ROSSZ TERVEZÉS? ROSSZINDULATÚ TERVEZŐ?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Afrikai elefánt. Előfordulása • Az afrikai elefánt korábban a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt volt, manapság elterjedése elsősorban a nemzeti.
Vizeinkben élő gerincesek
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Feltehetek egy kérdést?
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
Valóban a majmok bolygója?
Folyamodjatok az Úrhoz,
Panasz utca Elköltöztünk
Mountain of China Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit.
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Részleges gégeműtéten átesett betegek nyelés rehabilitációja
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
“13 tanács egy életre".
A légzőrendszer.
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Isten?.
Középkori istenérvek.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
A vadlibák leckéje Tommy's Window Prezentáció
Dévényi Erika Boldognak lenni
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
13 tanács egy életre.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
A légzőrendszer.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Mózes 1. könyve A termtésről
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Légzőrendszer orrüreg orrnyílás nyúltagy orrgarat garat gégefedő gége
Folyamodjatok az Úrhoz,
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Készítette: Jon A. Palmer
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
A BOLDOGSÁG TITKA.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Lecke a vad-ludaktól.
Állatok anyagszállítása
Az ízek világa Édes-savanyú…...
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
TUDTAD?.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az Élet Igéje augusztus.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Énekel: Zdenka Lorencová
egy ici-picikét (Bokrétás András) Ha az alkoholizmusnak van határa, akkor én kettős állampolgár vagyok.
Légzőrendszer.
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
Az Özönvíz.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
A világ teremtése. Isten az első napon megteremtette az eget és a földet. Első nap.
Egy- vagy kétoldali cochlearis implantáció?
22.lecke Az állatok légzése
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Mi romlott el? Dr Daniel Duda Missziókonferencia Augusztus 15.
Énekel: Zdenka Lorencová
Előadás másolata:

ROSSZ TERVEZÉS? ROSSZINDULATÚ TERVEZŐ? TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN II. ROSSZ TERVEZÉS? ROSSZINDULATÚ TERVEZŐ? Az emberi garat/pharynx DeKK – Debreceni Kreacionista Kör Dr. Nitkovszki Eduárd

ELŐADÁSVÁZLAT A garat anatómiája A rossz terv és tervező elve – érvek? A garat funkcionalitása – ellenérvek!

A garat anatómiája

A garat anatómiája

A garat anatómiája

A garat funkcionális anatómiája lágyszájpad lágyszájpad nyelv falat perisztaltikus hullám perisztaltikus hullám gégefő zárva Trachea légoszlop

Rossz terv és tervező elve – érvek? „A tüdő anatómiailag az úszóhólyagnak felel meg(???), s több jel utal arra, hogy feladatát nem valami hatékonyan látja el. Az általa okozott problémák egyike az emésztőcsatorna és a légutak kereszteződése, emiatt a félrenyelt étel fulladást okozhat. Ismét csak: igen rosszindulatú tervező hozna csak létre ilyet.” „Megérthető azonban a tüdő ezen vonása, ha azt tételezzük fel, hogy csakugyan átalakult úszóhólyag, s hogy a rossz tulajdonságai e "nyersanyag" és a módosulási út együttes eredményei.” „ügyetlen megoldások” (Kampis György: Újra győz az evolúcióelmélet? - Mindentudás Egyeteme)

Rossz terv és tervező elve – érvek? Evolúciós „dysteleologia” Légutak és tápcsatorna kereszteződése nem logikus, halálos Jobbat is tudnánk tervezni G. Howe, Ph.D. és egy evolucionista zoológus levelezése (Correspondence series. Origins Research 4(1):3)

Rossz terv és tervező elve – érvek? „Úgy írja le Teremtőnket mint aki intelligens. Mit gondolna egy olyan tervezőről aki egy épület megtervezésekor egy közös kamrába vezetné be a vizet és a gázt úgy, hogy ha egyikre szükségünk van, el kellene zárni a másikat? Ez az ostobaság csúcsa lenne. De ez az amit az „intelligens Teremtője” tett az ember tervezésekor és teremtésekor, mert amint azt tudja, a pharynx egy közös útként szolgál a levegő és a víz számára. Gondoljon azokra az életekre amelyek azért vesztek el, mivel a légutakba étel vagy víz került, és elzárta azokat.

Rossz terv és tervező elve – érvek? Csak nagyon kis intelligenciára lett volna szüksége a Teremtőnek ahhoz, hogy egy hatékonyabb és kevésbé veszélyes elrendezést tervezzen. Ezt még én is megtehettem volna. Ha azonban a fej és különösképpen a tápcsatorna és a légutak fejlődését nyomon követjük a halaktól egészen a kétéltűekig, hüllőkig és a korai emlősöktől az emberig, meg fogja látni, hogy ez a viszony egy igazi evolúciós remekművé válik, amely képessé teszi a vizi élőlényeket a levegővel való légzéshez történő alkalmazkodáshoz és ezáltal képessé arra is, hogy a szárazföldön éljenek.”

A garat funkcionalitása – ellenérvek! Válaszok a levelezésben: R. Harris, Kaufmann, Chiu, O’Brien, Mennega, stb. (Correspondence series. Origins Research 4(2):2-3) Összefoglalva: „Vestigial Organs Are Fully Functional” c. könyvben

A garat funkcionalitása – ellenérvek! 1. A fölösleges folyadék/váladék ill. szilárd anyagok eltávolítása a légutakból 2. Légutakban levő légnyomás szerepe a lenyelhetetlen falat hátsó garatrészből való eltávolítására 3. A száj és az orr mint levegővételi alternatíva: -eldugult orr esetén -levegővétel étkezés közben, tele száj mellett

A garat funkcionalitása – ellenérvek! 4. Orrnyílás mint levegővételi hely, ha kisebb az igényelt levegőmennyiség Szájnyílás mint levegővételi hely, ha nagyobb az igényelt levegőmennyiség 5. Levegővétel és evés-ivás egyidejűleg lehetséges nagyobb hatékonysággal, mintha külön utakon zajlana

A garat funkcionalitása – ellenérvek! 6. A nyelv, a fogak, a szájpad, a pofa egyaránt szükségesek a falat megrágásához, de a beszédhez is (így nem kell mindenből kettő) 7. A szaglás fontos szerepet játszik az emésztésben, ízlelés és szaglás összefügg

A garat funkcionalitása – ellenérvek! 8. Ha étel vagy víz kerül a légcsőbe (trachea), az nem a silány tervezés következménye, hanem a „rendszer nem megfelelő használata”: -túl gyors evés, ivás; -túl nagy falat vagy nagy mennyiségű folyadék; -nyelés közbeni beszéd; -alkoholos állapotban való étkezés

A garat funkcionalitása – ellenérvek! 9. Logikai következetlenség: „az ostobaság csúcsa a tervezésben” „az evolúció remekműve” Gen 1:31 És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lõn este és lõn reggel, hatodik nap.

Választási lehetőség Nincs tervező – nincs terv - nincs cél – ha rossz is, csak ez van Van tervező – van terv – van cél – amit teremtett az jó Mit kezdünk a megszerzett ismeretekkel? Rom 1:21-23 Mert bár az Istent megismerték, mindazáltal nem mint Istent dicsõítették õt, sem néki hálákat nem adtak; hanem az õ okoskodásaikban hiábavalókká lettek, és az õ balgatag szívök megsötétedett. Magokat bölcseknek vallván, balgatagokká lettek; És az örökkévaló Istennek dicsõségét felcserélték a mulandó embereknek és madaraknak és négylábú állatoknak és csúszó-mászó állatoknak képmásával.

Referenciák Jerry Bergman, Ph.D. and George Howe, Ph.D. : „Vestigial Organs Are Fully Functional” Mindentudás Egyeteme internetes oldal Fotók, rajzok: Internet