Weboldalak észlelése és a bannervakság jelensége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyi az annyi, avagy a szegedi médiumok olvasottsága, hallgatottsága, nézettsége az Informédia felmérései alapján szeptember 11.
Advertisements

MEGÉRKEZETT A LEGNAGYOBB VIDEÓHIRDETÉSI FELÜLET A MAMMUTMAILRE! ÚJ HIRDETÉSI FORMA ÚJ.
Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
I. előadás.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG NOVEMBER 25..
Hirdetési termékek – Display
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
NEKIK MÁR CSAK GYEREKJÁTÉK Felmérés az internetező gyerekekről A Piackutatás Napja május 5.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
K ONTROLLÁLATLAN VÁGYAK, KISZÁMÍTHATATLAN HISZÉKENYSÉG, KIALAKULATLAN ÉRZÉSVILÁG Avagy a reklámok hatásai a kisiskolásokra Készítette: Tóth Ivett Anna.
Digitális világ A digitális reklám
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban… Darvas Péter Szonda Ipsos.
?. Forrás: gemius/Ipsos Audience – szeptember.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
DOMILENS PROGRESS 3 TÍPUSÚ MŰLENCSÉVEL ÉLŐ SZEMÉLYEK FINOM LÁTÁSFUNKCIÓI 8 ÉVVEL A BEÜLTETÉST KÖVETŐEN MAKAY ÁGNES1,2, GONDA GYULA1 PEST MEGYEI FLÓR FERENC.
Keresők & Brandek A keresőoptimalizálás fontossága.
Reklámok az interneten: célozni tudni kell! Erőss Csaba.
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
A matematikatanítási kutatások néhány kutatás-módszertani kérdése Mennyire zavarja az oktatási folyamatot az oktatási kísérlet? Dr. Munkácsy Katalin ELTE.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A reklámozás lehetőségei és korlátai a hazai gyógyszerpiacon Abádiné dr. Erdei Ildikó Csakurdáné dr. Harmathy Zsuzsanna Országos Gyógyszerészeti Intézet.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Kvantitatív módszerek
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
szakmérnök hallgatók számára
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Újságba rejtett üzenet Hogyan mérhető a sajtókommunikáció hatékonysága?
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Kvantitatív módszerek
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A t e r m é s z d a l Csak az erős ember ismeri a szeretetet,
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Wien, COMFORT Budapest: tények, eredmények.
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Trendlakás&Design lakberendezési és életmód magazin Ahol az elképzelések életre kelnek és ahol az otthon utat talál! Médiaajánlat 2011.
A website teljesítményének vizsgálata, fejlesztése 1. Forrás: WebTrends Analysis Suite, Advanced Edition White Paper (
a google adwords változásainak követése, a változások várható iránya
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
– Letölthető változat –
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
Digitális világ Online márkaépítés Kereskedelmi márkák és Nem kereskedelmi márkák Az óra célja: megérteni, hogyan segítik a honlapok a márkák ismertségét.
Előadás másolata:

Weboldalak észlelése és a bannervakság jelensége Készítette: Heller Ladislav

A prezentáció felépítése Az elméleti háttér bemutatása A saját kutatás bemutatása Hipotézisek Kutatási terv Eredmények

Észlelés az interneten I. Scheier-Reigber-Egner (2001) 150 alannyal végzett kísérlet Geográfiai analízis Figyelem 70%-a a bal felső részre összpontosul Jakob Nielsen (1997) A világhálón való keresés közben sokkal tudatosabban észlelik az internetezők a megjelenő szöveget, illetve képeket, mint ahogy a televízió esetében Nem olvasnak, hanem „scannelnek” Jakob Nielsen (2006) 232 kísérleti személy szemmozgását vizsgálták Hőtérképek - F betű Konkrét terméket

Észlelés az interneten II. James Kalbach (2000) A weblapokon elhelyezett információk befogadását a korábbi tapasztalatok erősen befolyásolják Michael L. Bernard (2000) A kutatásban 304 alany vett részt 5 legáltalánosabb objektumot kutatta: Vissza a főoldalra, Belső linkek, Külső linkek, Hirdetés, Keresés Nagyon pontos (konkrét) elvárások Ezek az elvárások a felhasználók tapasztalatán alapulnak

Bannervakság I. Benway és Lane (1998) A szörfözők észre veszik-e a hirdetést „Kereső módban” (aktív keresés közben) ignorálják a banner hirdetéseket Ezt bannervakságnak nevezték el Egy internetes oldalt szerkesztettek Információkat kellett keresni Átgörgették a grafikát 72 alanyból, 75% nem ismerte fel, nem tudta felidézni a vizsgálat tárgyát

