FÁBÓL VASKARIKA Egy EU-s esélyegyenlőségi irányelv magyarországi átvételének a története Vajda Róza 2010 Április RECON-ELTE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
EU alapismeretek E-Learning.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Adatvédelmi fogalmak.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Alapfogalmak.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Az adatvédelem szabályozása
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A jogforrási rendszer II.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

FÁBÓL VASKARIKA Egy EU-s esélyegyenlőségi irányelv magyarországi átvételének a története Vajda Róza 2010 Április RECON-ELTE

Vázlat •A RECON kutatásról •Relevancia •Adatgyűjtési nehézségek—hozzáférés és hiány •Adatelemzés I-II. –Dokumentumok – a folyamat váza –Interjúk – a mögöttes történet •Adatelemzés III.: WP4 indikátorok –Részvétel –Nyilvánosság –Méltányosság •Következtetések

A RECON kutatásról •Cél: az európai demokrácia, az EU mint demokratikus politikai közösség értékelése, újraalkotása •Probléma: demokratikus deficit (szervezeti forma és demokráciaelmélet közti hézag) •Szempontok: elvi és működésbeli követelmények •Eszköz: modellek felállítása, ezek empirikus igazolása, finomítása •Az EU 3 modellje (Eriksen – Fossum): - nemzetállamok közössége: szerződéses rend delegált ellenőrző funkciókkal - föderális, multinacionális demokrácia: szuper-állam közös identitással - kozmopolita unió: transznacionális civil társadalom és kormányzat

RECON alprojekt (WP4) •Cél: a „gender demokrácia” feltérképezése (Ausztria, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Spanyolország és Horvátország ) •Definíció: „deliberatív demokrácia”, „lényegi képviselet” gender- aspektusból •Probléma: EU korlátozott hatékonysága a gender-viszonyok átalakításában („két tűfok elmélet”) – demokratikus deficittel összefügg? •Módszer: a döntéshozatali folyamat elemzése, értékelése egyetlen EU-s irányelv (2004/113/EK) implementációján keresztül •Előzmények: EU-s intézményrendszer szintjén lezajlott (összehasonlító) kutatás (Galligan és Clavero, 2009) •Következő lépés: a kutatási eredmények visszacsatolása az elméletbe (ld. EU-integráció 3 modellje)

Az „Áruk és Szolgáltatások” Irányelv (2004/113/EK) története Füstbe ment terv: •2000: Bizottsági tervezet: EB irányelv a foglalkoztatáson kívül (EU- szerződés, 13. cikk)—Tanács elfogadta •2002: EWL árnyékdirektíva (új területek: döntéshozás, adózás, munka-magánélet, TB és nem foglalkoztatási biztosítás, oktatás, erőszak, egészség, média)—Esélyegyenlőségi Tanácsadó Bizottság támogatta •Bizottság nem-hivatalos tervezete jóval szűkebb (oktatás, adózás, hirdetés, média) - Biztosító szakma, média, néhány tagállam és bizottsági tag ellenállása - EWL és más nőképviseletek: kompromisszumért (biztosítási díjak és juttatások, adózás, oktatás, hirdetés, média) - EP képviselők (FEMM): szolidaritási nyilatkozat •Bizottság végső tervezetében: csak áruk és szolgáltatások, 6 (+2) év átmenet, 13. cikk alapján (EP csak véleményez)

Irányelv története II. •2004: EP (FEMM) módosító indítványok (rövidebb átmeneti idő, ellenőrzés erősítése, kivétel eltörlése /egyik nemnek nyújtott szolgáltatások/)—Tanács nem fogadta el •Tanács: vita egyetlen tárgya: nemi hovatartozás figyelembevétele a biztosításmatematikában: Diszkriminatív? Következmények? •2004: Tanács és Bizottság politikai kompromisszuma: megengedi a tagállamoknak, ha objektívan igazolható  kiüresedett irányelv

