A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

A processzorok rövid történelme, áttekintése
Készítette: Nagy Balázs
Jelátalakítás és kódolás
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Napjaink háttértárolói
Video.
Pár szó a digitalizálásról
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattárolási technológiák
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Hang- és videotechnika Bevezetés
Budapest, MFPI, Tudásdepo-Expressz Az e-könyvek használata a könyvtáron kívül és belül "Budapest iskolakönyvtári hálózatának fejlesztése az.
Készítette: Takács Krisztina
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Háttértárak.
Informatikai eszközök
MP4 lejátszók.
Készítette: Simon Anett 9.c
Vonalkódolvasó a könyvtárban Készítette: Bóta Adrienn.
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
Vezeték nélküli Interfészek
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
„Én így tanítanám az informatikát”
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
A digitális megőrzés problémái A MEK mint esettanulmány Moldován István OSZK MEK osztály DAT konferencia november 9.
Digitális gyűjtemények és a Creative Commons
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Digitális dokumentumok a könyvtárban „Könyvtári stratégiák – könyvtári.
Veszprém, december 6. MKE Veszprém Megyei Szervezete, Szakmai Nap Elektronikus könyvtári kezdeményezések a hazai közkönyvtárakban Moldován István.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Optikai tárolók CD, DVD.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Hangszerkesztés elmélet
Dokumentumok.
Alexander Stepanovich Popov
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Készítette:Koska Anna
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (energiagazdálkodás) Erdély Szilvia Földtudomány BSc.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Multimédia.
33.óra Videóformátumok.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai Verle Ilona RC5AKM Informatikus Könyvtáros 1. évfolyam

VHS (Video Home System) Mágnesszalag alapú adattároló. A videokamera a fényinformációt elektromos jellé alakítja →(árammá és feszültséggé) A kazetta szalagját az elektromos jelnek megfelelően "felmágnesezi". A VHS kazetta lejátszáskor, tároláskor, másoláskor folyamatosan veszít minőségéből. Egy átlagos kazetta élettartama kb. 20 év A szalag elszakadása adatvesztést okoz. A leggyakoribb videoformátumok a 8mm, a Hi-8, a VHS és az S-VHS.

DVD (Digital Versatile Disc≈ digitális sokoldalú lemez) Korábban: Digital Video Disc) Optikai alapú adattároló. A videó kamera által rögzített fényinformációt digitálisan kódolja (digitalizálja) →logikai 1 és 0 értékekből álló bitsorozattá alakítja. Ezután egy lézerrel "beleégetik" a DVD adathordozó rétegébe a jelsorozatot Sem tárolás, sem lejátszás közben nem romlik a tárolt adat minősége Egy jó minőségű DVD élettartama kb. 5-10 év Egy átlagos minőségű DVD 4-5 évig olvasható hibátlanul → a fontos anyagokat érdemes 2 évente új lemezre írni

A videó digitalizálás célja A videó szalagok minősége folyamatosan romlik A DVD másolása, lejátszása, tárolása közben nem sérül az információ A videó digitalizálás célja→ az információ elvesztésének elkerülése

A digitalizálás menete VHS kazetta analóg jelét DVD-re másolásakor átalakítjuk digitális jellé, (1/0 bitsorozat) →formázás(konvertálás) Digitális formátumban könnyen szerkeszthetjük az anyagot A digitalizálás kis mértékű zajosodással jár (kvantálási zaj) Nem romlik a minősége A forrásnál jobb minőségű videót digitalizálással sem lehet készíteni.

Költségek, kellékek Költséges folyamat A digitalizálás feltétele: egy analóg-digitál konverter (kódoló) egy jó minőségű videó-magnó átalakítók/kábelek, lemezek videó szerkesztő / konvertáló

Munkaidő: · hosszú munkaidő · az átvétel Real-Time, vagyis egy 2 órás kazettát 2 óra digitalizálni · utómunka (a számítógép teljesítményétől függően akár órákig is tarthat)

Videó digitalizálás a könyvtárban A könyvtári állomány mágnesszalagon tárolt elemeinek (pl. archív videó- és hangfelvételek) megőrzése digitális formában a dokumentumok minőségének további romlása elkerülése érdekében történik

VHS kazetták digitalizálása Miskolci Egyetem Könyvtárában ↘ Új könyvtári szolgáltatás, szélesebb felhasználóréteg

Köszönöm a figyelmet! 2010.12.06.

Felhasznált irodalom http://www.natarch.hu/szemle/20024/haraszti.htm http://www.nava.hu/ http://digitalizalas.lap.hu/ http://www.geoterc.hu/digitalizalas.htm http://www.searchgrid.org/index.php?lang=hu&cat=4c5&month=2009-12&id=16509 http://hu.wikipedia.org/wiki/Digit%C3%A1lis http://logout.hu/cikk/vhs_digitalizalas_2/teljes.html http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows-vista/Import-analog-video-to-your-computer-by-using-a-DV-camera http://edutech.elte.hu/multiped/okttech_06/okttech_06.pdf http://www.lib.uni-miskolc.hu/hun/service/fenymas.php