II. rész.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Advertisements

BIOMECHANICS OF ANKLE - FOOT COMPLEX
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése
1/13 Péter Tamás, Bécsi Tamás, Aradi Szilárd INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FELSZÍNI KÖZLEKEDÉS KONFERENCIA Budapest, szeptember 3-5. Útmenti objektumok.
tanszékvezető egyetemi tanár, MTA doktora
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Az Enquist lábbeli hatása a mozgatórendszerre
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Alsó végtag és függesztőöve
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Helyszíni sérült ellátás
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
A Helytelen Testtartás
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
BIOMECHANIKA.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Rövid távú eredmények szeptális kamrai ingerlés esetén komplett atrioventricularis block mellett Gajdácsi József, Gellér László, Hajkó Erik, Valkó József,
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
Az F-próba szignifikáns
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Biostatisztika, MS Excel
7. Csoportok és változók sztochasztikus összehasonlítása (összehasonlítások ordinális függő változók esetén)
Extremitas inferior – alsó végtag
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
TransMotion Emberi mozgás digitalizálása
A függvény deriváltja Digitális tananyag.
Statisztikai alapfogalmak
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Edzés hatására kialakuló Mikrosérülés markerek vizsgálata a haráncsíkolt izomban Heckel Zoltán.
A lábszár csontjai Sípcsont – tibia, medialisan: hosszú csöves csont
Egyenes vonalú mozgások
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Kutatásmódszertani dilemmák
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Lábprotézis Koncz Gergő E4GCJ8.
I. rész. Talajreakció erő összehasonlító biomechanikai vizsgálat Dr. Rácz Levente Phd., Prof. Dr. Bretz Károly, Dr. Lukas Trzaskoma Phd., Sáfár Sándor,
Makó természeti kincsei gyógyiszap, gyógyvíz Dr. Széll Sára Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet Makó.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
A maradó feszültség viselkedése fárasztó igénybevétel közben CSEH DÁVID, DR. MERTINGER VALÉRIA, DR. LUKÁCS JÁNOS 8. Anyagvizsgálat a gyakorlatban konferencia.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
KŐZETFIZIKAI VIZSGÁLATOK SZÁMÍTÓGÉPES MÉRŐRENDSZERREL
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
In vivo mozgásvizsgáló rendszerek I.
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Gyakorlat.
Számítógépes felületillesztési módszerek vizsgálata
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Közbeszerzési Hatóság
A hang digitalizálása.
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

II. rész

Ízületi mozgások összehasonlító biomechanikai vizsgálat Dr. Rácz Levente Phd., Prof. Dr. Bretz Károly, Dr. Lukas Trzaskoma Phd., Sáfár Sándor, Gál Renátó, Gréger Zsolt Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Biomechanika Laboratórium

a vizsgálat célja biomechanikai megközelítéssel megvizsgálni az Enquist lábbeli alsó végtagra gyakorolt hatását feltárni az Enquist lábbeli speciális talpszerkezetéből adódó következményeket igazolni az Enquist és a hagyományos cipő használatából származó eltéréseket

hipotézis A tudományos kutatások szabályai szerint összehasonlító vizsgálatunkban nullhipotézist állítottunk fel. A nullhipotézis statisztikai módszerekkel történő igazolása a két eltérő talpszerkezetű lábbeli közötti különbség hiányát, illetve elvetése a statisztikailag is igazolható eltérések meglétét igazolja.

nullhipotézis Miután még nem volt ez irányú vizsgálat, így az alábbi nullhipotézisből indultunk ki: járás során nincs különbség a vizsgált ízületek kinematikai változóiban az Enquist lábbeli és a hagyományos cipő használata során ? =

vizsgálat körülményei vizsgálati személyek Vizsgálatunk során 20 egészséges, átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitású személy adatait rögzítettük. Vizsgálatunk ezen személyek járás eredményeit dolgozta fel. Életkor: 28,8 ± 8,8, testmagasság: 172,2 ± 6, testsúly: 66,15 ± 11,1. vizsgált lábbelik Minden személynél elvégeztük a vizsgálatot a leggyakrabban használt, hagyományos, normál talpú cipőjével (jelölése: N) és a speciális talpszerkezetű Enquist lábbelivel (jelölése: E).