Az EU-s döntéshozatal demokratikus jellegéről Fő következtetések: •intézmény/szereplő (és szakasz) befolyása az átláthatóságra, elszámoltathatóságra (EP /+/— Bizottság /+-/—Tanács /-/) •procedurális szabályok kritikus szerepe a női érdekek képviseletében: közös döntés vs. konzultáció (EP bevonásával vagy nélküle) •női érdekképviselet bevonása, koalíciók: ügy jellegétől függ (pozitívan hat a dem.ra) •vélemények polarizáltsága (negatívan hat a dem.ra)

Hazai relevancia •Irányelvet sikeresen átvettük: egy hónappal a határidő előtt fogadta el a parlament a szükséges törvénymódosítást •Észrevétlen folyamat: érdemi vita, dokumentumok, publicitás nélkül  érdektelenség? követhetetlen folyamat?  Irreleváns probléma, inadekvát módszer? Paradox tanulságok (az implementációs folyamat és a kutatás körülményei): •demokratikus deficit •a nemi alapú diszkrimináció megítélése •EU-val kapcsolatos attitűdök

Kontextus: nők és nőpolitika a rendszerváltás óta Nemek közötti egyenlőtlenségek – el nem ismert probléma A nők az átlagosnál elégedetlenebbek a rendszerváltással (Szubjektív értékelés) •abszolút nyertesek: nincsenek •relatív nyertesek: akkori pályakezdők, diplomások, fővárosiak (20-25%-ban pozitív) •abszolút (és relatív) vesztesek: nők, akkori késő- huszonévesek, középkorúak, nyugdíjasok, É- Magyarországon élők (vesztesek aránya: 54-68%)

A rendszerváltás mérlege: nyertesek és vesztesek

Érdekvédelem és –képviselet •2003 évi CXXV. EB és EE törvény •EE Főosztály •EB Hatóság •MANÉSZ, kormányzati-civil kooperáció (Nőtanács, EE Ütemterv) •EU-projektek, bővülő repertoár (erőszak, munka-magánélet, nők a döntéshozatalba) •DE: diszkrimináció, szegregáció, „üvegplafon”

Nők a döntéshozatalban

Nemek közötti egyenlőség és demokrácia – Problémák •nők a rendszerváltásról: negatív vélemény •nők a politikában: alacsony részvétel •női érdekképviselet: hektikus •(de jure – de facto egyenlőség közti hézag)  a nemek egyenlősége nem tartozik bele a demokrácia fogalmába  demokratikus deficit: normák és intézmények szintjén (Fogalom és eljárások egyszerre: extra nehézség)

Adatgyűjtési nehézségek: 1) hozzáférés és 2) hiány 1)Az adatok nyilvánosságának gátjai „Ez egy állami feladat, a mikéntje nem tartozik a nyilvánosságra” (IRM Jogharmonizációs Osztály vezetője) - ellentmondásos szabályozás: döntés- előkészítés nem nyilvános—vitatható jogi alapok: Államtitok törvény (1995. LXV.), minisztériumok/osztályok saját jogköre vs. információs szabadság, közérdekű adatok nyilvánossága (  gyakori feljelentések az IRM ellen) - idő: változások a felelős személyek körében

Nyilvánosság gátjai II LXV. Államtitok törvény, Államtitokköri jegyzék 13. „A Kormány és az ügyrendje alapján létrehozott testületek üléseire készült belső használatú, valamint a döntéselőkészítő adatok, továbbá a Kormány és e testületek működése során keletkező azon adatok, amelyek az államtitokköri jegyzék valamely pontja alá tartoznak.” LXIII. törv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról 2.§ (4) „közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől.” Alkotmány 61. § (1) „A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.”

Adatgyűjtési nehézségek II. 2) Érdemi dokumentáció hiányosságai Nem volt társadalmi vita •már nem írja elő a törvény, csak a véleményeztetést (nőszervezetekkel pláne nincs konzultáció) •+ érdektelenség (kivéve a biztosítókat) Nem volt érdemi tárcaközi egyeztetés •aktatologatással telt el az idő: melyik minisztérium koordinálja az implementációt? •+ Esélyegyenlőségi Főosztály eszköztelensége (csak formálisan vonták be)

