Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Több játékot az oktatásba Honti Pál. Előítéletek.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban… Darvas Péter Szonda Ipsos.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Tévénézés, konvergencia és digitális szakadék
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Társadalmi rétegződés, életmód, szabadidő
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Serdülőkorúak egészsége
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A magyar háztartások fizetési szokásai
A számítógép veszélyei és káros hatásai
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Gyönyörködni a nők mellein, jó a férfiak egészségének, segít, hogy tovább tudjanak élni. Erre jöttek rá német tudósok, miután több éven át ezt megfigyelték.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
eMagyarország Program
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Internet a családban Székely Levente –
Egészségesek a roma nők?
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Fanta TrendRiport: Kultúra ‐ és médiafogyasztási szokások a fiatalok ko ̈ rében Hogyan beszéljen egy márka a tinédzserekhez? Kreatív konferencia.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései Németh Erzsébet*+, Szabó Gábor+, Székely András* és Kopp Mária* *Semmelweis Egyetem +BKF

Képernyő előtt töltött idő Az internet-használat és a televízió-nézés látszólag hasonló tevékenység. A személy ül a képernyő előtt, ahelyett, hogy sportolna, barátkozna, olvasna, vagy más a közvélekedés szerint hasznosabb, értékesebb dolgot csinálna. Vajon valóban annyira hasonló a kétféle tevékenység, és a következményei is azonosak?

A TV és internet elterjedtsége hazánkban Szinte mindenkinek van TV-je. Egy felnőtt magyar állampolgár mintegy 4,5 órát tölt naponta TV-nézéssel. Az idősek, a gazdaságilag inaktívak, az alacsonyabb iskolai végzettségűek, és a rosszabb anyagi helyzetben levők többet tévéznek. Az internetelérés 2005-ben 28%-os volt. A fiatalabbak, a férfiak, a jobb anyagi helyzetben lévők, és a magasabb végzettségűek rendelkeznek inkább internet-eléréssel.

A TV-zés hatása Gerbner (2002) szerint azok, akik napi 4 óránál többet néznek TV-t, egyre inkább hasonlítani kezdenek egymásra. A televíziót sokat nézők ellenségesebbnek, veszélyesebbnek látják a környezetüket. Kasser és Ryan (2002) és Németh (2008) vizsgálatai szerint a társas kapcsolatok igénye, és a társas támogatás összefüggenek a TV-nézésre fordított idővel.

Interneteléré és társas kapcsolatok Az internet egy közösségi technológiarendszer, melynek hatása van az emberek társas kapcsolódási készségére, illetve az emberek közötti társadalmi hálózatokra. A hatás milyenségével kapcsolatos vélemények azonban megoszlanak.

Hipotézisek Azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek internet eléréssel, magasabb szintű társas támogatásra számítanak, mint akik nem rendelkeznek internet eléréssel. A társas támogatásbeli különbség inkább jellemző az úgynevezett távolabbi kapcsolatokra, úgymint osztálytárs, munkatárs, barát.

Hipotézisek Azok, akik legalább napi négy órás televízió-nézésről számolnak be alacsonyabb társas támogatásra számítanak, mint a legfeljebb napi három órát tévézők. Az összefüggés erősebb a távolabbi kapcsolatok esetében.

Módszerek A HEP 2006 epidemiológiai vizsgálat keretében, 5020 18 évesnél idősebb személyt kérdeztünk a szabadidős tevékenységéről, TV-nézési- és internet-használati szokásairól, demográfiai jellemzőiről, életminőségéről, társas helyzetéről, értékeiről, lelki és testi állapotáról.

TV-nézés mérése A hét közbeni átlagos tv-nézés hosszát a vizsgálati személyek egész órákban adhatták meg. Ennek alapján két csoportot képeztünk: a mérsékelten TV-zők nézők (3, vagy kevesebb óra/nap), illetve a sokat nézők csoportját (4, vagy több óra/nap).

Internet-használat mérése Rákérdeztünk az otthoni vagy munkahelyi internetkapcsolat meglétére és a személyi számítógépek számára, valamint az internetezéssel hétköznap, illetve hétvégén eltöltött időre. Vizsgálatunkban az internet-hozzáféréssel rendelkezőket hasonlítottuk össze az internet-eléréssel nem rendelkezőkkel.

Társas támogatás mérése Társas támogatás kérdőív (Caldwell, 1987) magyar változata. Mennyire számíthat szükség esetén segítségre (baráttól, iskolatárstól, házastárstól stb. összesen 12 item) A kérdezettek a támogatás mértékét négyfokozatú skálán értékelhették.

Statisztikai analízis A TV-nézés hossza, illetve az internettel rendelkezés és a társas támogatás összefüggéseit varianciaanalízissel (ANOVA) vizsgáltuk. Az eredményeket nemre korra és végzettségre kontrolláltuk.

Eredmények A mérsékelten és sokat TV-zők, illetve az internet eléréssel rendelkezők és nem rendelkezők társas támogatottságának mértékében a szignifikáns különbségek mutatkoztak. Eredményeink igazolják kezdeti hipotézisünket, mely szerint a sok TV-zés és a társas támogatás mértéke között negatív, az internet-elérés és a társas támogatás mértéke között pozitív kapcsolat áll fenn.

A hétközbeni tévézés és a társas támogatás kapcsolata − inaktív

A hétközbeni tévézés és a társas támogatás kapcsolata − aktív

Az internet-elérés és a társas támogatás kapcsolata − inaktív

Az internet-elérés és a társas támogatás kapcsolata − aktív

A hétközbeni tévézés, internetelérés és a társas támogatás kapcsolata − aktív

A hétközbeni tévézés, internetelérés és a társas támogatás kapcsolata − passzív

Következtetések A társas támogatás megléte vagy hiánya, a lelki egészség fontos mutatója. Úgy tűnik, míg a sok TV-nézés elvonja a figyelmet és az időt a társas kapcsolatok ápolásától, addig az internet ezek ápolásának egyre fontosabb eszköze.