE felépítése és tevékenysége S z a k b i z o t t s á g o k Terápiás együttműködés szekció Rendszeres szekcióülések Konferenciák Infokommunikációs szekció Publikációk Folyamatos szakmai együtt-működés Egészségügyi szakújságírói szekció Tréningek, szakmai workshopok Zárt és nyílt háttér-beszélgetések Egészségközpontú egészségügy 2011. október 21. 7