Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében."— Előadás másolata:

1 Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében

2 A történet Egyszer volt, hol nem volt…. Egyszer volt, hol nem volt…. NEM: ez a történet arról szól, hogy mi LESZ, illetve mi lehet abból, ha ötletgazdák találkoznak és a nagy ötletek megvalósításra kerülnek. NEM: ez a történet arról szól, hogy mi LESZ, illetve mi lehet abból, ha ötletgazdák találkoznak és a nagy ötletek megvalósításra kerülnek.

3 A történet szereplői Környezet a Barátom az Élhető Vidékért Közhasznú Egyesület – az ötlet Környezet a Barátom az Élhető Vidékért Közhasznú Egyesület – az ötlet MEZŐFÖLD HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLET – a közvetítő MEZŐFÖLD HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLET – a közvetítő Mezőszentgyörgy Község Önkormányzata – a hely és egy másik ötlet Mezőszentgyörgy Község Önkormányzata – a hely és egy másik ötlet

4 KÖ-BA KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Az egyesület 2010-ben alakult, székhelye Szentkirályszabadja Az egyesület 2010-ben alakult, székhelye Szentkirályszabadja Az Egyesület célja, hogy a vidéki élet élhetővé tételének elősegítése, az ökológiai értékek szempontjai szerint a környezetvédelem érvényesítése, a környezetterhelés csökkentése mellett, munkahelyek teremtése. Az alternatív energiahordozókra alapozott helyi ipar, helyi gazdálkodás elősegítése, programok ismertetése, bemutatóüzemek létesítése, elméleti és gyakorlati oktatás révén az életminőség javításának elérése a programjuk alapja. Az Egyesület célja, hogy a vidéki élet élhetővé tételének elősegítése, az ökológiai értékek szempontjai szerint a környezetvédelem érvényesítése, a környezetterhelés csökkentése mellett, munkahelyek teremtése. Az alternatív energiahordozókra alapozott helyi ipar, helyi gazdálkodás elősegítése, programok ismertetése, bemutatóüzemek létesítése, elméleti és gyakorlati oktatás révén az életminőség javításának elérése a programjuk alapja.

5 MEZŐFÖLD HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLT Egy HACS, amelynek helyi vidékfejlesztési stratégiájában szerepel a megújuló energiák alkalmazásának támogatása. Egy HACS, amelynek helyi vidékfejlesztési stratégiájában szerepel a megújuló energiák alkalmazásának támogatása.

6 Néhány adat Mezőszentgyörgyről Mezőszentgyörgy egy 1452 fő lakosú település Fejér megyében a Balatontól 8 km-e Mezőszentgyörgy egy 1452 fő lakosú település Fejér megyében a Balatontól 8 km-e Az Enyingi kistérséghez tartozik Az Enyingi kistérséghez tartozik Munkanélküliség szempontjából hátrányos helyzetű Munkanélküliség szempontjából hátrányos helyzetű A település kormegoszlása jobb, mint az országos átlag. A település kormegoszlása jobb, mint az országos átlag.

7 Önkormányzati ötlet előzménye Közoktatási intézmények felújítása, bővítése – KDOP-5.1.1/2F-2f-2009-0014. számú projekt fenntarthatósági tanulmánya: Közoktatási intézmények felújítása, bővítése – KDOP-5.1.1/2F-2f-2009-0014. számú projekt fenntarthatósági tanulmánya: A megvalósult projekt fenntarthatóságában nagy szerepet kap a megújuló energia alkalmazása. A megvalósult projekt fenntarthatóságában nagy szerepet kap a megújuló energia alkalmazása.

8 A közoktatási intézmények fejlesztésének kapcsán merült fel a megújuló energiák alkalmazása: A közoktatási intézmények fejlesztésének kapcsán merült fel a megújuló energiák alkalmazása: 1. lépés: HMV-re napkollektorok kerültek fel a általános iskola tetejére 1. lépés: HMV-re napkollektorok kerültek fel a általános iskola tetejére 2. lépés: esővízhasznosító rendszer került beépítésre az általános iskolánál 2. lépés: esővízhasznosító rendszer került beépítésre az általános iskolánál Felmerült az igény a fűtési rendszer megújuló energiával való működtetésére: elkezdtük keresni a megoldást. Felmerült az igény a fűtési rendszer megújuló energiával való működtetésére: elkezdtük keresni a megoldást.

