Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Az MPEG tömörítés.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Informatikai alapismeretek Hardver
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Régen és most. Háttértárolók.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
12. Óra Háttértárak.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink Háttértárolói
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Tömörítő programok.
Archiválás, tömörítés Archiválás (biztonsági másolat, tartósabb idejű „megőrzés”) – külön tudomány. Tömörítés: helymegtakarítás. Másolás és tömörítés.
Operációs rendszer ECDL - 2. modul Szilágyi András.
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
Nem irodai programok fájltípusai
1 Informatikai Szakképzési Portál Információ-kezelés Strukturált tárolás.
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Operációs rendszerek 2..
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Fájlok tömörítése.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
A Huffman féle tömörítő algoritmus
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Háttértárak.
Informatikai alapismeretek Hardver
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
FAT (File Allocation Table)
Fájlrendszer, számrendszer
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Merevlemezek particionálása
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
Fájl rendszerek Szercsik Tibor. Tároló eszközök Háttértároló Háttértároló Winchester, (HDD) (C) Winchester, (HDD) (C) Hajlékonylemezes tároló, (FDD),
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Total commander.
Tömörítés.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Tároló perifériák.
Informatikai alapismeretek Hardver
A digitális kép bevezetés.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk. Figyelem:   A formázás az összes adat törlésével jár!!!    A Gyorsformázás lehetőséget választva anélkül távolíthatjuk el a fájlokat a lemezről, hogy a program ellenőrizné a lemezen a hibás szektorok jelenlétét. Ezt a lehetőséget csak akkor válasszuk, ha a lemezt korábban már formáztuk, és biztosan tudjuk, hogy nem sérült.

A particionálás azt jelenti, hogy a merevlemez tárterületét több, önálló fájlrendszer tárolására alkalmas részre osztjuk fel. Ezek a részek úgy viselkednek, mintha külön meghajtók lennének, önállóan formázhatók, és saját azonosító betűjellel (pl. C meghajtó, D meghajtó stb.) érhetők el. A particionálást mindenekelőtt kényelmi szempontok indokolják, kedvező lehet ugyanis elkülöníteni az operációs rendszert és a rendszerprogramok állományait az adatainktól és az alkalmazói programoktól (ha véletlenül tönkre menne a rendszer, egy formattálás után ne veszítsünk el mindent). (Van, aki azért particionál, mert több operációs rendszert is szeretne futtatni a gépén, vagy többféle fájlrendszert akar használni.)

A Lemeztöredezettség-mentesítő a helyi tárolók elemzésére, valamint a fájl- és mappatöredékek megkeresésére és egyesítésére szolgáló rendszereszköz. Ha egy meghajtón fizikailag több kisebb rész van „írva”, akkor az csökkenti az írás/olvasás sebességét! Célszerű ezért időnként elvégezni a töredezettségmentesítést!

Biztonsági másolat készítése fájlokról és mappákról fájlba vagy szalagra: A Biztonsági másolat segédprogrammal archiválhatók a fájlok és a mappák; így azok a merevlemez meghibásodása vagy a fájlok véletlen törlése esetén visszaállíthatók.

Lemezkarbantartó: file-k törlésével, tömörítésével lemezterületeket szabadít fel

A veszteségmentes tömörítés lehetővé teszi a tömörített adatból az eredeti adatok pontos rekonstrukcióját. Veszteségmentes tömörítést akkor alkalmaznak, ha fontos, hogy az eredeti és a kicsomagolt adat bitről bitre megegyezzen, illetve ha nem tudni, hogy az esetleges eltérések kritikusak-e. Tipikus példák a futtatható állományok vagy a forráskódok. A Huffmann tömörítés lényege célravezetö az az ötlet, hogy a gyakran szereplö karaktereket kevés biten, míg a ritkán szereplö karaktereket több biten ábrázoljuk. Veszteségmentesen tömörítő formátumok: ZIP, ARJ, PNG, GIF, LZW Egy TIFF fájl veszteséges és veszteségmentes tömörítést is tartalmazhat.

A veszteséges tömörítés nem teszi lehetővé a tömörített adatból az eredeti adatok pontos rekonstrukcióját, ám egy „elég jó” rekonstrukciót igen. Az Interneten használják leginkább. A veszteséges módszerek használatának az az előnye, hogy sok sokkal kisebb fájlt képes előállítani, mint bármely veszteségmentes, és még így is kellően jó minőséget ér el. A veszteséges módszereket általában a hang-, kép- és videotömörítés során használják. A tömörítési arány (tehát a tömörített fájl mérete a tömörítetlenhez képest) általában a videók esetében a legjobb (akár 300:1 is lehet látható minőségromlás nélkül), hanganyagnál ez az érték 10:1 körül mozog. A veszteségesen tömörített képeknél is gyakori a 10:1-es tömörítési arány, de a minőségromlás itt vehető észre talán a legkönnyebben. Tömörített fileformátumok: JPEG (kép), MNG, MPEG-4 (videó), MP3, WAV(hang) Az eredeti kép, méret: 38,9 KB Ugyanaz a kép tömörítve 97%-kal kevesebb információ, 1,2 KB Erős tömörítés után 98,5%-kal kevesebb információ, 662 bájt

Megnyitás WinZip-pel (Open with WinZip) Kitömörítés (Extract to..) A tömörítőprogramok funkciói: tömörítés (create archive) Kitömörítés=kicsomagolás (extract) archív állománnyal végzett fájlműveletek (egyes állományok kitömörítése, hozzáadása, listázás, stb.) önkitömörítő archívum készítése (create self-extracting archiv) Megnyitás WinZip-pel (Open with WinZip) Kitömörítés (Extract to..) Kitömörítés a .. mappába Önkitömörítő archívum készítése (Create Self-Extractor) További funkciók lehetnek: az elkészített archívumokhoz jelszót (password) rendelhetünk, így csak annak megadásával lehet tartalmukhoz hozzáférni; megadhatjuk azt is, hogy a leggyorsabb tömörítésre, vagy a legkisebb méretre optimalizálja (hosszabb időt igényel az elkészítése) az archívumot;