Média, tartalomtípusok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME A FÓRUMOKBAN ÉS A BLOGOKBAN Felelősség és jogérvényesítés.
Advertisements

Kreitl Péter Gemini-IT Magyarország Kft.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Mozgókép és médiaismeret
Digitális világ A digitális reklám
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Pénz, de honnan?. Office 365 Eszközök 1 milliárd Okostelefon 2016-ra, ebből 350 milliót használnak majd munkára Emberek 82 % A világ online népességének.
A szolgáltatásai Gödöny Péter ELTE IK Pataky István Inf. Szki.
Az Internet adta lehetőségek
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
„Amikor közel jön a távol”
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
A portál zártkörű, online, virtuális intranet hálózata A Google segítségével, a drseres.com domain keretein belül létrehoztunk egy online virtuális intranet.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Készítette: Madaras László János ÜK/N/III.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Eszterházy Károly Főiskola ─ Médiainformatika Intézet HTML (HiperText Mark-Up Language) HTML leírónyelvvel írjuk le, hogy a weboldal elemei (képek, szöveg,
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Internet alapjai. Szakmák Multimédia szerkesztő Content-szerkesztő Content-Manager Webriporter Infobróker Online-szerkesztő Online-újságíró.
Felhasználói tartalmak A kötöttségek nélküli publikálási lehetőségek kinyíltak Web2.0-ás technológia: Tovább bővült a lehetőségek tárháza Egyszerű publikációs.
Közösségi portálok használata
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
„Amikor közel jön a távol”
Közösségi oldalak használata
Digitális világ – interaktív táblán
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Honnan jönnek az e-könyvek?
1 INFORMATIKA III. alkalom október ELŐADÓ Jogi informatika - alapok.
A TAMOP projektek az világhálón. Miről lesz szó ? A kommunikációs terv és arculat A meglévő honlapok vizsgálata domain használat arculat tartalom.
[fre ] Az új [fre ] Több mint levelezés, a saját kommunikáció internetes közműve:  kommunikáció a képernyőn: levelezés, üzenetküldés.
Hangalapú, közösségépítő virtuális valóság a gyakorlatban Faragó Péter WebLords.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
A kommunikáció.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Internet, Elektronikus levelezés
Élet az Interneten.
A weblapkészítés alapjai
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
A z o n l i n e m a r k e t i n g l e h e t ő s é g e i SZAKDOLGOZAT.
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Digitális írástudás fejlesztése korhatár nélkül, okoseszközökön június 25.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
Felhőalapú adattárolás Hogy tárolhatunk adatokat „felhő” szolgáltatás segítségével?
2015 | 05 | 28 VÁROSOK KÜLSŐ-BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓJA.
Közösségi oldalak az oktatásban gyakorlati szemszögből Uher Bertalan zenetanár Csermák Antal AMI, Veszprém Öveges József Szakképzőiskola, Gimnázium és.
Google Scholar és Mendeley Az irodalomkutatás, valamint a bibliográfia- készítés, megosztás, kapcsolatépítés segédeszközei Semmelweis Egyetem Központi.
PÁRBESZÉD 2.0. Pécsi Ferenc Közösségi kommunikáció a falakon belül.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
Letöltés az internetről
Integrált ügyfél-kommunikáció a weben
Politika a hipermédiában – web kettes techno-forradalmak
Internet, Elektronikus levelezés
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

Média, tartalomtípusok Wikipédia: „Médiának a kommunikációban az adatok és információk továbbítását és tárolását végző eszközöket nevezzük. Gyakran használják a tömegmédia vagy a hírmédia szinonimájaként, de bármilyen adat bármilyen céllal történő közlésének eszközét is hívhatjuk így.” Média = eszköz Adathalmaz = tartalom Médiaeszközök sajátosságai: Milyen tartalmat tudnak közvetíteni Hagyományos: TV: mozgókép, hang; Újság: állókép, szöveg Internet: sokféle médiatartalom

Média, tartalomtípusok Előzmények: Füstjel, dobolás, futár, postagalamb, postarendszer és levelezés Üzenet kialakítása és célba juttatás: mint az élőbeszédnél: Fülbesúgás, párbeszéd, szónoklat, telefon, mobil telefon Nagyobb célközönség: tömegkommunikációs igény (az együttélés miatt bizonyos információkat folyamatosan célba kell juttatni) + szónokok, majd szövegmásolók Könyvnyomtatás, sajtó megjelenése: nagy fordulat állt be a tömegkommunikáció történetében + technikai fejlődés = hatékonyodás + az „üzenetek” is sokféle formában alakultak * levelezés: barátnak, ismerősnek, rokonnak, üzletfélnek stb. + új foglalkozások: nyomdász, kiadó, újságíró, szerkesztő = felelősség a közölt tartalmakért

Média, tartalomtípusok Elektromos forradalom: 19-20. sz. fordulója - új fejezet: telefonhálózatok + telefonhírmondó (egy beszélő sok háztartás felé közvetít) + rádióhullámok használatával többszörösére nőtt a hallgatóság + Tv hullámok: több évtizedes kutatómunka után (40’ évek eleje) 20-21. sz. fordulója – INTERNET + Elektronikus levelezés: olcsóbb gyorsabb, mint a papírlevél + Netes telefonálás: olcsóbb, több lehetőség a telefonhoz képest + Chat és Videocsevegés: kimondottan netes tevékenység Internet: A tömegmédia minden ismert típusa megvalósult (híroldalak, netTVk, netrádiók, személyes potcastok) + A régi eszközök tartalmi és üzleti szerkezete átalakult + A tartalomszolgáltatás palettája már nem egysíkú, egy szolgáltató, minden formátumot sugároz akár egy időben

