Néhány gondolat a magyar jóléti rendszer átalakításáról Váradi Balázs Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet ELTE TÁTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
Advertisements

Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Kora gyermekkori nappali ellátások és foglalkoztatás Reszkető Petra Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Demográfia.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A kitagolás költségei Verdes Tamás Scharle Ágota Váradi Balázs
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Önkormányzati Egészségügyi Napok
PÉLDÁK.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Megbecsülés az idős embereknek
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Néhány gondolat a magyar jóléti rendszer átalakításáról Váradi Balázs Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet ELTE TÁTK Közgazdaságtudomány Tanszék MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

A költségvetésből a GDP 17,3%-át szociális biztonságra fordítjuk. Ez kicsit alacsonyabb, mint az euró-övezetben átlagosan (18,8%), de jóval magasabb, mint Csehországban (12,9%) vagy Szlovákiában (10,6%). (Eurostat, 2007). A különbség kicsit több, mint felét módszertani különbségek magyarázhatják (P. Kiss – Szemere 2009), tartalmazza a nyugdíjrendszert (8%), és 2001 és 2007 között 2%-ot nőtt. Mennyit? MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

Ha (a növekedés beindításához) a költségvetés kiadási oldalán visszafogásra van szükség, bizonyára itt lehet megtakarítani. Ez történt is 2009-ben: 13. havi nyugdíj, Gyes, CsP adó alá terelése lakástámogatások,… De ahhoz, hogy ezt jól csináljuk, azonosítanunk kell, mit is kap érte a magyar társadalom, mert ha ragaszkodik ahhoz, amit kap, ha elvették, a politikusok vissza is fogják adni. Hacsak nem mutatunk olyan megoldásokat, melyek a rendszer hatékonyságát növelik és politikailag is megvalósíthatóak. “Itt lehet ám spórolni!!!” MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

Szegénység és foglalkoztatottsági ráta (OECD 2008, idézi Gáspár és Kiss 2009) Mit vettél a pénzemen? MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros Szegénység és foglalkoztatottsági ráta, a 2000-es évek közepén

Statikus: a szegénység enyhítése: emberek, köztük gyermekek ne kerüljenek önhibájukon kívül rossz vagy a korábbinál rosszabb helyzetbe, működjenek a társadalmi biztosítás és a gondoskodás szolidaritást tükröző mechanizmusai. Dinamikus: ösztönzés az egyéni is társadalmi szempontból produktív döntsék meghozatalára. “Tough love”. Elsősorban: a munkakeresésre (de persze: munkaerő-kereslet is kell!) (Hatékonyság: minél kevesebb költségvetési és társadalmi ráfordításból minél több jöjjön ki a fentiekből) Társadalmi Célok MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

Működnek a politikai szavazatszerzés mechanizmusai: a mediánszavazónak és a középosztálynak mennek a szociálisnak mondott transzferek. Amelyek közül van, amit 2009-ben kivezettek: pl. 13. havi nyugdíj, van, ami nem változott, például: utazási kedvezmények, és van, amit most vezettek be: kedvezményes ÁFA És nem működnek jól a szakpolitikai visszacsatolás és tanulás javító mechanizmusai, ezért a szociálpolitika viseli az elmúlt negyven év különböző változtatásainak eredményét: több, mint 300 féle mentesség és támogatás (Drahos 2007) De a nemes célokon túl… EEO Workshop, 27 March 2009, Brussels

“Térjünk át az univerzális ellátásokról (pl. családi pótlék, özvegyi nyugdíjkiegészítés) a rászorultság-elv következetes alkalmazására, az mindent megold” A rendszer ma is vegyes. Az univerzális rendszernek vannak jó (ill. a rászorultsági elvnek rossz) tulajdonságai: alacsony admin. költségek nagy társadalmi támogatottság alacsony ellenösztönzési hatás És statikus szegénységcsökkentő hatásában lehet jól célzott (CsP mai formájában) is, rosszul célzott is (özvegyi nyugdíjkiegészítés). Egy tévképzet MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

De lehet: azzal, hogy a forrásokat jobban a valódi (statikus, dinamikus) társadalmi célok szolgálatába állítjuk, növeljük a hatékonyságot, javítjuk az intézményeket. Ez nem királyi út. A politikustól kell hozzá: idő, türelem, szakpolitikai hozzáértés és elmélyedés politikai-bizalmi tőke (az átalakítás konfliktusokat generálhat) erre a célra való felhasználása Akkor itt nem lehet spórolni? MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

A javítás irányait a három cél határozza meg. Statikus: jobb célzás pl. az utazási kedvezmények átalakítása, alacsony ÁFA-kulcs megszüntetése. Dinamikus: jobb ösztönzés pl. a munkanélküliek juttatásait jobban a munkakereséshez kötni, pl. a pénzbeli családtámogatásokat bölcsöde- óvoda kínálat javítása fele átterelni. Hatékonyságnövelő, intézményjavító intézkedések pl. csökkenteni a transzferrel szavazatvásárlás politikai vonzerejét: a diszkrecionális nyugdíjemelések megnehezítése. A javítás irányai - szerintünk MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

Felemás kép. Nincsenek még számok, csak becslések, pl. (Gáspár – Kiss 2009). Az intézkedések egy jelentős része nagyjából a fenti logikát követi: 13. havi, GyES: rosszul célzott támogatások megszüntetése vagy jobb célzása (CsP) GyES átalakítása Passzív táppénz átalakítása – jobb ösztönzés. De sok fontos kérdésekhez, közte intézményiekhez nem nyúl hozzá: pl. utazási kedvezmények, és egyes ponton szembe megy a fenti logikával pl. ÁFA-csökkentés, közmunka erőltetése. És a 2009-es megszorítások? MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros

Javaslataink részletesen megismerhetők “Balta helyett Metszőollót! Lépések egy fenntartható jóléti ellátórendszer felé” című és más tanulmányainkból itt: Köszönöm a figyelmet! Bővebben… MKT 47. Vándorgyűlés, 2009 szept. 25, Zalakaros