Bannervakság II. Bachofer (1998) Nem általános jelenség Universität Stuttgart 104 egyetemistája 41 bannert Egy bannerre átlagosan 1,1 másodpercig fókuszáltak 1,5-ször fókuszáltak átlagosan az adott bannerre A bannerek formai elemeit az alanyok 11%-a tudta helyesen felidézni Stanford Egyetem és Poynter Intézet (2000) Online magazinokban elhelyezett bannereket vizsgáltak 67 alanyt, akik tapasztaltak és rendszeres webhasználók 45%-a több mint 1 másodpercig nézet egy bannert

Bannervakság III. Bayles (2000) Mennyien emlékeznek vissza egy weboldalra, miután azt megnézték, 35 alany A visszaemlékezés a reklámokra 74% volt 50% az utolsó reklámra is emlékezett + cég nevére is Az internet-felhasználók nem „totálisan” vakok Moira Burke (2004), Plan.Net media (2000) Kim Doyle (1997) A jobb gördítősáv (scroll bar) mellett elhelyezett reklámok 228%-kal nagyobb növekedést eredményeztek a kattintások számát illetően, mint az oldal tetején elhelyezett reklámok. Az oldal harmadába elhelyezett reklámok szemben azokkal, amelyeket az oldal tetejére helyeztek, 77%-kal nagyobb növekedést eredményeztek.

Hipotézisek I. 1. A Bumm.sk internetes újság olvasói körében, akik ismerik az oldal felépítését és van elképzelésük hol keressék az egyes információkat (scenelnek), tehát megállapítható, hogy köztük alacsonyabb lesz a felidézés, mint az oldalt nem olvasók közt. 2. A vizsgált bannerek esetében a spontán felidézés 30% alatt marad. 3. Azok körében, akik egy meghatározott információt keresnek az oldalon alacsonyabb lesz a felidézés, mint a szörfözők közt.

Hipotézisek II. 4. A vizsgálatban résztvevők jobban emlékeznek arra a hirdetésre, amely a lap tetején van elhelyezve, mint arra, amely az oldal jobb oldalán van. 5. Azok körében, akik nem kattintnak hirdetésekre, alacsonyabb lesz a tesztelt hirdetések felidézése, mint a hirdetésekre kattintók közt. 6. A Bumm.sk oldalán nem szereplő hirdetések közt, újból bemutatott, a vizsgálat tárgyát képező bannerek felidézése 50% fölé emelkedik.

Kutatás A Bumm.sk online újságon kiválasztottam 3 valós bannert, amelyeket az oldal megtekintése után a vizsgálatban résztvevő diákoknak fel kellet ismerniük. Nem véletlen mintavételi technikával, önkényesen választottam ki és kérdeztem meg egyesével 22 (21 és 28 év közötti) egyetemistát. A 2 típusú feladatsor

„A” és „B” –típusú feladatsorok (Aktív keresők és Szörfözők) I. rész: A cél az volt, hogy a diákok felkeressék a www.bumm.sk oldal Suli rovatát. Eltérés: „A“- négy megadott címet felkeresve kellett rátalálniuk egy bizonyos cikke, „B“ csak szörföztek az oldalon. II. rész: Kérdőív kitöltése III. rész: Újbóli bemutatást követően igen vagy nem válaszlehetőség bejelölése

Eredmények I. A tesztelt bannerek spontán felidézése alacsony, 30% alatti volt, azaz a megkérdezettek nem figyelnek a hirdetésekre, de nem lehet teljesen vakoknak nevezni Őket, mivel: más, nem vizsgált hirdetésekre, és a cégnevekre is emlékeztek (40,9%), az ismételt bemutatás után több mint 60%-os felidézési arányt értek el, az oldal bal részén lévő Tonex hirdetésnél ez 86,4% volt. Internetes farkasvakság

Eredmények II. A bal oldalon elhelyezett hirdetés magasabb felidézést és felismerést ért el, mint a fejlécben lévő banner (22,7% -4,5%). Az információt keresők kevésbé figyelnek a hirdetésekre (3,23%), mint a szörfözők (18,18%) a spontán felidézési arányt figyelembe véve Akik hirdetésre kattintnak, jobban is figyelnek a hirdetésekre (37,5% - 28,6%).

Köszönöm a figyelmet!