Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Somogyi Csaba Üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország Kft.
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
E.ON – Versenyben Önökért!
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
25/09/2009Fenntarthatósági Nap 21 Klímavédelem fénysebességgel Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Osztály.
Környezetvédelem, Fenntartható fejlődés
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
Fenntartható fejlődés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Az ökológiai lábnyom és számítása
Az ökológiai lábnyom.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az internet kialakulása
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A fenntartható fejlődés
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Miért a facebook-ot válasszuk kampány felületnek?  2011 júliusától decemberig fő, ezzel elérve a felhasználót  40. hely a világon.
Város energetikai ellátásának elemzése
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Globális környezeti problémák
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)

Ökológiai lábnyom Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását hektárban kifejező mutatószámmal. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár. Ám ha Valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

Ökológiai lábnyom Az Ön teljes ökológiai lábnyoma: 4.03 hektár Táplálkozás lábnyom: 1.51 hektár Lakáskörülmények lábnyom: 1.26 hektár Tömegközlekedés lábnyom: 0.35 hektár Közlekedés autóval lábnyom: 0.00 hektár Légiközlekedés lábnyom: 0.24 hektár Közlekedés lábnyom összesen: 0.59 hektár Szemetelés lábnyom: 0.40 hektár

Ökológiai lábnyom, szénlábnyom

Angolszász országokban a CO2 környezeti hatását sajátos fogalommal, az úgynevezett szénlábnyommal mérik. A szénlábnyom valamely emberi tevékenység CO2- emissziója környezetre gyakorolt hatásának mértéke. A szénlábnyom valamely termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok, szén-dioxid egyenértékben kifejezett, együttes mennyisége.

Ökológiai lábnyom, szénlábnyom és a kütyük világa 1 milliárd működő számítógép 5 milliárd mobiltelefon Számos egyéb „kütyü” 2 milliárd internetező ember

Ökológiai lábnyom, szénlábnyom és a kütyük világa Zöld informatika: a kifejezés az információs technológiák környezetileg fenntartható módon történő kezelésest elenti,melynek célja a negatív környezeti hatások csökkentése, vagy eltűntetése.

A kütyük hatása a világunkra

A siker attól függ, hogyan használjuk őket

Közvetlen hatások Gyártás: 80 százaléka az anyagfelhasználásnak (a tervezés, működtetés, szétszerelés, semlegesítés mindössze 20 százalék) Az átlagos PC élettartama 2-3 év, egy mobiltelefoné 18 hónap (Moore törvénye) Hollandia: 2006-ban tonna elektronikus hulladék – 50 millió tonna a világon 2006-ban csak az Egyesült Államokban működő számítógépközpontok üzemeltetése 61 milliárd kWh-t emésztett fel. Ez az árammennyiség két hónapra elegendő lenne egész Nagy-Britannia számára Jelenleg az IKT-eszközök gyártása és működése 0,86 gigatonna emisszióval jár, ez 2020-ra két százalékról három százalékra, 1,54 gigatonnára változhat

Információs és kommunikációs technológiák és a fenntartható fejlődés Vagy- vagy?

Takarékosság és közvetlen hatások A szükségeltek felmérése – azt vegyük, amire tényleg szükségünk van, és csak akkor cseréljük le, ha már valóban használhatatlan A megfelelő használat – úgy használjuk, hogy az a leghatékonyabb Az e-hulladékkal is törődni kell

A közvetett (másodlagos) hatások Számos területen okozhat energia-megtakarítást: Távmunka, kevesebb utazás (pl. videókonferenciák), elektronikus kereskedelem, virtuális termékek (zene, könyv), intelligens otthon, építőipar, energiaipar, szállítás/közlekedés hatékonyabbá tétele - szubsztitúciós hatás (pl. a fizikai forgalom helyettesítése távközléssel), - optimalizációs hatás (pl. a távközlés hozzájárulása a forgalmi rendszerek optimalizálásához), - indukciós hatás (pl. a távközlés igénybevétele következtében, például a termelés megosztott formáinak lehetővé tétele révén létrejövő forgalom)

A visszacsapó hatás A várakozásainknak ellentmond a valóság – például a papírfogyasztás és a közlekedési forgalom növekedése –, ez a „visszacsapó hatás” eredménye (rebound effect) Az elmondottakból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az ökohatékonyság eléréséhez technikai fejlődés szükséges, de nem elégséges feltétel a fenntarthatóság mint cél megközelítéséhez. A fogyasztási szokások és a visszacsapó hatás ellensúlyoz, új „szabadságfokok” jönnek létre: hiába lehetne valamit kevesebb energiával, „környezetbarát” módon megtenni, mégsem tesszük A fogyasztó befolyásolják valamilyen szinten az összes kibocsátás 60 százalékát, ebből 35 százalékra közvetlen hatásuk van.

Merre tovább – az internet formáló erő is… Power Up: Mentsd meg a bolygót! Facebook: kalkuláld a fogyasztásod és hasonlítsd össze másokkal Környezettudatosság – az internet társadalomformáló erővé vált. A fenntarthatóság csak életstílusunk megváltoztatása révén érhető el. Ez a változás azonban csak akkor be, ha nem ugyanazoknak a dolgoknak új módon, más közvetítőeszközök használatával történő megismétlődését fogja jelenteni számunkra.

Kritikus infrastruktúra A technológia nem csupán a nagyobb hatékonysághoz, hanem a szolgáltatás stabil és tartós elérhetőségéhez is alkalmazkodik, és ezáltal attól függővé válik. Az internet és más IKT infrastruktúrák (például a mobiltelefon- hálózatok) ennélfogva a társadalom kritikus infrastruktúráivá válnak Pl. intelligens áramhálózatok („smart grid”)

Nyomunk a virtuális világban Ego-szörf? A mobiltelefon, a fórumokra küldött bejegyzések, a feltöltött videók, de a Facebook állapotjelzések is rólunk árulkodnak. Mit töltünk fel magunkról? Mások mit töltenek fel rólunk? A programok mit őriznek meg rólunk? (böngészők, keresők) Ezeket ki figyeli? Barátaink, ismerőseink, de leendő munkaadóitok is Az internet lényegéből fakadóan ami egyszer felkerült, az bárki, bármikor elérheti – erőfeszítés nélkül másolható, sokszorosítható, tárolható