Vezérlőkártyák a számítógépben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A számítógép felépítése
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
A számítógép műszaki, fizikai része
A személyi számítógép (PC) alapvető hardware eszközei
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A grafikus kártya.
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
A számítógép felépítése
Személyi számítógépek
Hardver, szoftver A hardver
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
5.Tétel Hardverellenőrző teszt. Gépház • Leszállítás után ellenőrízzük,hogy a gépház nem-e karcos vagy nincs-e rajta horpadás • Álló vagy fekvő gépházat.
A számítógép felépítése
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Fontos fogalmak az informatikában.
Mai Számítógép Perifériák
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Alaplapra integrált csatlakozók
Számitógép I/O portok Perifériák.
Informatikai eszközök
Számítógép részei.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Készítette: Tömördi Péter
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Videokártyák.
A videokártyák.
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Barati Viktor Perifériák.
Hardver eszközök IV. rész
A számítógép felépítése
Alaplap Fő komponensek.
Számítógép legfontosabb paraméterei
A számítógép felépítése
Csatlakozók A számítógépen levő csatlakozók. A számítógépek hátán portok(csatlakozók találhatók) Ennek a segítségével lehet összekapcsolni -külső eszközökkel.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Mai számítógép perifériák
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
A számítógép felépítése
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Mai számítógép perifériák Készítette: Péteri Dénes (PEDSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
Gyakorló feladatok A számítógépek.
Perifériák és jellemzőik
A számítógép felépítése
A számítógép perifériái
A számítógép alapfelépítése
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógépek felépítése
Alaplapok.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
A számítógép felépítése
A számítógépek működése
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

Vezérlőkártyák a számítógépben Hardver ismeretek Vezérlőkártyák a számítógépben

A vezérlőkártyák feladata A vezérlőkártyák feladata a különböző perifériák számítógéphez csatlakoztatása. A periféria vezérlő kártyának a számítógép és az eszközök közötti kapcsolat megteremtése és megtartása a feladata. A winchesternek, a floppy disknek, a monitornak, a nyomtatónak, a scanernek, az egérnek, a joysticknak, ill. ezen eszközök működéséhez szükség van vezérlőre, mely lehet az alaplapra integrált vezérlő hely, vagy lehet a slotokba csatlakoztatott vezérlőkártya is. Az alábbi perifériáknak van szüksége vezérlőkártyára : monitor nyomtató joystick egér plotter scanner stb.

Videokártya A videokártya, videoadapter, grafikus kártya vagy grafikus adapter a számítógép alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és egy megjelenítő egység számára értelmezhető jelekké alakítsa. Ez az egység lehet CRT monitor, LCD monitor, LCD modul, HDTV vagy kivetítő is. A grafikus kártya és a megjelenítő különböző grafikus szabványok szerint kommunikálhat egymással. A videokártya a kivitelezés alapján lehet alaplapra integrált vagy bővítőkártya.

Videokártya Kártyatípusok alaplapra integrált (fizikailag nem eltávolítható, többnyire lehetőség van letiltásra) Általában kiválóan használható irodai alkalmazásokhoz, egyszerűbb, régebbi játékokhoz, internetezéshez. bővítőkártyás rendszerű (cserélhető) Általában a felhasználók igényeit kielégítené az integrált videokártya, de vannak olyan alkalmazások amelyek nagy teljesítményű videokártyát igényelnek…

Videokártya Több videokártya hídba kötése Néhány videokártyát össze lehet kötni egy másikkal, így sokkal nagyobb teljesítményt ad. Ehhez a következők kellenek: nagy kapacitású tápegység (minimum 500W) 2 vagy több db lehetőleg ugyanolyan videokártya. kompatibilis alaplap hídcsatlakozó(az alaplaphoz jár) Két nagy típus: NVidia SLI ATI CrossFire vagy a modernebb CrossFire X

Videokártya Csatlakozások: A bővítőkártyás rendszerű videokártya a számítógép alaplapjának megfelelő foglalatába dugható be, vagyis a számítógép egyik cserélhető alkatrésze. Cseréjével növelhető a számítógép grafikus teljesítménye, ami megnyilvánulhat a megjelenés gyorsaságában, az átvitt adatmennyiség növelésében, a képpontok számának növelésében és számos más paraméterben. Ennek a csatlakozási módnak ismert fajtái (ezek egymással nem felcserélhetők, a videokártya csak a neki megfelelő foglalatba dugható be) ISA EISA VLB (VESA Local Bus) PCI AGP PCI-Expressz (PCIe)

Videokártya Külső Csatlakozók: D-SUB HDTV (s-video) DVI HDMI

Videokártya Alkalmazása: hagyományos kétdimenziós megjelenítések háromdimenziós játékok és renderelés (speciális esetekben a GPU extrém nagy számolási teljesítménye folytán különböző algoritmusok futtatására)

Videokártya Egy videokártya legfontosabb jellemzői: A grafikus processzor (GPU) jellemzői A kártyára integrált memória A kártya által nyújtott egyéb szolgáltatások (Pl.: TV tuner) A kártya gyártója… és persze a garanciális feltételek

Hangkártya Felelős azért, hogy számítógépünkből hang „jöhessen ki” a fejhallgató illetve a hangfalak, hangfal szettek segítségével, valamint mikrofonról, vagy egyéb audio eszközről hang juthasson a számítógépbe.

Hangkártya A hangkártya (a videokártyához hasonlóan) kivitelezés szempontjából lehet: - Integrált (alaplapi) - Bővítőkártya Az alaplapra integrált hangkártyákról is elmondható általában, hogy minden igényt kielégítenek.

A szórakoztatás eszközei… TV tuner kártya Rádió tuner kártya Video digitalizáló Ezek kombinációi Firewire kártya

A kommunikáció eszközei… Soros / párhuzamos port vezérlő kártya USB kártya Hálózati vezérlőkártya Wifi hálózati kártya Fax modem

Egyéb vezérlőkártyák Háttértárolók vezérlésére szolgáló kártyák. Kamera kártyák Szoftver-védő kártyák Stb…

Integrált vezérlőkártyák Egy alaplap megvásárlásakor rengeteg vezérlőkártyát kapunk, hiszen ezekből rengeteg már integrálva van az alaplapra.