MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Exportfinanszírozás a gyakorlatban – igények és megoldások
Advertisements

Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
Magyar Export-Import Bank Rt.
A kockázat el van vetve…
Roncz Gábor vezérigazgató
MAGYAR EXPORTHITEL BIZTOSÍTÓ RT.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Herczegh István, vezérigazgató-helyettes
Eximbank – a magyar exportőrök bankja
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
A kis- és középvállalkozások exportjának finanszírozási lehetőségei
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
Labancz Margit, igazgató
Orosz-Magyar Üzleti Fórum Budapest, október 30.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
A MEHIB és az Eximbank Zrt bemutatása
Exportfinanszírozás és biztosítás A MEHIB és az EXIMBANK bemutatása
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Luxemburg, Málta,Hollandia
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
KEXPORT Klaszter Céljai Őri István KEXPORT Klaszter Bizottság elnöke
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Magyar Nemzeti Kereskedőház
Mekkora problémát okoz Önöknek kivárni a halasztott fizetésű vevők teljesítését? Mennyivel javulna a likviditásuk, hogyha halasztott fizetés helyett a.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A külgazdasági kormányzat fókuszában a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítése, a kkv-k piacra jutásának segítése.
Vállalkozói mikrohitelek
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
HATÉKONY EXPORTTÁMOGATÁS AZ EXIM-TŐL
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Rózsa Viktor Viszonylati menedzser Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Bemutatkozás.
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
Európai pénzügyi intézményrendszer
A regionális kereskedelemhez kötődő biztosítási lehetőségek.
14 év szakmai tapasztalat
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Pályázatmenedzselő és dr. Papp József, vezérigazgató
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A nemzetközi tőkeáramlások
Előadás másolata:

MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.

Általános adatok Alapítás: 1994. Tulajdonos: A Magyar Államot megillető tulajdonosi jogokat (25%+1 mértékű szavazati joggal) az MFB Zrt. gyakorolja Fő részvényes (75%-1 szavazati joggal) az MFB Zrt. MEHIB-re vonatkozó speciális szabályok: 1994. évi XLII. törvény 312/2001. (XII. 28.) Kormányrendelet 232/2003. (XII.16.) Kormányrendelet Nemzetközi szintű szabályozás OECD Konszenzus („Arrangement”) EU Irányelvek, közlemények Berni Unió „Guiding Principles”

A MEHIB küldetése A külgazdasági kapcsolatok ösztönzése és segítése Az export ösztönzése, hagyományos piaci eszközökkel nem biztosítható pénzügyi kockázatainak megosztása A finanszírozás megkönnyítése A vállalkozások versenyképességének növelése Állami hátterű biztosítási termékekkel csökkentse az exporthoz kapcsolódó hitelezés és a garancianyújtás kockázatait

MEHIB által biztosítható nem piacképes kockázat Az adósnak vagy kezesének a székhelye nem a következő országokban van: I. Az Európai Unió tagállamai II. Az OECD tagállamai közül: Ausztrália, Kanada, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Amerikai Egyesült Államok Amennyiben a gyártási és hitelezési futamidő együtt eléri vagy meghaladja a két évet, vagy amennyiben az exportőr KKV*, a fent felsorolt országbeli adósok vagy kezeseik is biztosíthatóak. *a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: KKV törvény) meghatározásának megfelelő mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek a KKV törvény éves nettó árbevételre vonatkozó előírásainak értelemszerű alkalmazásával számított éves exportforgalma nem haladja meg a 2 000 000 EUR-t

Értékelhető kockázati típusok Szuverén kockázatok (központi kormányzat és központi bank) Magas kockázatú országok esetén jellemző Szub-szuverén kockázatok (önkormányzatok, központi kormány szervei a nemzeti bankot és a pénzügyminisztériumot kivéve) Jelentős arány a MEHIB portfólióján belül - várhatóan fennmarad Kulcspiacokon (Oroszország, Belarusz, Ukrajna) a szubszuverén kötelezettségvállalás jogszabályi hátterének felmérésére sor került Bankkockázatok (bankgarancia vagy hitel a bank pénzügyi beszámolója alapján) Bank mint hiteladós vagy garans Magánszektor felé irányuló export elősegítésében kulcsfontosságú Cégkockázatok (pénzügyi beszámoló alapján) Projektfinanszírozási kockázatok (projekt pénzügyi mutatószámai alapján)

Hitelkockázat típusok Kereskedelmi kockázat Fizetésképtelenség, nemfizetés és fizetési késedelem Politikai kockázat Például: állami-, önkormányzati-, hatósági intézkedés, moratórium, háború, stb.

Hitelbiztosítások és biztosítási módozatok Egyedi, közép/hosszú lejáratú biztosítás Forgalmi típusú, rövid lejáratú biztosítás

Stratégiai ágazatok és relációk egészségipar, járműipar, zöld gazdaság, Mezőgazdaság, a magas magyar hányadú komplex áru- és szolgáltatásexport Relációk Kelet-Közép-Európa, különös tekintettel a Kárpát-medence országaira; FÁK országok, különös tekintettel Oroszországra és Ukrajnára; Balkáni térség nem EU tagállamai; Kína, India, Délkelet-Ázsia, Észak-Afrika és Közel-Kelet egyes államai (a nagyobb értékű, nemzetgazdasági jelentőséggel bíró egyedi ügyletek esetén)

Forgalmi típusú ügyletek Egyedi típusú ügyletek A MEHIB által fedezetbevett forgalom 2010. év végén és 2011. I. félévében A MEHIB ZRt. Globállimit kerete 500 milliárd HUF 2010. év vége* 2011. I. félév* Forgalmi típusú ügyletek 94.081,15 41.547,2 Egyedi típusú ügyletek 11.923,05 4.894,4 Összesen 106.004,2 46.441,6 *millió HUF-ban

A MEHIB kitettségének 2011. I. félévi országok szerinti megoszlása

Egyedi, közép/hosszú-lejáratú biztosítás Szállítói-hitel biztosítás (S módozat) Vevőhitel biztosítás (V módozat)

Gyártási kockázat biztosítása (G módozat) Exportőr teljesítése előtti, gyártási időszak alatti kockázatokra nyújt biztosítási fedezetet a külkereskedelmi szerződés szerinti termék/szolgáltatás számlával igazolható előállítási költségeire (HUF). Befektetésbiztosítás (B módozat) A külföldi vállalkozásba befektetett tőkére és hozamára nyújt fedezetet Hazai befektetők külföldi befektetéseire vonatkozóan – elsősorban befektetés országához kapcsolódó – országkockázati eseményekre nyújt védelmet akár tizenöt évig Garanciabiztosítás (GB, GE módozat) Üzlet teljes életciklusához kapcsolódó garanciarendszer alapján a MEHIB biztosítást nyújt a tendergaranciára, az előleg visszafizetési garanciára, a jóteljesítési, illetve a szavatossági garanciára

Forgalmi típusú, rövid lejáratú exporthitel-biztosítások jellemzői C módozat Jellemzően nem-piacképes országbeli vevők felé exportáló vállalatok számára nyújtott biztosítási fedezet Igény szerint kiegészítő fedezetként gyártási kockázatra is köthető biztosítás CF módozat Faktorálással foglalkozó cégek és bankok számára az export teljesítés utáni, megvásárolt követelések biztosítását szolgálja KKV-E módozat Kis- és középvállalkozások exportjához kapcsolódó fizetési kockázatokra nyújt biztosítási fedezetet (EU + OECD országokra is kiterjed) Akár gyártási kockázatokra való kiegészítéssel is KKV-B módozat A finanszírozó pénzügyi intézmények a szerződők, amelyek a biztosítást hitelbiztosítékként használhatják. Azon kis- és középvállalkozások tevékenységét támogatja, amelyek külső piacokon való megjelenéséhez finanszírozás is szükséges.

Köszönjük a figyelmüket! Szilágyi Csaba csszilagyi@mehib.hu Tel: 06-1-374-9297 www.mehib.hu 1065 - Budapest, Nagymező u. 46-48.