Milyen eszközeink vannak a védőoltás ellenzőinek meggyőzésére?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
Mit csinálsz a szobádban
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Az utolsó Árpádok ( ).
Miért fontos? 3478 Negatív hír az egészségügy szereplőiről nyomtatott és online sajtóban 2009-ben Mindenki érintett: EÜM, OEP, kórházak, orvosok, gyógyszergyártók.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
Amikor Isten a nőt teremtette, késő estig dolgozott a hatodik napon
Humán Papilloma Vírus fertőzés a gyermekorvos szemszögéből
Érvek, érvelés.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Közösségi portálok használata
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Közösségi oldalak használata
Védőoltásokról medikusoknak
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
Gyermekjogok - egy lépés előre
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Mozgásszervi Gyermek
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Amikor Isten a nőt teremtette, késő estig dolgozott a hatodik napon
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Oltási reakciók, oltásokat kísérő nemkívánatos események
Az Élet Igéje július.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Korai tehetségnevelés
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Védőoltás veleszületett immundefektus esetén
problémák a fogorvosokkal
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
A sínekről. (Krónikus betegségek, allergiák, visszatérő betegségek.)
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Miért aggódsz?.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális megbetegedések
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
Truven Health Analytics Micromedex 2.0 Információs tudástár.
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
A nemi betegségek napjainkban
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
Dr. Jelenik Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Milyen eszközeink vannak a védőoltás ellenzőinek meggyőzésére?
Előadás másolata:

Milyen eszközeink vannak a védőoltás ellenzőinek meggyőzésére? Mészner Zsófia dr. ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László kórház Rendelőintézete

Az immunizáció első lépései Magyarországon Az 1760-as években a királyi család sok tagját vitte el a feketehimlő. Mária Terézia is megbetegedett, még az utolsó kenetet is felvette 1767-ben, de szerencsésen mégis meggyógyult. Mária Terézia ezt követően elkötelezett híve lett a feketehimlő elleni akkori egyetlen védekezési módnak, az inokulációnak (az immunizáció elődje). Jó példával elöl járva minden gyermekét beoltotta. Támogatta széleskörű inokulációs program bevezetését az egész Habsburg birodalomban. Mária Terézia 1740-1780 2

Nincs új a nap alatt: a védőoltások elleni agitálás egyidős a védőoltásokkal!! 3

gyermekek millióinak életébe, csak éppen hozzá kell jussanak… ‘One of the most important medical developments in the 20th century has been the control of once common childhood infectious diseases by the administration of highly effective vaccines. With the exception of safe water, no other modality, not even antibiotics, has had such a major effect on mortality reduction and the population growth’ Peter G. - NEJM, 1992 Röviden: a védőoltások csodálatos változást hoztak és hozhatnak gyermekek millióinak életébe, csak éppen hozzá kell jussanak…

A Web 2.0 és a „postmodern medical paradigm” Ismérvei: felhasználók generálta tartalom a döntő* eü. kérdésekben első információs forrás a világháló orvosi vélemény „ellenőrzését” is innen szerzik www.gyermekbetegségek.hu A vakcinák: hatástalanok, feleslegesek,veszélyesek érzelmi hatásra törnek egyedi esetek *bárki részt vehet, blog, chat, fotó, video megosztás, stb..

Az antivakcinációs taktikák megismerése kulcskérdés* Négy fő taktika A tudományos tények elferdítése csakis a saját céljaiknak megfelelő források citálása hírnévrontás, rágalmazás rosszul tervezett vizsgáltok eredményeinek A munkahipotézis rugalmas változtatása folyamatosan újabb ártalmak felvetése, ahogy kiderül a korábbi ártalmatlansága Cenzúra a szakirodalomban az ellenvélemények, érvek, új eredmények semmibe vétele Személyes támadás az ellen fellépők ellen TV, rádió, újságok szociális média jogi úton *A. Kata /Vaccine 30(2012)3778-89

A tudományos tények elferdítése: Unalomig ismételt mottók, frázisok, cáfolatok „Nem vagyok védőoltás ellenes, csak biztonságos oltásokat szeretnék” Nehéz ellene érvelni, ki ne szeretne biztonságos vakcinákat, ki ne támogatna további kutatásokat! Önellentmondásban vannak: azt szeretnék, ha a vakcinákat előbb tömegméretekben, mások gyermekein vizsgálnák, utána alkalmaznák – pedig etikailag elfogadhatatlan az oltások visszatartása!!! „Az oltóanyagokban mérgek vannak” Fogalomzavar azt tekintve, mi a „méreg”, szándékos félrevezetés – pl. formaldehid „Nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina biztonságos” Nekik kellene bizonyítani azt, hogy a vakcinák NEM biztonságosak, nem fordítva – logikai bukfenc

Dispelling the myth – „logikai bukfenc” It is not, that there is no evidence, but there is evidence and it does not show an association (with vaccination). Azt nehéz bizonyítani, ami nincs. Azt lehet igazolni, hogy egy létező esemény mutat-e összefüggést egy másikkal – pl. a védőoltással Notes for Presenters To clarify the point made by the previous slide, this slide shows that there is evidence available and that evidence does not show any association between the MMR vaccine and autism and inflammation of the bowel in particular. This quotation is from the UK Medicines Control Agency but organisations such as the World Health Organisation and the Centers for Disease Control and Prevention in the USA have reached the same conclusions. In fact, this statement could be applied equally well to any of the other hypotheses about vaccines causing harm, in terms of immune overload, autism, or multiple sclerosis. Arlett P et al. Adverse Drug React Toxicol Rev 2001;20:37-45

