„Klímabarát Zöldáramok Hete“ A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Váti Magyar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Partnerl ogo Dieses Projekt wird im Rahmen des ETZ Programms zur grenzüberschreitenden Kooperation ÖSTERREICH-UNGARN durch den Europäischen Fonds.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Regisztrációs szám: HU0013/NA/06 Pályázatcím: „Kuruckori kalandozás a Történelmi Beregben” Pályázó neve: Tarpa Nagyközség Önkormányzata Partner neve: Mezővári.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A nemzetközi megújulóenergia-út bemutatása a Nyugat-dunántúli régióban
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, január 23.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Gere János 1 SINUS Környezettechnológiai Innovációs Klaszter Alapítva: A szervezet székhelye: Dunaújváros, Magyar út 106/B Zárókonferencia.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Globalizáció és környezeti problémák
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Környezetipar, zöld energiák a romániai Partium – Bánát régióban
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

„Klímabarát Zöldáramok Hete“ A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. által lebonyolított „Határon átnyúló együttműködések fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben” című program keretében valósul meg.

Projekt célja A zöldenergia népszerűsítése, a klímaváltozás elleni küzdelem segítése, környezettudatosságra való nevelés. oEnergiatakarékosság fokozása min. 10%-al. oA mezőgazdaságban a megújuló energiaforrások kiterjedt használatának elősegítése, valamint a termelők fosszilis energiafüggőségének mérséklése. oÚj technológiák későbbi használata.

A projekt indokoltsága  Az olajválság, a klímaváltozás hatása nagymértékben befolyásolja Földünk környezetét, az emberiség jövőjét. Napjainkban az északi pólus környéke éli át a leggyorsabban és legdrasztikusabban a globális éghajlatváltozás hatásait.  Az előrejelzések szerint az elkövetkező években ezek a hatások sokkal intenzívebben fognak jelentkezni bolygónk egészén. Az elkövetkező 100 év folyamán az éghajlatváltozás várhatóan felgyorsul, jelentős természeti, ökológiai, szociális és gazdasági változásokat idézve elő.

A projekt indokoltsága  A felmelegedési tendenciát fokozza az emberi tevékenység által a légkörbe bocsátott üvegházgázok, főként a szén-dioxid mennyiségének növekedése, és a változásnak súlyos következményei lehetnek.  A világ kőszén-, kőolaj-, és földgáz- készletei kimerülőben vannak. A 21. század energiaszükségletét még ki lehet elégíteni a fosszilis tüzelőanyagokból, de ez egyrészt nagyon drága lesz, másrészt terheli a környezetszennyezés (kibocsátások, hulladékok, tájrombolás stb.) és mindenekfelett az üvegházhatás fenyegető árnya. A melegedéssel párhuzamosan pedig gyengül az erdők azon képessége,hogy felszívják az ember által termelt szén-dioxidot.

A projekt indokoltsága  A Kht. rendkívül fontosnak tartja, hogy az emberek figyelmét a környezetvédelemre irányítsa, melyet a programban tervezett rendezvények és kiállítások segítségével kívánunk megvalósítani, melyek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a globális felmelegedés problémájára térségi szinten hívják fel a figyelmet, ugyanakkor segítsék a megoldási javaslatok megismertetését is.  A klímaváltozás miatti következményekkel szembesíteni az embereket, ezzel is tudatos viselkedésre szólítva őket, mint például:  Hulladék-megelőzés.  Növényzet megóvása, telepítése.  Energiatakarékosság: épületek utólagos szigetelésével, nyílászárói cserélésével.

Együttműködő partnerek  Határon Átnyúló Együttműködések Fejlesztése Alapítvány (88017 Ungvár, Universitetskaya 21/506)  „Szamos-Tisza-mente” Szatmárért Egyesület (4765 Csenger, Rákóczi u. 34.)

A projekt tevékenységei Nyitókonferencia Tájékoztató fórumok szervezése Kiállítások szervezése oZöldenergiát termelő gépek bemutatására 2*4 napos kiállítás szervezése, mely szakmai előadásokkal lesz egybekötve, illetve gyakorlati bemutatóval Kiadvány készítése oMagyar, ukrán és angol nyelven zöldenergia termelését, hasznosítását bemutató, színes kiadvány.

A projekt tevékenységei E-képzési program oE-learning módszerre épülő, környezettudatosságra nevelő oktatási program kidolgozása és internetes felületen történő megvalósítása. Honlap szerkesztési feladatok oA projekt rendezvényeinek, dokumentumainak nyilvánosság számára történő hozzáférését biztosító honlap fejlesztés. Zárókonferencia

Térségi Expo tervezett programjai Kiállítási Programok:  Napkollektor építése gyerekek segítségével (úgynevezett sörkollektor, mely üres sörösdobozok felhasználásával készül) két vagy több iskoláscsapat részvételével.  Szélkerék építése iskoláscsapatok részvételével.  Környezetbarát rajzpályázat, képekből kiállítás, legjobbak díjazása (téma: megújuló energiák, környezetvédelem)  Működés közbeni bemutató (mikro-erőmű, pelletálás, növénysajtolás, professzionális szélgenerátor, napkollektor)  Quiz (felnőtt és gyerek)  Videó készítése a gyerekekkel történt napkollektor és szélkerék építéséről, a kisfilm levetítése utolsó nap.  Szélkerék és napkollektor építésében legjobban szerepelt csapatok díjazása.  Az elkészült szélkerekek és napkollektorok elhelyezése az iskoláknál, művelődési házaknál  Környezetbarát üzemanyag előállítás és gyakorlati bemutató a helyszínen (etanol)  Elektromos kisautó és kerékpár bemutató.

Térségi expo tervezett előadásai Tervezett kiállítási programok/előadások:  A zöldáram termelő biosolar (fagáz és növényolaj mikroerőmű) berendezések és zöldáram fogyasztó termékek műszaki gyakorlati alkalmazásának bemutatása. Esco finanszírozási konstrukciók ismertetése a Raiffeisen Lízing Zrt. Gép és Berendezés Üzletág vezető által.  Zöldáram átvételének lehetőségei: E-ON.  INNOCSEKK és KEOP megújuló energia használatát támogató pályázati lehetőségek bemutatása.  BME Környezet és Erőforrás-gazdálkodás Tanszék - Decentralizált energiatermelés (megújuló energiák haszna nemzetgazdasági szempontból).  Termeljük meg energiánkat (2-3 hektáron gazdálkodó egyének miként tudják termőföldjükön megtermelni a házuk elektromos és hőenergiáját, teljesen önellátóan).  Megújuló energiák Magyarországon és az EU-ban.

A projekt várható hatásai  Kevesebb hulladék  Szelektív hulladékgyűjtés további terjedése, hulladék újrafeldolgozására irányuló kezdeti lépések megtétele, mely rendszerint kevesebb energiát igényel, mint az elsődleges nyersanyagokból készült termékek gyártása.  Energiatakarékos épületfelújítások – min. 20 lakóház, vagy önkormányzati intézmény átalakítása 2 éven belül.

A projekt várható hatásai  Építési beruházások esetén a környezetvédelmi szempontoknak való megfelelés, környezetbarát technológiák beépítése az ingatlanokba.  Csökkenő energiafelhasználás, mely kevesebb fosszilis tüzelőanyagot (szenet, kőolajat és földgázt) elégetését igényli, így kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.  Kevesebb fakivágás, újabb erdők, zöld területek telepítése, mely segíti az erdők szén- dioxid megkötő képességének megőrzését.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőség: BIO-SZIL KHT. Zilainé Dányádi Erika Projektasszisztens