Média, tartalomtípusok Elektromos forradalom: Egyes nagyobb tartalomszolgáltatók, azonban továbbra is specializált tartalmat szolgáltatnak: képmegosztás, hangmegosztás, videomegosztás, híroldalak: szöveg+kép stb. http://www.youtube.com/ http://vimeo.com/ http://picasa.google.com/ http://www.origo.hu/index.html http://www.bama.hu/ http://fn.hir24.hu/ http://twitvid.com/C4YO8

Média, tartalomtípusok Magán és tömegkommunikáció: A közlés lehet személyközi és tömegkommunikáció + pl. elektronikus levél vagy hírportál hírei Sok megosztó tárhely arra bíztat, hogy hozz létre tartalmat + blog, fórum, komment, kép-, hang-, videomegosztás (magán vagy tömegkommunikáció??) Sokszor magánanyag, de szétszóratva a neten!!! * ezek tömegmédiát szolgálnak amint felkerülnek az oldalra * jellegüknél fogva mégis személyközi (személyes) pl. bulifotók, szülinapi fotók, videok, verseim, gondolataim… Ez utóbbit a netes tartalomszakma felhasználói tartalomnak nevezi, ami egy köztes fogalom. A profi szerkesztésű tömegkommunikációs tartalmat szerkesztett tartalomnak nevezzük (Itt van felelős! Szerkesztett tartalom felelőse: a kiadó)

Média, tartalomtípusok Névtelenül a neten: A névtelenség lehetősége nagyon motiváló A névtelenség miatt fontos a forráskritika A névtelenség szélsőséges viselkedés, gátlásnélküliséghez vezet A névtelenség kényes/fontos témák felszínre hozását is serkenti A Névtelenség nem mindig = Törvénybe ütköző cselekedet Új jogi szerzői jogi problémák merülnek fel Egy adott közösség szankcionál is. Nick névvel is fontos az alapvető netikett betartása (kiközösítés) Névtelenség = új művészeti ágakat is segít (video intrók) http://www.demoscene.tv/ http://vimeo.com/19026280

Ingyenes dokumentum konvertáló (1)

Ingyenes dokumentum konvertáló (2)

Ingyenes dokumentum konvertáló (3) Konvertálás után a generált PDF fájl letölthető, vagy megosztható

Ingyenes online dokumentummegosztó (1) Honlapokba beágyazható PowerPoint és PDF lehetőség

Ingyenes online dokumentummegosztó (2) Minta egy beágyazott PDF –re

Ingyenes online dokumentummegosztó (3) Minta egy beágyazott PPS-re

Ingyenes online képszerkesztő

Ingyenes letölthető és online képmegosztó E-mail fiók létrehozása és képfájlok megosztása egyszerűen: http://youtu.be/vz1RoZ8nfxQ

Ingyenes online hangfelvevő és szerkesztő

Ingyenes letölthető hangfelvevő és szerkesztő

Ingyenes online hangfelvevő és megosztó Regisztráció http://youtu.be/h4cA3tyU7uw Feltöltés: http://youtu.be/UndDbyy-yro Felvételkészítés: http://youtu.be/NfKhRE84TPg Hangfájlok albumba rendezése: Hamarosan

Ingyenes hang-, videó- és dokumentummegosztó Regisztráció és feltöltés: http://youtu.be/3P0Jg1VwN1A

Ingyenes online videó szerkesztő

Ingyenes online videó szerkesztő és megosztó Internetes videók megosztása egyszerűen: http://youtu.be/GyStdgZA2cY Egy feliratozott, zenei aláfestéses és hangalámondásos videó: http://youtu.be/owRY7Z4DRsY

Ingyenes letölthető videó szerkesztő http://download.chip.eu/hu/Windows-Movie-Maker_92496.html Internetes videók megosztása egyszerűen: http://youtu.be/GyStdgZA2cY Egy feliratozott, zenei aláfestéses és hangalámondásos videó: http://youtu.be/owRY7Z4DRsY

Ingyenes letölthető videó szerkesztő OpenShot Video Editor: www.openshotvideo.com/ Bemutató videó: vimeo.com/50513213

Ingyenes online médiakonvertáló

Ingyenes online műsorsugárzás (1) Egyszerű, ingyenes regisztráció, akár Facebook-os loginnal is. Ráadásul akár Twitterre, vagy Facebook idővonalra is közvetíthetünk egy webkamera segítségével. A Közvetítőboxot beágyazhatjuk a weblapunkba, de rögzíthetjük is a felvételt.

Ingyenes online műsorsugárzás (2) A közvetítő kontroll panelje (saját élő kép)

Ingyenes online műsorsugárzás (3) A közvetített stream-folyam az Ustream oldalán

Ingyenes online műsorsugárzás (4) A közvetített stream-folyam megosztása a Facebook idővonalán

Ingyenes online műsorsugárzás

Ingyenes online műsorsugárzás Promofilm: http://youtu.be/3pmSWh2BQco