Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?"— Előadás másolata:

1 Dr. Kokas Károly, SZTE EK kokas@bibl.u-szeged.hu Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?

2 2 A múlt (tanulás) kísérletezés eszközökkel (szkenner/fotózás) formák: –elektronikus v. virtuális kiállítás –dokumentum archiválás –folyóirat feldolgozás –a professzionalizmus kérdése Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

3 3 Alapkérdések sokasága: Miért digitalizáljunk? Mit digitalizáljunk? Miből digitalizáljunk? Hogyan digitalizáljunk? Mivel? Egyedül vagyunk-e? összehangoljuk? „Outsourcing”? Stb. stb. Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

4 4 Miért digitalizáljunk? a kulturális örökség megóvása: olyan dokumentumokat kell digitalizálni, amelyek a puszta tárolást, de még inkább a használtatást erősen megsínylenék. Ilyenkor az archiválás és állományvédelem szempontjai dominálnak. szeretnénk szolgáltatni, megmutatni, használtatni a dokumentumainkat, amely a maga fizikai valóságában nem érhető el, vagy nem annyi embernek, mint azt szeretnénk. Ebben az esetben a sok egyidejű felhasználót kielégítő szolgáltatás szempontjai vezetnek minket. Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

5 5 Mit digitalizáljunk? A dokumentumok kiválasztása: a digitalizálási projekt egyik legfontosabb döntése a feldolgozandó anyag kiválasztása. ideális eset1: egy gyűjtemény teljes anyaga digitalizálandó ideális eset2: egy komplett periodika anyaga digitalizálandó a válogatás: (A dokumentumok kiválasztásának szempontjait a projekt céljai határozzák meg: a gyűjtemény „kincseit” (cimélia) akarjuk megmutatni, alkalmazkodunk pl. az oktatáshoz, vagy éppen állományvédelmi céljaink vannak stb.) Rész és egész kompromisszuma: az ItK példája Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

6 6 Hogyan digitalizáljunk? módszertani útmutatás? (pl. Minerva stb.)Minerva kolbászból disznót készíteni nem lehet az éppen adott technikai színvonalon a digitalizálást a legjobb színvonalon kell elvégezni (a lehető legnagyobb felbontás mellett, veszteségmentes tömörítéseket alkalmazva stb.) Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

7 7 Eszközök: tömegtermelésre alkalmas berendezés egyedi darab (Wolfenbüttel példája) szkenner és fotó? kép és/vagy ocr? Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

8 8

9 9

10 10 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

11 11 Egy folyamatban lévő projekt: Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

12 12 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

13 13 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

14 14 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

15 15 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

16 16 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

17 17 Egyedül vagyunk-e? egyedül maradjunk-e? I. a hazai együttműködés lehetőségei: NDA: Nemzeti Digitális Archívum => http://www.nda.huhttp://www.nda.hu Az Open Archives Initiative Metaadatgyűjtési Protokollja http://hektar.sztaki.hu/oai/protokoll.html Dublin Core „generátor” http://mek.oszk.hu/dc/ Házi, ingyenes, magyar digitális könyvtári rendszer http://elemek.oszk.hu/http://elemek.oszk.hu/=> eleMEK Text Encoding Initiative Consortium http://www.tei-c.org/Publicity/p4release-hu.html Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

18 18 A „repozitori” kérdése Objektumtároló rendszer szükségessége a könyvtári integrált rendszer mellett Ingyen és/vagy egyen-szoftver? Katalógushoz kapcsolhatóság Metaadat előállítása (MARC és/vagy DC?) Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

19 19 SDK a repozitóriumban az „objektum” speciális tulajdonságai: –évfolyamok, számok, füzetek, cikkek stb. három komponens: analitikus adatbázis (metaadatokból) full index („láthatatlan” OCR) az eredeti dokumentum képi megjelenítése Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19.

20 20 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19. Az eredmény szolgáltatása Open Archive Initiative (OAI) szabványok A metaadatok „learatása” technológia Megkülönbözteti a sajátot a közöstől Együttműködés központú Átfoghatja digitalizált periodikák egészét is

21 21 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19. Az elérés egyetemessége: NDA Open Archive Initiative (OAI) szabványok A metaadatok „learatása” technológia Megkülönbözteti a sajátot a közöstől Együttműködés központú Átfoghatja digitalizált periodikák egészét is

22 22 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19. További tájékozódás: Minerva Plus http://www.mek.oszk.hu/minerva/ Kézikönyv a minőségi elvekről http://www.mek.oszk.hu/minerva/html/dok/minoseg-10elv.htm „Digitalizálás lépésről-lépésre" workshop http://mek.oszk.hu/minerva/html/digkonf200411/ Tanulmányok a digitális könyvtárról (Neumann-ház) http://www.neumann-haz.hu/tei/tanulmanyok_digitkvt/

23 23 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19. Vannak-e tanulságok? Kísérleti korszak vége Szolgáltatni kell Koordináció kell Kooperálni kell Tanulni és tanítani kell

24 24 Sajtódigitalizálás a könyvtárban - 2008. június. 19. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések