Előadás címe: Jogszabály-módosítási ajánlás előkészítése, eredménye, és várható hatása Előadók: NOVOTNI EDIT BALLA ILDIKÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Szektorok közötti együttműködések
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Lorem ipsum.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Előadás címe: Jogszabály-módosítási ajánlás előkészítése, eredménye, és várható hatása Előadók: NOVOTNI EDIT BALLA ILDIKÓ

CSAT EGYESÜLET Missziója Az egyesület szakmai közösségének célja, hogy a foglalkoztatáspolitika, szociálpolitika, a mentálhigiéné és a rehabilitáció terén információt közvetítsen és fejlesztő feladatokat vállaljon fel, valamint a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő személyek számára képző-, fejlesztő-, foglalkoztató programokat szervezzen és valósítson meg. A kiemelten közhasznú CSAT Egyesület 2008-óta folyamatosan elérhető, felnőttképzésben akkreditált humánszolgáltatásokat nyújt a térségben élők számára. Működési területe: Észak-alföldi Régió Célcsoportját alkotják: Pályakezdő-, megváltozott munkaképességű és tartós álláskeresők Szociális szakemberek és civil szervezetek Hálózatok, foglalkoztatási paktumok, partnerségek Egyetemi hallgatók és önkéntesek

ORSZÁGOS KID EGYESÜLET Missziója A Komplex, Integrált, Differenciált modell program alkalmazásának elterjesztése, szakmai hálózat kialakítása, továbbá szakmapolitikai érdekképviselet működtetése. Az OKIDE 2005 óta nyújt szolgáltatásokat foglalkoztatási célú, civil szerveztek részére. Működési területe: Országos hatókörű Tevékenységei: Pályázatfigyelés, pályázatok generálása, szaktanácsadás Hálózatépítés, Munkaerőpiaci Műhely konferencia-sorozat és szakmai műhelyek szervezése Szakmai érdekképviselet, valamint továbbképzések szervezése Nemzetközi kapcsolatok kialakítása Tagszervezeteivel közös projektek lebonyolítása

A KÉT SZERVEZET EGYÜTTMŰKÖDÉSI TERÜLETEI Kapcsolódási pontok: A CSAT Egyesület az OKIDE alapító tagjai közé tartozó, aktívan működő szervezet A CSAT Egyesület infrastruktúrát és humánerőforrást biztosít az OKIDE számára. A CSAT Egyesület kidolgozta a PL-3207 lajstromszámú “KID (komplex, integrált, differenciált) típusú- Kompetencia alapú foglalkoztathatóságot fejlesztő képzés” programját, melyet az OKIDE rendelkezésére bocsátotta A TÁMOP /2 KID – PREMIER projekten konzorciumi partnerséget vállalt a két szervezet Az ifjúsági munkanélküliség terén közösen kezdeményezik a jó gyakorlatok elterjesztését, együttes erővel képviselik a KID programokat, és keresik fenntarthatóságának és finanszírozásának lehetőségeit.

Sokoldalú igény mutatkozott a KID programok tapasztalatainak összegyűjtésére és átadására: 1. Belső igény o A KID modellprogramok zárását követően az OKIDE tagszervezetei 5 éven keresztül keresték a lehetőséget arra, hogy a KID módszertanát adaptálják, KID kézikönyvet elkészítsék, a fenntartásához szükséges forrásokat felkutassák, és a normatív finanszírozás lehetőségeit megvizsgálják. o A KID projektekben együttműködő szerveztek, hálózatok igényelték a program folytatását TAPASZTALATÁTADÁS

2. Támogató szervezetek elvárása o Európai uniós projektek szakmai követelménye a projektek eredményeinek disszeminálása o A Munkaerőpiaci Műhely konferencia-sorozat alkalmával az OFA, az ÁFSZ, az ESZA Nonprofit Kft. részéről érkeztek visszajelzések, hogy a jó gyakorlatok eredményeinek bemutatása, tapasztalatcseréje segítené a munkaerőpiaci integráció folyamatát 3. Igénybe vevők szükséglete o A KID programok széles körű elérhetőségét (kistérségekben is legyen jelen) biztosítsuk a fiatal álláskeresők részére o A KID mindenki számára legyen elérhető (alacsonyküszöbű) felzárkóztató-képességfejlesztő program o A résztvevők számára térítésmentes szolgáltatásokat nyújtson

