PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

Információs függvények
Koordináták, függvények
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Excel 2. Grafikon: már ezért megéri! jobb egér, helyi menük
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Kereső programok használata
Microsoft Excel Függvények II.
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Dualitás Ferenczi Zoltán
DIAGRAM.
Kezdhetek mindent elölről…
Vontatott szántóföldi permezőgépek összehasonlítása
Felszíni víz monitoring
Táblázat kezelő programok
Mérési pontosság (hőmérő)
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Gazdasági informatika II.félév
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Hasonlóságelemzés.   Kaptunk egy feladatot, amit meg kell oldanunk.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Trofimov Grigorij. - Faanyag beszállítók ár-érték összehasonlítása -Célcsoport: azon vállalkozások, ame- lyek import fenyő fűrészáruval foglalkoz- nak,
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VIII.
Adatkezelő lehetőségek
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Függvények.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Függvények.
Forrás: informatika.gtportal.eu/letoltes/excel/szum_max_min.ppt
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Alapsokaság (populáció)
Excel használata fizikai modellkísérletekhez Multimédiás alkalmazások a természettudományos oktatásban Szerző: Csanaky Attila.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Mire jó a FIT elemző szoftver?
Az augusztusi hónap és ennek hőmérsékleti adatai Következtetéseim.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Hőméréskelt változás Okt.23-.nov.6. A hőmérséklet méréseink alapján diagrammokat készitettünk, melyeken feltüntettük az átlag, a minimum és a maximum.
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
Készitette:Somogyi Zsanet XI.A 2014.XI.04. Az első feladatban Microsoft Exelt használtam ebben a táblázatban az elsö oszlopban az osztály névsora található,második.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Táblázatkezelés.
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
Alapfogalmak, adatforrások, szűrés
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
Rekord statisztikák Készítette: Komjáti Bálint IV. évf. fizikus hallgató (ELTE-2006) Györgyi Géza: Extrém érték statisztikák előadásán tartott szemináriumára.
Statisztikai és logikai függvények
Másolás és automatikus kitöltés
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Nagykároly. A következő adatokat a maximum hőmérséklettel úgy kaptam,hogy az Accuweather nevezetű honlapról a szükséges információkat,kiírtam az Microsoft.
Excel függvények a dolgozathoz!
Előadás másolata:

PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.

A feladat lényege: •A feladat az időjárás előrejelzések megbízhatóságáról próbál képet adni, •A Népszabadság szeptember és szeptember közötti számainak csütörtökre vonatkozó hétfői előrejelzéseinek és csütörtöki időjárás jelentéseinek segítségével, •Az időjárás előrejelzések pontosságát 4 napos távlatokban vizsgálja

Fő kérdés Érdemes-e az időjárás előrejelzésekre alapozva cselekedni, illetve figyelemmel kísérni ezeket? Erre a kérdésre a találati arányok (lásd: Előrejelzés.xls: Alapadatok munkalap: Találati arányok c. táblázat) alapján kapunk választ. Ha a tényleges időjárás az előrejelzés minimum és maximum értéke közé esik, az előrejelzés igaznak bizonyul, ha ezt a feltételt nem teljesíti akkor pedig hamisnak.

Ezt az ÉS nevű Excel függvénnyel állapítottam meg. Feltételként szabva, hogy a tényleges hőmérséklet az előrejelzés minimuma és maximuma közé essen. Az időjárás előrejelzés Magyarország területére vonatkozólag volt csak megadva, ezért a Budapestiek is azt az előrejelzést látják, így az előrejelzések Magyarországra míg a megvalósult hőmérsékletek Budapestre vonatkoznak. Az előrejelzések Magyarországi vonatkozása miatt az eredeti előrejelzések mellett csináltam egy bővített osztályközű és egy szűkített osztályközű előrejelzést is.

Mind a három fajta előrejelzésre megnéztem a találati arányszámot, mely feladatot az EXCEL ÉS függvényének segítségével oldottam meg. A megfelelő feltételek (a valódi hőmérséklet a minimumnál nagyobb vagy egyenlő legyen; a maximumnál fordítva) beírása után, sorokra külön megkaptam, hogy az előrejelzés IGAZNAK vagy HAMISNAK bizonyult-e, majd ezeket egy új táblában (lásd: Előrejelzés.doc: Alapadatok munkalap: Találati_arányok_2 c. táblájában) az EXCEL DARABTELI függvényének segítségével összeszámoltam, majd osztottam az eredményt az összes előrejelzéssel.

Majd ezt osztottam az 52 hét alatti összes előrejelzéssel, melynek száma az ünnepnapok miatti újságelmaradás miatt 49. A találatokat megpróbáltam vonal diagrammon is ábrázolni egy diagrammon különböző színekkel jelölve az előrejelzések maximumvonalát, az előrejelzések minimumvonalát, és a megvalósult hőmérséklet értékeket. (lásd: DIAGRAMM1 és DIAGRAMM2 munkalapok) A különböző előrejelzésekhez különböző találati arányok tartoznak, mely arányokat oszlop diagramm segítségével ábrázoltam (lásd: DIAGRAMM3 munkalap).

Az előrejelzéshez is és a megvalósult időjáráshoz is tartozik egy szöveges rész, melyek összehasonlítását úgy oldottam meg, hogy megnéztem a megvalósult időjárásokat jellemző szókincset, majd ezek használatának segítségével leegyszerűsítettem az előrejelzések szövegét, majd ehhez hasonlítva néztem meg ÉS függvénnyel az előrejelzések sikerességét, feltételként egyenlőségjelet megadva. PIVOT TABLE kimutatásban pedig a találatok hónapokra vonatkoztatva láthatóak.

Eredmény Az előrejelzések megbízhatósága nem megfelelő. A legnagyobb találati arányszámot értelemszerűen a bővített előrejelzések adták melyek 61, 2%-ban adtak helyes információt, azonban még ezek sem közelítik meg az általam elfogadhatónak tartott %-os találati arányt. Az általam legfontosabbnak ítélt szöveges előrejelzések (napsütés, vagy eső várható) csak 26,5%-ban feleltek meg a valóságnak “26,5%-ban találták el, hogy kell- e esernyő, vagy sem”!

Felhasznált Excel eszközök: •Tábla •DARABTELI függvény •És függvény •Átlag függvény •Egyéni függvények (kivonás, összeadás, osztás) •Diagramm varázsló (vonal és oszlop diagramm) •PIVOT TABLE kimutatás