ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG Pénztár konferencia 2008. Mi lenne a feladata és hogyan kellene működnie az önsegélyező pénztáraknak?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Számadás a talentumról
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
CAFETERIA RENDSZER Employee Benefit Kft.
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Adómentes juttatási elemek – Vállalati öngondoskodás
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
CAFETERIA RENDSZER
IV. Magyar Munkajogi Konferencia, Visegrád, október 18. Egy bevezetés alatt álló teljes választható béren kívüli juttatási rendszer - esettanulmány.
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Legújabb adómentes juttatási elemek: betegségbiztosítás!
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
Stabil megoldás a béren kívüli juttatások változó világában: FOGLALKOZTATÓI NYUGDÍJSZOLGÁLTATÁS.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója november 11.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
HVG konferenciák Önkéntes pénztári változások január 25. dr. Lukács Marianna, az előadás letölthető:
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Lényeges változás, hogy a kedvezményes juttatások ismét kapnak egy összevont korlátot évi Ft értékben A kedvezmény összege csökken évhez.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Személyi jövedelemadó 2009 Guzmics Zsuzsanna
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Új szolgáltatási csomag Szundy Zsolt. Mi az új szolgáltatási csomag célja? A tagok számára a hétköznapok során is kézzelfogható előnyöket szeretnénk nyújtani.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Összehasonlító példák
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG Pénztár konferencia Mi lenne a feladata és hogyan kellene működnie az önsegélyező pénztáraknak?

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG •Jelenleg elsősorban a június 1-től érvényes jogszabályi környezet: •Azokat ösztönzi a megtakarításra, akik a szolgáltatási oldalon várhatóan nem lesznek rászorultak távlatilag sem. •A szolgáltatásra elvileg jogosultak megtakarítási lehetősége csekély •Általánosságban – a korábbi jogszabályi környezetben – néhány pénztár esetében a nem kellően „visszafogott”, a jogalkotói szándékot túlságosan tágan értelmező, etikailag is kifogásolható működés •A változások következménye: Mi a baj az önsegélyező pénztárakkal? I. félév2008. I. félév Darabszám4026 Taglétszám120 eFő61 eFő Bevétel2.393 mFt1.301 mFt

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG •A helyzet kialakulásában és megoldásában is szerepe van az önsegélyező pénztáraknak •Joggal vethetjük fel azt is, hogy az önsegélyező pénztárak nem kapták meg azt a „hátszelet” a fejlődéshez, amit a nyugdíjpénztárak, így kénytelenek voltak úttörő módon utat taposni, s ennek a pozíciókeresésnek voltak, vannak „vadhajtásai”. •A koncepció alkotás a pénztárak feladata lesz, a jogszabály alkotók előítéletei nem szűnnek meg önmaguktól és nincs is szándék rá •Célul kell kitűzni, hogy a – nemcsak önsegélyező – pénztárakat érintő kedvezmények az éves „adó alkuk” helyett hosszútávon stabil állami támogatássá alakuljanak (lásd lakástakarék-pénztár) Mi a baj az önsegélyező pénztárakkal?

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG •A magyar, állami társadalombiztosítás bölcsője a XIX. századvégi segélypénztárak megalakulása •Öpt. preambulum •„A szociális biztonság erősítése sürgető társadalmi érdek. A szociális biztonságot szolgáló rendszerek újjáépítése, a szolidaritás, a rendszerszerűség, a kiszámíthatóság és az önkéntesség elve alapján a szociális piacgazdaság kiépítéséhez nélkülözhetetlen.(…) Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak meghonosítása Magyarországon a társadalombiztosítás reformjának szerves része.” Új kiindulópontot kell találni?

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG Hol a helye a „társadalombiztosításban” az önsegélyező pénztáraknak? A „társadalombiztosítás” alrendszereiEzt kiegészítő rendszerek NyugdíjbiztosításÖnkéntes nyugdíjpénztárak, NYESZ, Foglalkoztató nyugdíjszolgáltató intézmény, Nyugdíjcélú üzleti biztosítás EgészségbiztosításÖnkéntes egészségpénztárak, Egészségügyi célú üzleti biztosítás Szociális juttatásokÖnkéntes önsegélyező pénztárak, üzleti biztosítások •A céljaikat tekintve legjobban körülhatárolt alrendszerhez lett rendelve a legtöbb intézmény •A leginkább szerteágazó, céljait tekintve nehezen körülhatárolható alrendszer kiegészítésére egyetlen intézményi forma létezik

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG •A szerteágazó szociális rendszer előnye: az önsegélyező pénztárak szolgáltatási köre elviekben rendkívül széles lehetne, a társadalmi igény jelentős •Hátránya: szabályozása nem egységes, rendkívül bonyolult, így a kiegészítő intézmények számára sincs fogódzó •Jelenleg az intézményesített formák háttérbe szorítása zajlik, ugyanakkor az egyéneknek és vállalatoknak tett engedmények ugyanezen célok érdekében fennmaradnak, erősödnek (pl. üdülési csekk, étkezési utalvány stb.) •Pedig az intézmények koncentrálják a kedvezményezetteket, így kevesebb szereplő ellenőrzése is elegendő a célok teljesülésének vizsgálatához •Az intézményekben koncentrálhatóak az egyes célok is (lásd önsegélyező pénztár), vagyis egyszerűsíthető lenne a párhuzamos kedvezmény rendszer

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG Mi lenne a feladata … •A előtti és utáni szabályozás ötvözete a feladatokat kellően körülhatárolja: •Szükséges egyrészt az egyéni életkörülményeken alapuló, rendkívüli élethelyzetekben történő „segítségnyújtás” •De ugyanilyen szükséges a „társadalmilag” elfogadott célokat támogató, a szociális helyzettől nem függő, „alanyi” jogon járó juttatás is. •Rövid távon szélesíteni kell a gyermekneveléssel kapcsolatos „alanyi jogon” adható juttatásokat, vissza kell hozni az ezzel kapcsolatos korábbi szabályozás használható elemeit •Közép- és hosszabbtávon a vállalati gondoskodási formák önsegélyező pénztárba terelése (iskolakezdési támogatás, üdülési csekk, utazási bérlet, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás stb.), távlatilag az egyéni célokhoz igazodó, rugalmas szolgáltatási formák kialakítása.

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRSZÖVETSÉG … és hogyan kellene működnie? •A piac tisztulása mára megtörtént. •A szolgáltatási kör kiterjesztésével egyidőben a pénztári működés megerősítése, az ellenőrzés hatékonyságának, a nem „helyesen” működő pénztárak megregulázási lehetőségeinek, eszközrendszerének bővítése •Speciálisabb feltételekhez kötött állami, felügyeleti engedély •Folyamatos minősítési kötelezettséghez, állami elismeréshez kötött működés