Titkosság és bizalmaskodás •Szűkszavú dokumentumok, beszédes hiányok és interjúalanyok •Homályos, antidemokratikus szabályok + ezek önkényes értelmezése, alkalmazása  Módszertani következmények, tartalmi következtetések előrevetítése - Paternalizmus, dokumentumok bizonytalan státusza (ld. „állami feladat”)  transzparencia, számonkérhetőség problémája - lojalitás, szervilizmus (bizalmatlanság, szorongás, paranoia)  az információ megtagadása - konfidenskedés  az információ kiszivárogtatása  ellentmondás a „hivatalos” és a „nem hivatalos” attitűdök között

Adatforrások I. Dokumentum-típusok: •hivatalos (nemzeti) állásfoglalás az irányelvről •parlamenti bizottsági ülések jegyzőkönyve •törvénymódosítások szövege •transzpozíciós tábla •IRM összefoglaló •szakmai publikációk biztosítóknak •emlékeztetők, sajtócikkek

Adatforrások II. Interjúalanyok: •SZMM EE Főosztály, EU-s Osztály •IRM: EU-s Jogi Főoszt., Jogharmonizációs Osztály •PM: Nemzetközi Kapcsolatok Főoszt., Eu-i Ügyek Osztálya •PM: Pénzügyi Szolg. Főoszt., Biztosítási Szabályozási Oszt. •PSZÁF: Szabályozási Főosztály •PSZÁF: Közgazdasági, kockázatértékelési és Szabályozási Ig. •MABISZ •EBH •MANÉSZ, civilek, szakértők

A 2004/113/EK irányelv tartalma •„Ezen irányelv célja az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint azok értékesítése, illetve nyújtása tekintetében megnyilvánuló, a nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelem keretrendszerének kialakítása a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvének tagállamok-beli végrehajtása érdekében.” (I.1) •„Az irányelv csak a magán-, önkéntes és a munkáltatói viszonytól független biztosításra és a nyugdíjakra vonatkozik.” (Indoklás 14. pontja) •Ellenőrzés: nyilvánosságra hozatal, 5 évenkénti jelentés

Adatelemzés I.—Dokumentumok Az implementációs folyamat váza: •2007 őszén (határidő: dec. 21.), más, a pénzügyi és biztosítási rendszerek ellenőrzésére von. irányelvekkel együtt (2005/68/EK, 2005/60/EK, 2006/70/EK) •menetét kormányrendelet (1123/2006. dec. 15) szabályozza, IRM koordinálja, PM volt az előadó •„salátatörvény”: egyeztetések tömkelege •átvétel: automatikus, minimális feltételek szerint  meghatározó: biztosítási gyakorlathoz kötődő technikai szempontok vs. nemek egyenlősége

Végrehajtás Érintett törvényhelyek: –2007. CXXXVII. törv. a pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról –2003. LX. törv. a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről –2003. CXXV EB és EE. törv. 30/A. § (1), (2) –2007. CXXXV. PSZÁF törv. –2007. CXVII. törv. a foglalkoztatói nyugdíjról –1993. XCVI. törv. az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról Érintett intézmények: –biztosítók –magyarországi székhelyű részvénytársaságok –PSZÁF

A CXXV. EB és EE törv. módosítása „30/A. § (1) A biztosítási szolgáltatások és a biztosítási elven alapuló szolgáltatások esetében a nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetés nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha a) a díj és a szolgáltatás kockázatarányos mértéke meghatározott, kockázati tényezőkön alapuló csoportok létrehozásával jár, és b) a releváns és pontos biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján a díj számításában és a szolgáltatás nyújtásában a nemi hovatartozás tényezője a kockázatelemzésben meghatározó. (2) A terhességgel és az anyasággal kapcsolatos költségekre tekintettel tett különbségtétel az (1) bekezdés szerinti esetben is sérti az egyenlő bánásmód követelményét.” (Érvényesség: (1) 2007 dec. 21-től; (2) 2008 dec. 21-től)

Hangsúlyok Nemzeti állásfoglalás: Az irányelv érvényesülését az EB és EE törv. biztosítja, ezért átültetése csak az opt-out cikkel kapcsolatban igényel jogalkotást  nem esélyegyenlőségi, hanem technikai kérdés “A nemi diszkriminációval kapcsolatos irányelv által lehetővé tett opciós lehetőség bekerült a magyar jogrendszerbe. Ennek alapján – hasonlóan az EU legtöbb országához – a magyar biztosítók továbbra is használhatják a nemi hovatartozást díjalakító tényezőként, amennyiben ezt megalapozó statisztikákkal rendelkeznek, és ezeket nyilvánosságra hozzák.” (Magyar Biztosítók Évkönyve 2008, MABISZ, 9.o.)