9 Lehetséges megoldás: faaprítékos fűtési rendszer kiépítése: ENERGIAÜLTETVÉNY Lehetséges megoldás: faaprítékos fűtési rendszer kiépítése: ENERGIAÜLTETVÉNY Az energiaültetvény olyan mezőgazdasági nagyságrendben telepített növénykultúra, mely telepítésének elsődleges célja a biomassza-termelés és az energetikai felhasználás. (Wikipédia) Az energiaültetvény olyan mezőgazdasági nagyságrendben telepített növénykultúra, mely telepítésének elsődleges célja a biomassza-termelés és az energetikai felhasználás. (Wikipédia)mezőgazdaságibiomasszaenergetikaimezőgazdaságibiomasszaenergetikai http://www.energyforest.eu http://www.energyforest.eu http://www.energyforest.eu Talajmintavétel – alkalmas-e a terület a telepítésre? Talajmintavétel – alkalmas-e a terület a telepítésre? Mintaegyedek telepítése – milyen hozamot érnek el az energiafák? Mintaegyedek telepítése – milyen hozamot érnek el az energiafák?

10 A fás szárú energiaültetvények termelési költségében meghatározó szerepe van a telepítésnek és a telepítés évében szükséges ápolásnak. Az ültetvények tipikusan két évenként arathatók, legalább 5-6 aratási ciklus az élettartamuk. A jelenlegi árak mellett már 6 atro tonna/hektár/év hozam mellett is gazdaságos egy ültetvény, az energiaültetvényekhez kifejlesztett fajtákkal 10 atro tonna/hektár/év feletti hozam is elérhető. A fás szárú energiaültetvények termelési költségében meghatározó szerepe van a telepítésnek és a telepítés évében szükséges ápolásnak. Az ültetvények tipikusan két évenként arathatók, legalább 5-6 aratási ciklus az élettartamuk. A jelenlegi árak mellett már 6 atro tonna/hektár/év hozam mellett is gazdaságos egy ültetvény, az energiaültetvényekhez kifejlesztett fajtákkal 10 atro tonna/hektár/év feletti hozam is elérhető.

11 A képviselő-testület meghatározta a fejlesztési irányt: A képviselő-testület meghatározta a fejlesztési irányt: Az önkormányzat rendelkezik olyan mezőgazdasági termőterülettel, amely alkalmas energiaültetvény telepítésére – a tüzelőanyag megtermelhető. Az önkormányzat rendelkezik olyan mezőgazdasági termőterülettel, amely alkalmas energiaültetvény telepítésére – a tüzelőanyag megtermelhető. A fűtési rendszer átalakítását ÚMFT _ KEOP pályázat igénybevétel kell megvalósítani. A fűtési rendszer átalakítását ÚMFT _ KEOP pályázat igénybevétel kell megvalósítani.

12 A találkozás A találkozás Az MHKE munkaszervezet vezetőjét megkereste a KÖ-BA elnöke egy bemutatótelep ötletével, valamint azzal a szándékkal, hogy az ötlet megvalósításához az MHKE együttműködésével alkalmas helyszínt találjon. Az MHKE munkaszervezet vezetőjét megkereste a KÖ-BA elnöke egy bemutatótelep ötletével, valamint azzal a szándékkal, hogy az ötlet megvalósításához az MHKE együttműködésével alkalmas helyszínt találjon. Önkormányzatunk fejlesztési terve ismert az MHKE előtt – létrejött az első találkozó. Önkormányzatunk fejlesztési terve ismert az MHKE előtt – létrejött az első találkozó.

13 CÉLOK TALÁLKOZÁSA A KÖ-BA Célja: Olyan létesítmény létrehozása, ahol példa értékkel be tudjuk mutatni működés közben az alternatív energiaforrásokat, az alapanyag termeléstől a feldolgozáson keresztül a berendezések telepítésével és üzemeltetésével teljes körben. A KÖ-BA Célja: Olyan létesítmény létrehozása, ahol példa értékkel be tudjuk mutatni működés közben az alternatív energiaforrásokat, az alapanyag termeléstől a feldolgozáson keresztül a berendezések telepítésével és üzemeltetésével teljes körben. MHKE célja: a megújuló energiák népszerűsítése a HACS területén MHKE célja: a megújuló energiák népszerűsítése a HACS területén Az önkormányzat célja: fenntarthatóság megújuló energiával. Az önkormányzat célja: fenntarthatóság megújuló energiával.

14 Az Egyesület elképzelése az volt, hogy a pellet előállítást, valamint a pellettel működő fűtési rendszert mutatná be ez a mintatelep, melyhez az önkormányzat területet bocsát az egyesület rendelkezésére. Az Egyesület elképzelése az volt, hogy a pellet előállítást, valamint a pellettel működő fűtési rendszert mutatná be ez a mintatelep, melyhez az önkormányzat területet bocsát az egyesület rendelkezésére. Ötlet: mutassuk be mindkét fűtési rendszert! Ötlet: mutassuk be mindkét fűtési rendszert! Az elképzelések találkoztak - elvi megállapodás született egy héten belül – a bemutató üzem megvalósulhat – együttműködés az MHKE-vel és a KÖ-BA Egyesülettel, a település megújuló energia projektjének bázisát szolgáltatja a mintatelep. Az elképzelések találkoztak - elvi megállapodás született egy héten belül – a bemutató üzem megvalósulhat – együttműködés az MHKE-vel és a KÖ-BA Egyesülettel, a település megújuló energia projektjének bázisát szolgáltatja a mintatelep.

15 Az önkormányzat kidolgozta megújuló energiára épülő hosszútávú projektjét melynek elemei: Az önkormányzat kidolgozta megújuló energiára épülő hosszútávú projektjét melynek elemei: 1. Középületekhez alternatív fűtési rendszerek kiépítése. 1. Középületekhez alternatív fűtési rendszerek kiépítése. 2. Minden középület ellátása napkollektorral a HMV előállítása érdekében. 2. Minden középület ellátása napkollektorral a HMV előállítása érdekében. 3. Minden középület tetejére szolárzsindely telepítése elektromos energia előállítására. 3. Minden középület tetejére szolárzsindely telepítése elektromos energia előállítására.

16 4. lakópark létesítése bérlakás program keretében megújuló energiák alkalmazásával: 4. lakópark létesítése bérlakás program keretében megújuló energiák alkalmazásával: Napkollektor Napkollektor Szolárzsindely Szolárzsindely Faaprítékos fűtési rendszer. Faaprítékos fűtési rendszer. A bemutató telep járulékos hatásai: A bemutató telep járulékos hatásai: Munkahelyteremtés Munkahelyteremtés Megújuló energia népszerűsítése Megújuló energia népszerűsítése A település ismertté válása. A település ismertté válása.

17 Hosszú távú cél: Hosszú távú cél: Az együttműködők a megújuló energiák alkalmazásával szeretnének példát mutatni a lakosságnak, és mindenkit arra buzdítani, hogy otthonában is tanúsítson környezettudatos magatartást és alkalmazzon megújuló energiaforrásokat. Az együttműködők a megújuló energiák alkalmazásával szeretnének példát mutatni a lakosságnak, és mindenkit arra buzdítani, hogy otthonában is tanúsítson környezettudatos magatartást és alkalmazzon megújuló energiaforrásokat. Munkahelyteremtés és beszállítás lehetősége a mezőgazdasági vállalkozók számára. Munkahelyteremtés és beszállítás lehetősége a mezőgazdasági vállalkozók számára. A település megújulása – az élhető település megvalósítása. A település megújulása – az élhető település megvalósítása.

18 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések