Pár szó a digitalizálásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
A számítógép műszaki, fizikai része
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Hardver alapok I. 10. osztály.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Térinformatika (3. diasorozat)
Hang- és videotechnika Bevezetés
Szolgáltatások a felhőből
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
Az informatika alapjai
Informatikai eszközök
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Szkennerek.
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Műszaki tudományok az interneten
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Mai számítógépes perifériák
Napjaink háttértárolói
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
A perifériák általánosan
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Balaton Marcell Balázs
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Internet, Elektronikus levelezés
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Egyszerű szövegszerkesztés
A OneNote 2007.
Digitális fotózás Alapok.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A számítógép fontosabb perifériái Készítette: Weigel Szilvia II. évfolyam Számítástechnika szak.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
2007. szeptember 27. DMS Forte - Dokumentumkezelési újdonságok 1 Nagyvállalati dokumentumkezelés A tartalomkezelés kálváriája ECM/OCR „Játék” a betükkel.
Bemeneti perifériák.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Használd jól a könyvtári katalógust!
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Internet, Elektronikus levelezés
Az információ.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A szkenner (Lapolvasó)
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Pár szó a digitalizálásról Készítette: Lovas Mária

Miről is lesz szó? Digitalizálás: Történeti áttekintés Mi is az a digitalizálás? Szöveg, Kép Hang, Videó Digitalizáláshoz használatos eszközök

Történeti áttekintés A képi információ számítógépes megjelenítése, illetve feldolgozása közel 40 éves múltra tekint vissza. Ötvenes évek: manuális módszereket számítógépes technikával váltották ki (meg is jelent az elsõ A/D (analóg-digitális) átalakító ) Hatvanas évek: végéig elsõsorban a konkrét feladatok megoldása volt a cél Hetvenes évek: elméleti alapok kellõ kiépítése Nyolcvanas évek: igény a személyi számítógéppel történõ képfeldolgozásra

Mi is az a digitalizálás? Digitalizálás :Egy más hordozón már megjelent művet számítógéppel olvasható, kódolt formába teszünk át. Kép digitalizálás:Azt a mintavételezési eljárást, amiben meghatározzuk, hogy a képről milyen sűrűséggel és milyen színközelítéssel történjen a kép másolása Mi nem digitalizálás?

Szöveg, Kép Digitalizálás Szövegek digitalizálása : során minden egyes karakter (betű, írásjel stb.) külön-külön kódot kap Képek digitalizálása : A számítógép a beviteli eszközön keresztül érkező, minden egyes apró pontról összegyűjtött információkat tárolja, és ezek alapján építi fel újra a képet .

Hangok, Videók Digitalizálása Hangok digitalizálása : az analóg módon tárolt hangot egy speciális eszköz segítségével számjegyekké alakítják Videók digitalizálása : A film képkockáinak számítógépre történő „bekódolása”

Szkennerek Szkenner : optikai leolvasó, raszteres adatot állít elő. Mi a képérzékelés lényege? Főbb típusok : - Diaszkenner - Kéziszkenner - Síkszkenner - Dobszkenner

Diaszkenner Speciálisan diafilmek digitalizálására készült, igen nagy felbontású szkenner

Kéziszkenner Kb. 10 cm széles sávot visz be. A túl lassú húzást kompenzálja, a túl gyorsat nem

Síkszkenner Általában A4 méretű. A szkennelendő lapot egy üveglapra kell helyezni, amelyet egy levilágító-érzékelő berendezés soronként letapogat.

Dobszkenner A síkszkennerrel ellentétben itt a levilágító-érzékelő berendezés rögzített, és előtte halad el a digitalizálandó lap. A0 méretig, de itt is csak a szélessége meghatározott.

Videó digitalizálás céljai Videószerkesztés: filmvágás, mint hobby vagy a családi felvételek felhasználására Internetezés: webkamera segítségével kapcsolattarás más emberekkel a világhálón keresztül Számítógépen való tévézés: egy tvtunerkártya használatával a monitoron láthassuk a televízió csatornáit.

A digitalizálás haszna A számítógépes katalógusok, adatbázisok segítségével jól lehet tájékozódni. Digitalizált dokumentumok teljes tartalmukban azonnal a felhasználó rendelkezésére állnak. A digitalizált művek, képek, videók a világ bármelypontjáról elérhetőek lesznek az interneten keresztül.

Felhasznált Irodalom Magyar Elektronikus Könyvtár – Elektronikus dokumentumai Polack Mihály Műszaki Főiskola - Elektronikus úton elérhető jegyzetei Internet: http://jate.hu http://www.inf.u-szeged.hu