Adatelemzés II.— Interjúk A mögöttes történet: •felelősség-megállapítás kérdésével ment el az idő (PM, SZMM, IRM)  érdemi vitára alig volt lehetőség •Biztosítási szakma nyomására: cél az opt-out cikk (5.) érvényesítése (kivétel lehetősége)  a végeredmény a biztosítók érdekeit tükrözi •határidő-engedmény kérdése: IRM, SZMM/EE és EBH vs. biztosítók  kompromisszum: 1év •Terhességi-anyasági tilalom érvényesítése  „Frappáns megoldás”: kizárás intézménye „Az esélyegyenlőség erőltetése fordítva is elsülhet: nem kell olyan harciasan védeni az egyenjogúságot, mert hátrányokozáshoz vezethet.” (PM Biztosítási Szabályozási Oszt. vez.)

Adatelemzés III.: WP4 indikátorok Indikátorok: a gender demokrácia normatív fogalmából a) Részvétel / politikai egyenlőség b) Nyilvánosság / átláthatóság c) Megindokoltság / méltányosság

a) Részvétel / politikai egyenlőség •NGO-k nem is tudtak róla •Nemek egyenlőségének felelős osztályát csak formálisan vonták be, a folyamat elején •EBH-képviselő mondott véleményt a parlamenti bizottságban, a döntés előtt – „tévedés” •A nemek egyenlőségének ügyét hanyagolták „A megkülönböztetés nem hozható összefüggésbe az esélyegyenlőség kérdéskörével” (IRM) “Ennek semmi köze a diszkriminációhoz” (PM, MABISZ)

b) Nyilvánosság / átláthatóság •Hivatalos testületek: titkosság •MABISZ-kiadvány: az irányelv jelentősége •Sajtó: egyetlen szakmai cikk

c) Méltányosság / megindokoltság “Tehát akkor ez a bármifajta különbségtételi lehetőség nem fogja azt jelenteni, hogy megint a nőket hátrány éri? – Nem jelenti azt. – Jó.” (Parlamenti bizottsági ülés) (egyetlen parl. bizottsági jegyzőkönyv + interjúk) •A biztosítási szektor és technikai kérdések túlsúlya •EBH-képviselő hozzászólását lehurrogta a PM- szakértő

Következtetések I. A nemek közti egyenlőséghez nem tett hozzá, sőt visszalépés—de sokat elárul a (gender) demokráciáról, a diszkrimináció megítéléséről, az EU- attitűdökről: „Ennek semmi köze a diszkriminációhoz”: •biztosítási gyakorlatok (megkülönböztetés: objektív alapú) “…objektív alapú, és nem diszkriminatív a különbségtétel. Mégis erre a területre is rá akarták erőltetni a szabályt.” (PM, Biztosítási Szabályozási Főosztály vez.) •implementáció folyamata „…hölgyek között zajlott az egész, sokkal nagyobb ellenzői voltak, mint a férfiak.” (PM, Biztosítási Szabályozási Osztály vez.) •közvélemény, EU-percepció „ügyfeleink, úgy látszik, fejlettebben gondolkodnak, mint a jogalkotók: tudják, hogy szükséges a különbségtétel és nem jelent diszkriminációt.” (MABISZ ig.)

Következtetések II.  tét nélküli: már EU-szinten eldőlt  EB EE törv. véd, irányelvnek nincs köze az anti- diszkriminációhoz (hivatalos állásfoglalás)  kifordított jelentőség  felülről erőltetett norma – ügyes magyar megoldás  rövidzárlatos érvelés: probléma delegitimálása  számszerű képviselet: semmitmondó – nők és férfiak együtt a külső befolyással szemben: „mi jobban tudjuk, mint az eurokraták”

ITT A VÉGE