A KID PROGRAM ÉRTÉKEI Az ifjúsági munkanélküliség kialakulását megelőző és azt kezelő program o Humánszolgáltatások széles kínálatát nyújtó o Egyéni szükségletekre reagáló tanácsadási folyamat o A résztevők fejlettségi, képzettségi szintjéhez igazodó o Egymásra épülő komplex szolgáltatás o Szakképzésre, és foglalkoztatásra is felkészítő fejlesztés o A hiányzó kulcsképességeket fejlesztő program o Rugalmasan reagál a halmozottan hátrányos helyzetűek élethelyzeteire (pl: hajléktalanság, szenvedélybetegség, börtönviseltség, gyermekotthonból való kilépés, stb.) o Társadalmi és szociokulturális értékeket közvetítő o Térítésmentesen elérhető o Önkéntes részvételre alapozó, ellátórendszeren kívüli fiatalokat is elérő szolgáltatás o Közösségfejlesztő hatású, kortárssegítést támogató integrációs program

KID - HÁLÓZAT ÉRTÉKEI o A KID- programot működtető szervezetek infrastruktúrája fejlett, az irodák, oktató termek eszközökkel jól felszereltek o Szakképzet és gyakorlott humánerőforrás áll a rendelkezésükre o Jól ismerik a speciális célcsoportok igényeit, szükségleteit o A KID – programot megvalósító szervezetek az Országos KID Egyesületen keresztül szakmai kapcsolatot tartanak fenn egymással és ötleteikkel, javaslataikkal gazdagítják egymás programjait o Ágazatok közötti hálózati együttműködéseket alakítottak és alakítanak ki o Szervezetek 8 éves szakmai tapasztalattal és fejlett, nyomon követhető dokumentációval rendelkeznek o A KID – programok vonzáskörzetében új munkahelyek jönnek létre o Egységes stratégia mentén érdekképviseleti tevékenységet folytatnak

KID-PREMIER PROGRAM JAVASLATA A javaslat célja : A TÁMOP / KID-PREMIER programban vállalt, éves fiatal felnőttek számára nyújtott humán szolgáltatások KID / Komplex, Integrált, Differenciált/ típusú programok elérhetőségének és fenntarthatóságának biztosítása. A már meglévő hálózat bővítése, hatékony működtetése, a KID módszertan adaptálásával, hozzákapcsolódó szaktanácsadással és a szakemberek képzésével A KID- program módszereinek népszerűsítése, szakmapolitikai érdekképviselete Komplex szolgáltatások, mely szolgáltatások egymásra épülve illetve igény szerint önállóan is igénybe vehetőek az érintett célcsoport számára.

Érintettek jellemzői: év közötti fiatal felnőttek, alacsony iskolai végzettségűek nem piacképes szakmával rendelkezők munka tapasztalattal nem rendelkezők pályakezdők, tartós munkanélküliek regisztrált és regisztrálatlan álláskeresők A MUNKAERŐPIACI REINTEGRÁCIÓ CÉLCSOPORTJA

A év III. negyedévében az országos 10,3%-os rátával szemben éves korosztály munkanélküliségi rátája 27,7%, ami 86 ezernél is több álláskereső fiatalt jelent, - akik ellátatlanok A fiatalok munkaerő-piaci helyzetét a KSH adatai is jól illusztrálják. JAVASLAT INDOKLÁSA

A TÉTLENSÉG VESZÉLYE Az ifjúsági munkanélküliség növekedésének kockázatai: A fiatalok munkanélkülisége a társadalom, a jövő szempontjából igen súlyos következményekkel járhat - ellátásra szorulhatnak o A munkaerőpiacról kiszorult fiatalok könnyen alakíthatnak ki különféle deviáns magatartásformákat- ellátásra szorulhatnak o Tartósan legális munkajövedelem nélkül élő fiatalok- ellátásra szorulhatnak o Kiszolgáltatottakká válhatnak a különféle önsorsrontó, egészségkárosító és kriminális befolyásoknak - ellátásra szorulhatnak o A hátrányos helyzet következményei jól körülhatárolhatóak: az esetek döntő többségében képzésbeli, később életvitelbeli esélyegyenlőtlenséghez vezetnek. A tanulási motiválatlanság és az ettől részben függő képességcsökkenés kudarcokat és önértékelési zavarokat okoz. Ennek következménye a tartós alulképzettség lesz, ami munkavállalási nehézséget vagy lehetetlenséget idéz elő. A munkanélküliség pedig rövid, de különösen hosszabb távon a szocializáltság hiányát és végső soron társadalmi szegregációt okoz. A fenti problémák kezelése meglehetősen magas költségeket jelenthet a nemzetgazdaság számára. Hosszú távon nagyobb terhet jelenhet a társadalom számára a kialakult ifjúsági munkanélküliség és problémáinak kezelése, mint a prevenció. A megelőzés kifizetődőbb és humánosabb megoldást jelenthet.

MEGVALÓSÍTÁS A KID – program elterjesztéséhez és működtetéséhez szükséges helyszínek és szakemberek rendelkezésre állnak. Hol? Lehetősége adott, hogy már működő szervezetekben elindulhassanak és megvalósulhassanak a KID – programok pl: Civil szervezetek, IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Terek) – Teleházak, Ifjúsági szolgáltató központok, stb.. Hogyan? Szakemberekkel: HEFOP-ban és a TÁMOP programban kiképződött, a TÁMOP akkreditációban közreműködő, valamint a humán területen felsőfokú végzettséget szerzett szakemberekkel együttműködésben lehetne a KID programokat fenntartani és szolgáltatásait új helyszíneken elindítani. Szervezetekkel: Közhasznú tevékenységet folytató, jogi személyiséggel rendelkező, aki alapító okiratában vagy alapszabályában vállalja a év közötti és a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatását. A Szolgáltatási Centrumban a 30/2000(XI. 15) GM rendeletnek megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező tanácsadók valósítják meg a feladatokat.

JAVASLAT A FINANSZÍROZÁSRA Milyen forrásból lenne finanszírozható a KID - program? •MAT- ból, előfinanszírozással, 3 éves szerződéskötéssel, mely ellenőrzése évente pénzügyi szakmai beszámolóban történhetne meg. • Hazai és nemzetközi pályázatokból finanszírozott szolgáltatások, OFA és EU-s konstrukciók (HEFOP-EQUAL-TÁMOP) •Szolgáltatások vásárlás •Közbeszerzés •Kiszerződés •Normatív támogatás

EU Fehér Könyvében meghatározott fejlesztési prioritások elemei alapján: o Fiatalok közéletben való részt vételének biztosítása o Ifjúsági információs szolgáltatások kialakítása o Önkéntes szolgálat, mint speciális aktivitás biztosítása o Ifjúságkutatások, tanulmányok készítése és szükséges hálózatok kiépítése Magyar Köztársaság évi Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterve szerint a Kormány foglalkoztatáspolitikájának középtávú stratégiai feladatai közé tartozik a munkaerőpiaci egyenlőtlenségek mérséklése. Az Akcióterv szerint (összhangban az Európai Unió gyakorlatával) a fiatalok korai munkaerőpiaci és szociális kirekesztődésének megelőzése érdekében erőfeszítéseket kell tenni az iskolai lemorzsolódás csökkentése, valamint a piacképes szakképzettséggel rendelkező fiatalok arányának növelése érdekében. Önkormányzati kötelezően ellátandó illetve önként vállalt feladatairól: o A települési önkormányzatok ellátandó feladatait az évi LXIII. tv. által módosított évi LXV. „ A helyi önkormányzatokról szóló” tv. határozza meg, ezen belül is a (4) szakaszban. o Gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás közfeladat (megyei önkormányzatok kivételével) a lakosság igénye alapján, önként vállalt feladat, anyagi lehetőségei függvényében. JAVASLAT ILLESZKEDÉSE

ÉRINTETT JOGSZABÁLYOK:. o A munkaerő-piaci szolgáltatásokról, valamint az ahhoz kapcsolódóan nyújtható támogatásokról szóló 30/2000. (XI. 15.) GM. Rendelet o A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló évi IV. tv. o A települési önkormányzatok ellátandó feladatait az évi LXIII. tv. által módosított évi LXV. „ A helyi önkormányzatokról szóló” tv.

KÉRJÜK AZ ADAPTÁCIÓ ÉS A JAVASLAT-TÉTEL FOLYAMATÁBAN MŰKÖDJENEK VELÜNK EGYÜTT! KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET!