AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ÖSSZETEVŐI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
8. Nemzetközi Egészségügyi Rendszertudományi Konferencia Genf, szeptember 1-3. International Society on System Science in Health Care.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Egészségügyi finanszírozás
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Közegészség.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A gazdasági fejlettség mutatói
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egészségpolitika.
Családi napközi.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Az egészségügy reformja Dr. Rapi Katalin egészségpolitikai szakállamtitkár II. Konszenzus az Egészségügyért szeptember 7. - Göd.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Civil Európa – civilek Európában
Államháztartási alapismeretek
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Családtámogató ellátások
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szükségletek és igények lehetséges értelmezése … Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és az Országos Addiktológiai Intézet „Határ – Helyzetek” Konferencia Budapest,
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
„Út a munkához” program tapasztalatai
Az államháztartás.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ÖSSZETEVŐI CÉL: az egészségi állapot védelme, helyreállítása, javítása, további romlásának megakadályozása EGÉSZSÉGPOLITIKA tervezés irányítás szabályozás értékelés információszolgáltatás FINANSZÍROZÁS forrásteremtés források elosztása SZOLGÁLTATÁSOK funkciók szerint tulajdonosi struktúra szerint belső szervezeti jellemzők szerint AZ ERŐFORRÁSOK TERMELÉSE oktatás kutatásfejlesztés beruházás

AZ EGÉSZSÉGÜGYI PIAC ÉS SZEREPLŐI Az egészségügyi szolgáltatásokat igény-bevevők Az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtók Az egészségügyi szolgáltatásokat szer-vezők, irányítók Parlament Kormányzat Önkormányzatok Az egészségügyi szolgáltatásokat finan-szírozók Állam Biztosítási rendszerek A szolgáltatásokat igénybevevők Az egészségügyi szolgáltatásokat kiszol-gáló iparágak

AZ EGÉSZSÉGÜGYI FO-GYASZTÁS SPECIFIKUMAI Az egészség értéke nem meghatározható A globális szükséglet mértéke társadalmi szinten nem határozható meg Hiány következményei minőség elhanyagolása egyenlőtlen hozzáférés alacsony prioritás hiány kiszolgáltatottá teszi a fogyasztót kilépési lehetőség nincs Az egyenlő hozzáférés biztosítása morális kérdés A szükségletet a szolgáltatásnyújtó hatá-rozza meg A konkrét szükségletet a fogyasztó nem tudja megítélni és a kapott szolgáltatást ellenőrizni A fogyasztás nem feltétlenül racionális

KOMPLEMENTER / ALTERNATÍV MEDICINA A GYÓGYÍTÁS SZÍNTEREI PROFESSZIONÁLIS SZINT Fekvőbeteg ellátás országos intézetek egyetemi klinikák (területi) kórházak szakkórházak gyermekkórházak szanatóriumok Járóbeteg ellátás kórházi ambulanciák járóbeteg szakrendelések gondozó intézetek nőgyógyászati mozgó szakorvosi ellátás diagnosztikai központok Alapellátás családorvos (gyermek-, felnőtt-, vegyes háziorvosi ellátás) – KAPUŐR ügyeleti szolgálat fogászat iskola-egészségügy foglalkozás-egészségügy védőnői hálózat otthonápolási szolgálat, hospice Országos Mentőszolgálat Országos Vérellátó Szolgálat KOMPLEMENTER / ALTERNATÍV MEDICINA

KOMPLEMENTER / ALTERNATÍV MEDICINA A GYÓGYÍTÁS SZÍNTEREI KÖZÖSSÉGBEN NYÚJTOTT ELLÁ-TÁSOK (szociális ellátás) Időskorúak intézményben történő ápolása Elmebetegek intézményben történő ápolása Fogyatékosok és időskorúak napközbeni ápolása Otthoni ápolás és segítés LAIKUS SZINT Öngyógyítás Családi ellátás Önsegítő csoport KOMPLEMENTER / ALTERNATÍV MEDICINA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER JELLEMZŐI EGÉSZSÉGÜGY HOZZÁFÉRHETŐSÉGE jelentős területi, hozzáférésbeli egyenlőtlenségek ALACSONY FORRÁSSZINT - 5% aránytalanul nagy és egyre nagyobb teher hárul az aktív lakosság jövedelmére ROSSZ EGÉSZSÉGI MUTATÓK alacsony születéskor várható élettartam relatíve magas csecsemőhalandóság középkorosztály magas mortalitása rövid egészségben eltöltött életévek tartósan betegek, rokkantak rossz életminősége NEM MEGFELELŐ MEGELŐZÉS önkizsákmányoló életmód fokozott munkahelyi és környezeti ártalmak személyes egészségkultúra hiánya STRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK alapellátás vs kórházi ellátás ambuláns vs fekvőbeteg ellátás állami vs magán ellátás orvos vs egészségügyi szakalkalmazottak

AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER JELLEMZŐI MORÁLIS VÁLSÁG kölcsönös kiszolgáltatottság alacsony bérek, alacsony presztízs betegek kiszolgáltatottsága legális érdekeltség hiánya paraszolvencia magas aránya, koncentrált szerkezet MONOPOLHELYZET gyakran a betegnek nincs valódi választási lehetősége a monopolhelyzet feloldását érdekviszonyok gátolják tudományos vs komplementer medicina A KÖLTSÉGEK ÁLLANDÓ EMELKEDÉSE az egészségügy kiadásai folyamatosan emel-kednek a technológiai fejlődés nem jár költségcsökke-néssel az időskorúak egyre nagyobb számban élnek a társadalomban MEDIKALIZÁCIÓ

AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ETIKAI POSZTULÁTUMAI AZ EGYÉN SZUVERENITÁSA az egyéni felelősség és a döntési jogkör bővítése SZOLIDARITÁS univerzális állami kötelezettségvállalás fenntartása alapvető szinten célzott állami támogatások hátrányos helyzetű csoportok részére VERSENYHELYZET az állami tulajdon és szabályozás monopóliumá-nak megszüntetése többpilléres nyugdíj-és egészségbiztosítási rendszerek nem lehet kizárni az átlagostól eltérő igények kielégíthetőségét ÖSZTÖNZÉS hatékonyságra való ösztönzés ÁTLÁTHATÓSÁG az egészségügyi szolgáltatások és az adóterhek közti kapcsolat világossá tétele FENNTATHATÓ FINANSZÍROZÁS HARMÓNIKUS NÖVEKEDÉS

AZ EGÉSZSÉGÜGY FINAN-SZÍROZÁSI RENDSZERE Pénz (közvetlen) PÁCIENS (FOGYASZTÓ)) EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK Szolgáltatás Igénylés Biztosítás Pénz (adó, járulék, biztosítási díj) Pénz (szolgáltatásonként vagy költségvetés) „HARMADIK FÉL” FINANSZÍROZÓ Költségvetés Társadalombiztosítás (szolidaritási elv) Magánbiztosítás (ekvivalencia elv)

AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER FORRÁSAI ÁLLAMI KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS HELYI ÖNKORMÁNYZATOK KÖLT-SÉGVETÉSE KÖTELEZŐ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS ÖNKÉNTES BIZTOSÍTÁS KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS SZOLGÁL-TATÁSAINAK TÉRÍTÉSI DÍJAI (gyógyszerek) HÁLAPÉNZ MAGÁNSZEKTORNAK FIZETETT DÍJAK

AZ EGÉSZSÉGÜGYI FORRÁSOK ELOSZTÁSA ORVOSOK DÍJAZÁSA Havi fizetés Fejkvóta (kiegészülhet a fee for service módszerrel) Fee-for service KÓRHÁZAK FINANSZÍROZÁSA Globális költségvetés Szolgáltatásegységenkénti finanszírozás (fee for service) Ápolási napok alapján történő finanszírozás Betegségcsoportok szerinti finanszírozás

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁ-TÁS SZERVEZŐDÉSE PIACI RENDSZER KÖZFINANSZÍ-ROZOTT RD. Az intézmény-rendszer több intézmé-nyes, magán egy intézményes, állami A szolgáltatás természete más javakhoz hasonlóan áru állampolgári jog A fogyasztók lehetőségei választások széleskörűek választások korlátozottak A szolgáltató jövedelme piaci folyamatok eredménye explicit elvek mozgatják A minőség és a költségek kapcs.a magas költségek és színvonal alacsony költsé-gek és színvonal A hozzáférési elv egyenlőtlenség – fizetőképes kereslet szerint méltányossági alapon, szükséglet szerint Társadalmi igazságosság kifogásolható elvben kifo-gástalan

AZ EGÉSZSÉGÜGYI REND-SZER ÉRTÉKELÉSE EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT élettartam növekedés életminőség javulás EGYENLŐTLENSÉGEK CSÖKKEN-TÉSE (méltányosság és igazságosság) egészségi állapot egyenlőtlenségeinek csökkentése gazdasági méltányosság problémaköre hozzáférhetőség egyenlőtlenségei (gazdasági, térbeli, időbeli, kulturális) HATÉKONYSÁG mérése rendkívül kérdéses morális kérdések „keresztülhúzhatják” MINŐSÉG az alkalmazott terápia hatásossága TÁGABB ÉRTELEMBEN: az egészségügyi ellátás struktúrájának, az egészségügyi ellátás folyamatainak, az egészségügyi ellátás eredményeinek minősége

AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ÉRTÉKELÉSE EGYÉNI SZABADSÁG BIZTOSÍTÁSA AZ EGYÉNI IGÉNYEKRE VALÓ REAGÁLÓ KÉPESSÉG személyiség jegyekből fakadó igények: emberi méltóság, autonómia, titoktartás, stb. fogyasztói elvárások: választási lehetőségek, várakozási igény, hotelszolgáltatások minősége FELELŐSSÉGRE VONHATÓSÁG, ÁTLÁTHATÓSÁG szakmai gazdasági morális IATROGENIÁK klinikai szociális