Képek beillesztése, formázása dokumentumokban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Objektumok a Word-ben Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Bemutató-készítés PowerPoint.
Bemutató-készítés PowerPoint.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Word 2007.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Készítette: Szobonya Ferenc
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
A szövegszerkesztő jellemzői
1. Akciógombok elhelyezése
TARTALOMJEGYZÉK LÉTREHOZÁSA
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
A szövegszerkesztés alapjai
Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár)
Salamon Róza felkészítő tanár
KÖRDOKUMENTUM készítése
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
Képek használata dokumentumban Open Office Writer Segítségével Nevem: Hartmann Levente Felkészítő tanárom: Rácz Márton Iskolám: Balatonfüredi Eötvös Loránd.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Készítette: Szekerczés Szabina
Egyéni animáció készítése
Informatikai alapszoftverek
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
Az Excel táblázatkezelő
Prezentáció a prezentációról
Honlap készítés 4. óra.
Grafikai elemek.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Grafikai elemek.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK
Készítette: Kiscsatári Nóra
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
MICROSOFT WORD 2010 KEZELŐFELÜLETE
Táblázatkezelés.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Szövegszerkesztés.
SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOK HASZNÁLATA Microsoft Photo Story.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Objektumok a Word-ben. OBJEKTUMOK Objektum fogalma Objektumok létrehozása Az objektumok tulajdonságai Az objektum elhelyezkedése Objektumok formázása.
SZÖVEGSZERKESZTÉS I. 5. osztály.
3. Táblázatok és diagramok
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Prezentációk 2. Bemutatók készítése.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Közösségi médiás képek sablon
Előadás másolata:

Képek beillesztése, formázása dokumentumokban Név: Sebestyén Ferenc Felkészítő tanár neve: Verőné Wágner Éva Iskola neve: Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola Iskola címe: 1204 Budapest, Török Flóris u. 89.

Bevezetés A szövegszerkesztő programok már rég nem arra szolgálnak, hogy helyettesítsék az írógépet. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy szöveges dokumentumot fotókkal, grafikákkal lehet szebbé, érdekesebbé tenni. Ezzel nem csak a szép esztétikus formát, hanem figyelemfelkeltő hatást is elérhetünk. A halványított háttér, a szöveggel körbefuttatott kép csak bemelegítés a számtalan Word által kínált lehetőség közül.

A szép grafikával kedvessé, szebbé tehetjük a legszárazabb szöveget is. Az hogy a képünk hol helyezkedik el a szövegünkben sok mindentől függ. A Word mindenre ad megoldást. Sok esetben nehéz választani, de nem lehetetlen. Alaposan nézzük meg, hogy hova illeszthetjük be a képünket. A szöveg tartalma legyen a meghatározó. Vigyázzunk, hogy a kép a mondandónkat ne szabdalja szét. Vigyük a kurzort oda, ahova a képet szeretnénk beilleszteni.

Képek beillesztése Képeket több módon is beilleszthetünk dokumentumunkba: 1.Fájlban tárolt képeket szúrhatunk be. 2. Vágólap segítségével másik alkalmazásból másolhatunk át képeket. 3. Vágólap segítségével csatolhatunk képeket. 4. A ClipArt képgyűjteményből illeszthetünk be képeket. Képeket az esetek többségében a szövegtörzsbe szúrjuk be, de lehetőség van margókon történő elhelyezésükre (például élőfejbe vagy élőlábba) is.

Kép beillesztése Képeket többféleképpen illeszthetünk be Word dokumentumunkba: Beszúráson belül van egy „Ábrák” nevű csoport. Itt megtaláljuk a „Kép” gombot. Rákattintva beugrik egy „Kép beszúrása” ablak. Megkeressük a megfelelő képet és duplán kattintva (vagy csak egyszeri kattintás a képre, majd a „Beszúrás” gombra kattint) beillesztjük a képet. Pl.:

Képek és ClipArt-elemek Számos forrásból beilleszthetők vagy bemásolhatók a dokumentumba, például letölthet egy ClipArt-elemet egy internetes szolgáltatótól, bemásolhatja egy weblapról, vagy beillesztheti egy fájlból, amelybe képeket mentett.

ClipArt beszúrása ClipArt-okat is illeszthetünk Word dokumentumokba: Beszúráson belül az „Ábrák” csoportjában található a „ClipArt” (Ejtsd: klipárt) gomb – Ön begépel a „Keresett szöveg” szövegdobozba egy szót, majd kattintson a „Keresés” gombra. A ClipArt-ok közül válasszon egy elemet és kattintson rá.

Képek formázása Ha a képet/ClipArt-ot beszúrtuk, akkor az egérrel húzhatjuk a megfelelő helyre. A kép négy sarkában és az oldalfelező pontokban megjelenő nyolc méretező pont megtalálható, amelyek a kép méretezéshez szolgálnak. A kép/ClipArt fölött lévő zöld pont mozgatásával a képet akár el is forgathatjuk. Ha a képre/ClipArt-ra duplán kattintunk, akkor bejön a „Kép formázása” ablak.

1; Kép formázása A „kép formázása” ablakban betalálhatjuk a „Színek, vonalak”; „Méret”; „Elrendezés”; „Kép”; „Szövegdoboz” és a „Web” fülecskéket. Microsoft Office Word 2003 Kép beillesztése

2; Kép formázása Ha Microsoft Office Word 2007-esben szeretnénk megformázni a képet, akkor a beillesztett képre kattintva megjelenik egy „Képeszközök” nevű fül. Ezen belül megtalálhatjuk a „Formátum” fülecskét.

A „Formátum” tartalma Kiigazítás: Fényerő: Ezzel az opcióval állíthatjuk a képek fényerősségét. Kontraszt: Ezzel az opcióval állíthatjuk a képek kontrasztját. Újraszínezés: Ezzel az opcióval állíthatjuk a képek színtípusát(pl.: szürkeárnyalatos, szépiaszín, stb.) Képek tömörítése: A dokumentumméret csökkentése a benne található képek kicsinyítésével. Kép módosítása: Váltás másik képre a jelenlegi kép formázásának és méretének megőrzésével. Kép visszaállítása: A kép eddigi formázási módosításainak elvetése.

Képstílusok: Itt megtalálhatunk különböző képkereteket. Képformák: A rajz alakjának módosítása a teljes formázás megőrzésével. Képszegély: Itt adhatja meg a kijelölt alakzat körvonalának színét, vastagságát és vonalstílusát. Képeffektusok: Vizuális effektus(pl.: árnyék, ragyogás, stb.) alkalmazása a képre.

Elrendezés: Elhelyezés: A kijelölt kép elhelyezése az oldalon. Előrehozás: A kijelölt kép elhelyezése az összes többi elé, hogy egyik részét se takarja másik kép. Hátraküldés: A kijelölt kép elhelyezése az összes többi mögé. Körbefuttatás: A kijelölt kép szöveggel történő körbefuttatási módjának megváltoztatása. Igazítás: Tetszés szerint igazíthatja őket az oldalon középre, balra vagy jobbra. Csoportok: Képek csoportosítása annak érdekében, hogy egyetlen képként lehessen kezelni őket. Forgatás: A kijelölt kép forgatása vagy tükrözése.

Méret: Levágás: A kép felesleges részeinek eltávolítása levágással. Alakzat magassága: Az alakzat vagy a kép magasságának módosítása. Alakzat szélessége: Az alakzat vagy a kép szélességének módosítása.

Források Microsoft Office