A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Vegyszerezett világ – Kampány a mérgektől mentes jövőért Simon Gergely, Levegő Munkacsoport.
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Energiatakarékos otthon
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
Helyes táplálkozás.
A hulladék szerepe az ember életében
Az ÚJ Magyarország Vidékfejlesztési Program fenntarthatósági összefüggései Gyulai Iván előadása az ECOVAST Egyesület December 20-i Kerek-asztal beszélgetésén.
Hulladékkezelés.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Napocska Napköziotthon
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló Energiaforrások
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Megújuló energiaforrások
Szelektív hulladékgyűjtés
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
Megújuló energiaforrások
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Csökkentsük együtt a hulladékot!
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
A helyes táplálkozás.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Adalékanyagok technológiai segédanyagok csomagolóanyagok.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Az alternatív energia felhasználása
Testi - lelki egyensúly
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára

„Egy bolygós életmód” ? A Föld eltartó-képessége 1,8 ha/fő felhasználást tenne lehetővé, de a tényleges 2,3 ha/fő, s így azt földi lakosonként fél hektárral már napjainkban is túllépjük. Már napjainkban is 5 db. Földre lenne szükség, ha egy amerikai átlagpolgár lábnyomán szeretne minden ember élni. Cél az „egy bolygós életmód”-ra való áttérés: 1. az emberek és települések felelősebb erőforrás- felhasználása, 2. a fogyasztói társadalomban bevett szokásaik megváltoztatása. Tanácsadás feladata: az ismeretátadás, érzékenyítés a helyzet megértése iránt.

Ha valamit meg tudunk mérni, változtatni is tudunk rajta! A Kötháló ökológiai lábnyom számítása egy átlagpolgár feltételezhető fogyasztási szokásainak átszámolási metodikájával készült (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék): www.kothalo.hu

Falusi turizmus fenntarthatósági szempontjai Helyi termékekre, foglalkoztatásra, jövedelemteremtésre, a helyi piacra építsen. Helyi erőforrások használatát részesítse előnyben. Az erőforrásokat fenntartó módon (eltartó-képesség, multifunkcionalitás, körfolyamat) használja. A helyi környezeti rendszereket adottságainak megfelelően használja. Őrizze meg a természetes környezetét, a biológiai sokféleséget. Integrálja a környezet és fejlődés kérdéseit, a fejlesztések során előzze meg a környezeti és társadalmi problémák létrejöttét. Őrizze meg a szerves kultúrát, a szerves kultúrára építve fejlesszen. Kínáljon lehetőséget a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására. Biztosítsa a turisták megelégedettségét, de nem mindenáron.

Terített asztal helyből - Kenyérgabonák sokféleségéből házi kenyér, lepény, pogácsa készül tűzhelyen, kemencében, nyárson, tűzikutyán, vasrostélyon, kövön, bográccsal. - Innivalók: forrásvíz, kútvíz, gyümölcsborok, pálinkák, mézsör. - Fűszerek: ház előtt fűszernövények termelése (főzéshez, teához). Só, cukor minimalizálása (ez utóbbi mézzel is helyettesíthető). - Évszaknak megfelelő, hazai gyümölcsök kínálása. - Hús sózva, szárítva, lesütve is tartósítható. - Tej, aludttej, joghurt, tejföl, köpüléssel vaj. - Tejföltől megtisztított aludttejből túró, sajt. - Konzervek, tartósított élelmiszerek minimalizálása, jelzéseik figyelése. Az allergiát és rákos megbetegedéseket okozó „problémás” E-számok köre.

Tiszta élelem: egészséges, teljes értékű táplálkozás Válaszd a hazait és a természetest! Vegyszermentesség Élelmiszer-adalékanyagok közt problémás E-számok: tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédanyagok, hozzáadott tápanyagok, „kozmetikai” adalékok, mesterséges színezékek, természatazonos aroma. Saját, szelíd földművelés, vagy biotermék. Az évszaknak megfelelő gyümölcsöket vegyél! ·Tartósíts magad: fagyasztás, befőzés, aszalás, szárítás stb.

Hazai védjegyek Kiváló élelmiszer Ellenőrzötten ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékek Cédrus: Magyar környezetbarát védjegy

Nemzetközi védjegyek Eurovirág: Az Európai Unió által jegyzett környezetbarát védjegy A hátrányos helyzetű termelők fenntartható fejlődésének megteremtése Északi Hattyú: Norvégia, Svédország, Finnország, Izland és Dánia közös környezetbarát jele.

Hagyományok és alternatív megoldások ötvözése organikus gazdálkodás, kézműves mesterségek, aktív természetvédelem, ökoturizmus, környezetkímélő, takarékos technológiák gyakorlati alkalmazása.

Vidéki hagyományok felélesztése Kenyeret adó természet tisztelete. Közösség jövőjének biztosítása a természethasználat során. Közösségben szerzett tudás: gazdálkodás, termelés. Tájba illő építkezés, természetes anyagok használata, hulladékok megfelelő hasznosítása. Rend, tisztaság. Többgenerációs családi-rokoni hálózatok.

Ami nem illik a falusi vendéglátásba SZINEZÉKEK TARTÓSÍTÓSZEREK ANTIOXIDÁNSOK EMULGEÁLÓ SZEREK ÉS SÓK SŰRÍTŐ ANYAGOK ZSELÉSÍTŐ ANYAGOK STABILIZÁTOROK ÍZFOKOZÓK ÉTKEZÉSI SAVAK SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK

Ami nem illik a falusi vendéglátásba MÓDOSÍTOTT KEMÉNYÍTŐK ÉDESÍTŐSZEREK TÉRFOGATNÖVELŐ SZEREK HABZÁSGÁTLÓK FÉNYEZŐ ANYAGOK LISZTJAVÍTÓ SZEREK SZILÁRDÍTÓ ANYAGOK NEDVESÍTŐ SZEREK KELÁTKÉPZŐ ANYAGOK ENZIMEK TÖMEGNÖVELŐ SZEREK HAJTÓGÁZOK ÉS CSOMAGOLÓGÁZOK

Falusi szálláshelyek infrastrukturális működtetése Ökoaudit területei: Építőanyag használat Energiafelhasználás Vízfelhasználás Hulladékkezelés Vegyianyag használat Közlekedés

Építőanyag Hagyományos technikai paraméterek (szilárdságtan, páradiffúzió, stb.) mellett ökológia szempontjainak (primer energiatartalom, mérgező anyag tartalom, elérhetőség, recirkulálhatóság a használat teljes életciklusa alatt) figyelembe vétele. Ajánlott építőanyagok: vályog, szalma, tégla (kaláka).

Alternatívák keresése Megújuló vagy zöld energiák használata – ésszel! Napenergia hasznosítás napelem, napkollektor, légkollektor segítségével. Energiatakarékos biomassza-tüzelésű kazánok használata. Geotermikus hőszivattyú. Szélenergia hasznosítás szélkerékkel. Stb.

Vegyianyag használat Az Európai Unióban (és hazánkban is) több mint 100 ezer különböző, ember által előállított vegyi anyag van forgalomban. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik. Vegyi anyagok vannak az élelmiszereinkben, a kozmetikumainkban, a tisztítószereinkben, a számítógépeinkben, a tévéinkben, vegyszerekkel kezelik az ivóvizet, de még a friss zöldségeket is. Ám erről a tömérdek mesterséges anyagról vajmi keveset tudunk. Még arról a 2500 vegyi anyagról sincs elegendő egészségügyi és környezeti adat, amelyet tömeges mennyiségben állítanak elő a vegyianyag-gyárak.

Vegyi anyagok A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Bőrünkkel érintkezve, belélegezve allergiás reakciókat válthat ki (gumikesztyű és szellőztetés munka közben)! Hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénzt takaríthatsz meg és nemcsak lakásod, hanem a környezeted is tisztább lesz. Használjunk: minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben.

Hogyan tisztítsunk környezettudatosan? Mosószóda (nátrium-karbonát) Általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Citromlé Gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztító szerként használható.

Legfontosabb a megelőzés: Hulladékmentes porta - Körfolyamatok: kertből zöldség, gyümölcs, frissen, befőzve vagy éppen aszalva. - Héjuk a szérűskertbe kerülhet a szárnyas, vagy lábas jószágok számára. - „Zöld javak” komposztálhatók is fás szárú anyagokkal és állati trágyával keverve, néhány év múlva a termőtalajba beásva javította a talaj tápanyagtartalmát és szerkezetét. - Jobb minőségű talajból, jobb minőségű élelem állítható elő. Műanyag, fém és üveg hulladékok szelektíven, papír/kazán, műanyagot és üveg újra használat, vagy szelektív gyűjtőhelyek. Használt étolaj derítése: zeolitos derítővel újrahasznosítható (Derolin), kültéri favédőként kenhető, végső soron komposztálható. Legfontosabb a megelőzés: minél kevesebb csomagoló anyagot, kőolajszármazékból előállított terméket vigyünk be a portánkra.

Berendezés – bútorok, festékek, burkolatok Anyagfelhasználás tekintetében ajánlott a mérsékelt övi fa (ha lehet, FSC-tanúsított). Az olyan anyagok esetében, mint a kartonpapír, az OSB-lap stb. válasszuk a legkevesebb szennyezőanyagot tartalmazót (kedvezőtlen hatást gyakorolnak nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is)! A legelterjedtebb szennyezőanyag a formaldehid, tehát ha lehet, az adott anyag ne tartalmazzon formaldehidet, vagy csak minimális koncentrációban Legjobb a környezetbarát termékjellel ellátott árukat választani („fa alapú ragasztott anyagok, és a belőlük készült termékek” kategória), kisbabák és gyermekek részére készített bútorok esetén pedig CE jelzésűt. Felületkezelésnél a természetes, vagy csekély környezeti és egészségügyi hatású festékek alkalmazhatók: természetes olajok és méhviasz, vagy vízbázisú festékek. Ha megtehetjük, támogassunk helyi bútorgyártót. Részesítsük előnyben az olyan anyagokból készült termékeket, melyek feldolgozása kevesebb energiát igényel, és kevesebb szennyezőanyagot termel! Keressük a környezetre kevésbé ártalmas anyagokból készült termékeket, mint fa, fém, újrahasznosított papír, természetes gumi. Kerüljük a PVC-t, az alumíniumot, a nehézfémeket tartalmazó színezőanyagokat, a szerves oldószereket, műanyag berendezéseket. !

A zöld beszerzés és ügyintézés alternatívái Korlátozzuk a nyomtatást, vagyis ne nyomtassuk ki, ami nem szükséges (pl. e-mailt), ahol lehetséges, válasszuk az elektronikus levelezést, archiválást és dokumentálást! Használjuk a papír mindkét oldalát, vagyis a kétoldalú nyomtatást és másolást belső használatra, hivatalos dokumentumokban és nyomtatványokban is; a jegyzettömbökben a papír mindkét oldalára írjunk! Az egyik oldalán nyomtatott papír üres oldalát használjuk jegyzetelésre és vázlatok nyomtatására! Az apró hibákat javítsuk kézzel – javítófestékkel – újranyomtatás helyett! A borítékok ismételten felhasználhatók például belső levelezéshez! Használjunk újrahasznosított irodai papírt nyomtatásra és másolásra! Használjunk újrahasznosított papírból készült irodai termékeket (pl. nyomtatványok (kimenő és bejövő iratok, hivatalos útiköltség térítés stb.), jegyzettömbök, könyvek, borítékok, névjegyek, de iratgyűjtők, dossziék és iratrendezők, sőt egészségügyi papír)! Tájékoztató és hirdetési anyagok, szórólapok és kiadványok, irodai/intézményi anyagok nyomtathatók újrahasznosított papírra

Hasznos honlapok www.kothalo.hu www.expediciozzokosan.hu www.okoszolgalt.hu www.tudatosvasarlo.hu www.foek.hu www.zoldtech.hu

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata 46/382-095, 505-077 kothalo@zpok.hu www.kothalo.hu, www.expediciozzokosan.hu