A tudományos tények elferdítése: Unalomig ismételt mottók, frázisok, cáfolatok „Nem a védőoltások miatt tűntek el a fertőző betegségek, hanem a jobb eü. ellátás, stb. miatt.” Jellemzően félrevezető, grafikonokkal alátámasztott állítás – a tudomány és az eü. ellátás fejlődése javulása miatt a halálozás csökken, de nem a betegségek előfordulása – lásd kanyaró „A vakcinák nem természetes anyagok” Arra épít, hogy minden, ami természetes jó, ami nem, az rossz – jó példa a „bárányhimlős gyermekrúzs és cumi”. Nem veszi figyelembe a betegség vs. oltás kockázatát. „A tudomány is tévedett már” Logikai csúsztatás: amiért már fordult elő tévedés, nyilván a vakcinákat illetően is téves azt állítani, hogy nem ártanak

„ …a hepatitis B oltás statisztikailag emésztőrendszeri reakciókat vált ki, beleértve: a hepatitiszt, a gasztrointesztinális betegségeket és kóros májfunkciós vizsgálati eredményeket, összehasonlítva a kontroll csoporttal..” Vagyis: hepatoblastoma sejtek apoptozisát igazolták, nem pedig emberi, egészséges májsejtekét !!

Egyik beteg sem volt kanyarós/rubeolás ! Parvovirus B19 17% Group A Streptococcus 15% Human Herpes 6 6% Enterovirus 5% Adenovirus 4% Group C 3% Notes for Presenters Pseudo-measles and pseudo-rubella are fairly common. This slide shows in 3 ‘builds’ that other, less common, infections can cause a rash and fever in children similar to those of measles and rubella. These infections occurred in a population of English children with high vaccination coverage for measles and rubella. Mis-diagnosis of these infections as measles or rubella would have suggested that the MMR vaccine had failed. In fact, all of these cases had other causes, as comprehensive laboratory investigation did not detect either measles or rubella. Note that in 52% of cases, no definite cause could be identified.

A védőoltás ellenzők munkahipotéziseinek folyamatos változtatása A tudományos eredmények az időről időre felmerülő újabb „rémhíreket” sorra cáfolják ez időbe telik, amit kihasználnak Első célpont: higany – autizmus sosem volt „higany” egyetlen vakcinában sem, a thiemrzál pedig ártalmatlan, kiürül nincs a csecsemőkori egyadagosakban Második célpont: aluminium- autizmus kiderült, NINCS összefüggés Harmadik célpont: túl sok antigén túl korai életkorban modern vakcinákkal 20-ad annyi antigént adunk

Cenzúra a „szakirodalomban” - példák A gyermekeiket NEM oltató szülők véleményét összegző tanulmány arról, ki volt egészségesebb… Rolf Kron homeopata orvosnak egyetlen egy cikke sincs az elérhető orvosi szakirodalomban!

Szakemberek elleni személyes támadások

Kik a védőoltásokat ellenzők? A védőoltásokat ellenzők két csoportja Érzelmi alapon, szinte vallásos hevülettel ellenez minden, vagy sok oltást, bizalmatlan és ellenséges, változatos iskolázottsági háttérrel reménytelen vele küzdeni… „Őszintén remélem, hogy nem fogja a saját gyermeke kárán mindezt megbánni, de el kell búcsúzzunk, nincs időm önnel vitázni.” Bizonytalan, a Web 2.0 információi után kérdései vannak, sok munkával esetleg meggyőzhető jellemzően félinformációk és alapismeretek nélkül is tájékozottnak hiszi magát képes lehet felfogni új információkat is, de érzelmileg is hatni kell rá a legjobbat szeretné a gyermekének, de bizalmatlan ugyanolyan hitelt ad a netes fórumoknak, mint a szakembernek

Mit lehet tenni - szerintem? Laikus oldalról: A szociális mediában, Web 2.0 felületeken kell sokkal jobban jelen lenni!! a serdülő korosztállyal kellene foglalkozzunk többet várandósok, családtervezők informálása Szakember képzés érdekében medikusok ismereteinek fejlesztése speckoll, stb. háziorvosok képzése gyógyszerészek képzése szubspecialitások művelőiek képzése Egy remek példa….

Internetes hozzáférés az oltási tanácsadóhoz orvosoknak www.infovac.hu

Tájékozódási lehetőségek EPINFO www.antsz.hu/oek Különkiadás : Módszertani levél a 2009. Védőoltásokról www.euvac.net -európai országok védőoltási rendje www.webdoki.hu - vakcina fórum www.infovac.hu www.cdc.gov - vaccinations www.worldwidevaccines.com MMWR – EPINFO amerikai változata www.cdc.gov/MMWR Védőoltási szaktanácsadó – zsmeszner@ogyei.hu