vizsgálat körülményei alkalmazott statisztikai módszer alkalmazott műszerek APAS (Arial Performance Analysis System) mozgáselemző program 4 db JVC GR-DVR 9800 digitális kamera (200 Hz képfelvételi frekvencia) alkalmazott statisztikai módszer A műszerrel rögzített eredeti, valamint a számított relatív értékeket, változókat a kétféle cipő tekintetében student’s t teszttel hasonlítottuk össze.

videó anyag rögzítése és feldolgozása a finomabb felbontás érdekében módosított testmodellt használtunk; figyelmünk középpontjában a térd és a bokaízület, valamint a comb, a lábszár és a láb, mint szegmensek álltak 2 kamerát a bokaízületre fókuszáltunk, mely 200 Hz frekvenciával rögzítette a támaszfázis alatti változásokat oldal és frontális nézetben 2 kamerával a comb-térd-lábszár-boka-láb rendszer kinematikai jellemzőit rögzítettük szintén oldal és frontális nézetből a manuális digitalizálás hibáit oly módon csökkentettük, hogy a megfelelő anatómiai pontokra reflektív markereket helyeztünk és ezeket a kamerák alól reflektorokkal megvilágítottuk; így feldolgozás során a program automatikus digitalizálás funkcióját használhattuk

a módosított testmodell reflektív markerezése Markereinket a jobb oldali alsó végtagon az 1-10 anatómiai pontokra helyeztük.

digitálisan rögzített támaszfázis normál cipő Enquist A feldolgozásban alkalmazott anatómiai pontok és szegmensek digitalizált regisztrátuma. 1-es marker: capitis metatarsii V. 4-es marker: malleolus lateralis 5-ös marker: calcaneus 9-es marker: epicondilus femoralis lateralis 10-es marker: epicondilus femoralis lateralis és trochanter major közötti felezési pont A fázisábrákon alig észrevehetőek a különbségek, amelyek a pozíció-ízületi szög-, szögsebesség-, forgatónyomaték-idő függvények feldolgozása után vállnak láthatóvá.

a térd és a bokaízület szögtartománya támaszfázis alatt P  0,05 P  0,05 Mind a térd, mind a bokaízület támaszfázis alatti mozgástartományában szignifikáns különbséget találtunk. Az Enquist cipő alkalmazásával a térd mozgástartománya nagyobb, míg a boka esetében szűkebb azonos időtartamú támaszfázis teljesítése közben.

bokaízületi szögsebesség a támaszfázisban P  0,05 P  0,05 P  0,05 P  0,05 P  0,05 A bokaízületben létrejövő szögelfordulás sebessége átlagosan kisebb az Enquist cipő viselése közben és ez a különbség statisztikailag is jelentős. Még nagyobb különbségeket találtunk a maximális szögsebesség esetében a sarokérintés és az elrugaszkodás fázisában is. A sarokérintés pillanatában a merevebb talpszerkezetű normál cipőnél lényegesen nagyobb pillanatnyi szögsebességet találtunk, mely a láb passzív „lecsapódásával” magyarázható.

a lábszár forgatónyomatéka P  0,05 P  0,05 A lábszár forgatónyomatéka mind az átlag, mind a maximum értékét tekintve szignifikánsan kisebb az Enquist cipő viselése közben.

nullhipotézis elvetése A videó elemzések eredményei alapján elvetettük a felállított nullhipotézist. Járás során szignifikáns különbséget találtunk a vizsgált ízületek kinematikai változóiban az Enquist lábbeli és a hagyományos cipő használata során.

összegzés Enquist lábbeliben a bokaízület mozgástartománya kisebb, míg a térdízület mozgástartománya nagyobb, mint a hagyományos cipőkben Enquist lábbeliben járva a bokaízület kisebb sebességű szögelfordulása miatt a bokára és a ráépülő ízületekre háruló terhelés kisebb, mint a hagyományos cipőkben Enquist lábbeliben járva kisebb a lábszár forgatónyomatéka, mint a hagyományos cipőkben, ami a bokára és térdre háruló terhelést csökkenti

indikációk egészségmegőrzés a passzív mozgatórendszer tehermentesítése (alsó végtag, gerinc) boka, térd- és csípőízületi rehabilitáció, járás újratanulás alsó végtagfájdalmak kezelése, tünetek enyhítése