Surf Safe projekt 2011. A projekt indokoltsága Felmérések szerint a 15-16 év közötti európai tinédzserek 82%-a regisztrálva van valamilyen közösségi oldalon,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Comenius program készítette: Zakhariás Laura. „Egész életen át tartó tanulás“ Oktatás támogatása, minden korosztály számára, több programon keresztül:
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Büntetés-végrehajtási
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Segélyezési rendszer átalakítása
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Idősek az idősekért Győrben
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Család – és Gyermekjóléti Központ
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Surf Safe projekt 2011

A projekt indokoltsága Felmérések szerint a év közötti európai tinédzserek 82%-a regisztrálva van valamilyen közösségi oldalon, a 9-16 év közöttieknek pedig 59%-a. Magyarországon a regisztrált gyerekek 54%-ának nyilvános a profilja, 14%-nál cím és telefonszám is Az információs társadalom egyre meghatározóbb lesz a mindennapi életben is és aki ebben lemarad, hátrányai fokozódnak A valós és a virtuális életben való boldoguláshoz elengedhetetlen: - jó kommunikációs készségek - együttműködési készség - önismeret

Á ltalánosan a projekt céljairól és a választott eszközökről • A hátrányos helyzetű tinédzserek integrációjának segítése, nem formális eszközökkel és multikulturális szemléletmód közvetítésével. • A programba különböző társadalmi rétegekből érkező fiatalokat vonunk be, akikben ezen szemléletmód elsajátításával erősödhet meg a másik iránti szolidaritás, felelősség érzése, ami hozzájárul egy elfogadóbb társadalom kialakulásához. • A közös tér a kölcsönös előítéletek megbontásával nyújt lehetőséget egymás megismerésére, tapasztalatcserére és partnerségre. • Különösen fontos szerepet kap, hogy elfogadó, ösztönző csoport jöjjön létre. • Inspiráló légkör kialakításával segítjük teljesítményük növekedését, hogy a társadalom hasznos tagjává válva sikeres életet éljenek.

A projekt konkrét céljai • év közötti fiatalok számára lehetőség biztosítása a megfelelő és biztonságos internethasználat megtanulására nem-formális keretek között • a fiatalok képességeinek és kompetenciáinak növelése internethasználat terén • a fiatalok társas készségeinek fejlesztése, szocializációjuk elősegítése • ön-érdekérvényesítést segítő kommunikációs technikák átadása • közösségépítés, közösségformálás

A projekt felépítése 1. Toborzás és kiválasztás 2. Csoportfoglalkozások: • Csoportintegráció (Csapatépítés) • Biztonságos internethasználat • Animáció készítés + „Rekreációs alkalom” (kirándulás) 3. Disszemináció (projekt bemutató, a közösen fejlesztett tananyag átadása, búcsúzás a csoporttól)

Toborzás Toborzás: • 50 művelődési és kulturális központ, 169 középfokú oktatási intézmény, 47 könyvtár • 43 családsegítő és gyermekjóléti szolgálat • 55 civil szervezet Lépései: • adatbázis készítés, adatok frissítése, dm levelek kiküldése (hideg adatbázis  meleg adatbázis) • telefonos megkeresés, majd ezt követően a projekttel kapcsolatos anyagok névre szóló kiküldése személyes megkeresés, személyes kapcsolatfelvétel intézményekkel • Door to door (Bánkitó fesztivál, utcai toborzás a Gödörnél, első csapatban végzett gyerekek adják át az információt barátaiknak, ismerőseiknek )

Kiválasztás és annak szempontjai • 27 jelentkező (első csoport), 18 jelentkező (második csoport) • Kiválasztási alkalom megfelel a multinacionális cégek gyakorlatának: tesztek, csoportos együttműködési készséget vizsgáló feladatok, egyéni interjú • Célja: elsődlegesen a csoportban együttműködésre képes gyerekek kiválasztása, másodlagosan munkaerőpiacra történő felkészítés állásinterjús helyzet szimulálása • Szempontok az alábbi kérdésekre adnak választ: Mi kiket tekintünk adott esetben hátrányos helyzetűnek? Kik azok akik bekerülhetnek a programba? Mennyi időnk és energiánk van a szakmai megvalósításra? Mit engednek meg a projekt fizikai és anyagi keretei? Tehát milyen feltételek és változók teljesülése mentén haladhatunk tovább?

Kiválasztás szempontjai A program kis költségvetésű 9 hónapon át tartó, nem formális tanuláson és tréningeken alapuló szabadidős tevékenység, melynek másodlagos célja az egyéni perspektívák kitágítása, és hátránykezelés. Ebből a 9 hónapból a „képzés” kétszer három hónapra van bontva és közben egy hónap szünetet tartunk. A bekerülő kb. 30 főt két csoportra bontottuk. Az első 15 fővel májustól-július végéig foglalkoztunk, a második 15 fővel szeptembertől-december közepéig. Az ideális jelentkező: lelki, fizikai, és életkörülményei ellenére szükséges rendelkezik valamennyi számítógépes ismerettel, szükséges, hogy figyelmét összpontosítani tudja 3-4 órán keresztül a meghatározott feladatokra, hogy alapszintű idegen, elsősorban angol, nyelvtudással rendelkezzen, és nagyon fontos, hogy azokkal az alapvető szociális készségekkel bírjon, amelyeket felhasználva alkalmazkodni tud leendő csoporttársaihoz

A csoportintegrációról • adott: 10 fiatal, akik nem ismerik egymást, különböző háttérbő jönnek, mást és mást várnak a programtól • a csoport jellege: nyitott csoport, első 4 alkalommal szabad csatlakozás, korosztály év • cél: legyen belőlük egy CSAPAT, akik képesek együtt dolgozni, egymást meghallgatni, odafigyelni • eszközök: – Önismereti játékok: ki vagyok én, mi az erősségem, mit tartok fontosnak magamról – Kommunikációs játékok: hogyan tudom a másik embert meghallgatni, meghallom-e amit mond, át tudom-e adni az információt – „Elfogadás-játékok”: valóban annyira mások vagyunk?, mit tartok „másságnak”, miben különbözünk valójában? – Bizalomépítő gyakorlatok: páros és csoportos – Helyzetgyakorlatok: együttműködésre ösztönző feladatok, valós helyzeteket szimuláló feladatok, „kipróbálhatom magam”

A biztonságos netezés • személyes adatok az interneten • internetes vásárlás • munkakeresés a neten • lánclevelek, internetes társkeresés • A résztvevők és általunk összeállított anyagból két, weboldalunkról letölthető prezentáció készült.

Animációkészítés • először: alapvető számítógépes animációs technikák elsajátítása – „stop-motion” • majd: a korábban megismert és gyakorolt kommunikációs és együttműködési tehcnikák használatával együttműködés a közös cél érdekében – „Animation Corporation” • végül: közös kisfilm készült el, melyben mindenki saját képességei és tudása alapján szerepet vállalt

A kirándulás • cél: – közös időtöltés nem csak a szokásos keretek között – egymás jobb megismerése – a közösség megtapasztalása nem csak a „négy fal között” – mozgás, „érezzük jól magunkat” • program: – közepesen hosszú túra – játékok – közös étkezés

Eredmények • közösség: új „arcok”, ismeretség, barátság, megismerés, elfogadás, együttműködés – nem csak a szokott környezetből • közös munka: annak felismerése, hogy nem az egyéni teljesítmény a lényeg, hanem többet lehet elérni közösen • tolerancia: elfogadó közeg és közös szabályok • a gyerekekkel közösen fejlesztett biztonságos internetes e-tananyag DVD-n • laptopok mellett, használt PC-ket adtunk ajándékba (adományszervezés és fenntarthatóság) • számok: – 18 fő jelentkezett, 12 fő jött el a kiválasztásra – 12 fő kezdte a csoportot – 10 fiatal befejezte – 10 alkalom – 1 kirándulás – 1 közös kisfilm

Köszönjük a figyelmet!