Napjaink háttértárolói

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak.
Informatikai eszközök
12. Óra Háttértárak.
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Mai számítógép perifériák
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Mai számítógép perifériák Készítette: Péteri Dénes (PEDSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
 Mágneses  Mágnesszalag  Floppy  Winchester  Optikai  CD  DVD  Blu-Ray  Egyéb  Pendrive  Memóriakártyák.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
A számítógép felépítése
Információtechnológiai alapismeretek
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Napjaink háttértárolói Készítette: Csapó Gergő Felkészítő tanár: Blazsán Gabriella Iskola neve, címe: Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon 1144. Budapest, Újváros park 1.

Mi a háttértároló? Háttértár: A programok és adatok áramforrás nélküli hosszútávú tárolására alkalmas eszköz. Ezek az eszközök jelentősen lassabbak, mint a memóriák, viszont tárolókapacitásuk nagyságrendekkel nagyobb.

Háttértárolók fejlődése (típus szerint) Papíralapú háttértárolók Lyukkártya, lyukszalag Mágneses alapú háttértárolók Mágnesdob, Mágnesszalag Winchester (Merevlemez) Hajlékonylemez (Floppy) Optikai adattárolók CD, DVD, Blu-ray Elektromos háttértárak Pendrive Memóriakártyák

A Winchester (Merevlemez, HDD) A merevlemez napjainkban a számítógép nélkülözhetetlen kelléke. Mágneses elvű, nagy sebességű tároló. Kapacitása hatalmas információ tárolására alkalmas (20 GB – ) 1950-es években dolgozták ki a merevlemez ősét. A merevlemez mérete évről évre csökkent, kapacitása pedig rohamléptekben növekedett. A HDD az angol nevének „hard disk drive” rövidítése. Külső winchesterek, mobilrackok A mobilrack egy gépből kiemelhető merevlemez. A külső merevlemezek bőrtokkal borítottak, általában lassabbak, mint a belső merevlemez.

Pendrive (USB-flash) A Pendrive olyan elektronikus háttértár, ami egy USB csatlakoztatóval egybeépített flash memória. Kapacitása 8 MB-től 256 GB-ig terjed. Tíz éve fejlesztették ki, napjaink legismertebb adathordozója.

Memóriakártyák (flash memória) Akárcsak a pendrvie, a kártyahasználat sem idősebb 10-15 évnél. A legismertebb a microSD, ami a Secure Digital legkisebb változata. Telefonokba, fényképezőgépekbe használatos. Kapacitásuk széles skálán mozog, 64 MB-tól egészen 64 GB-ig. Több fajtájuk van: XD Mentéskártya – Játékkártya Secure Digital

Optikai háttértárolók CD DVD Blu-ray A DVD az angol Digital Versatile Disc rövidítése, magyarul digitális sokoldalú lemez. A 90-es években fejlesztették ki eredetileg képek kiváló minőségű tárolására. Később a mozifilmek házi lejátszása iránti érdeklődéssel híressé vált. A DVD megnövelt adatsűrűségű optikai tároló. Működése, írása-olvasása a CD-vel megegyezik, azzal a különbséggel, hogy a lemezt kisebb hullámhosszúságú fény olvassa. A Blu-ray nagy tárolókapacitású digitális optikai lemez. Pár éve fejlesztették ki. Kapacitása általában 25 GB felett áll, akár 50 GB-os is lehet. Lejátszása speciális lejátszót igényel, mely magas ára miatt még nem elterjedt, de már növekszik az érdeklődés. Képes mozi, és televízió minőségű hanganyag, és film eltárolására, közvetlen felvételére. Így akár egy lemezről egy szélesvásznú film is megtekinthető. Az angol Compact Disc rövidítése, magyarul kompaktlemez. 1970-ben hozták létre a CD-t. Kapacitása általánosan 700 MB, de lehet akár 900 MB-s is. Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos. A lemez használatához CD meghajtó szükséges. Létezik egyszer (CD-R, CD+R) és többször (CD-RW) írható változata is. A DVD-k között is létezik egyszer, és többször írható. Kapacitása 4,7 GB-tól 8,5 GB-ig terjed, kevésbé ismert a 17 GB-s.

Érdekességek Tudtad-e? Az elsőként készített lemez 11 cm átmérőjű volt, mert kikötés volt, hogy az eszköznek egy ingzsebben is el kellett férjen. Az első lemez azért 74 volt perces, mert ennyi ideig tartott a kedvenc zenéje a feltalálónak! Hogy a merevlemezt azért nevezik winchesternek, mert az első merevlemez ismétlődő sorozatú volt, mint a winchester nevű puska. Hogy a pendrive (lefordítva: kulcstartó, tollmeghajtó) azért lett kifejlesztve, hogy a kulcstartón hordozható, védett memóriakártya díszeleghessen?

Ellenőrző feladatok Helyes Igaz vagy Hamis? A Pendrive napjaink legismertebb adattárolója. A Merevlemez a számítógép nélkülözhetetlen kelléke. A Floppy fényképezőgépek, telefonok adattárolója. A Blu-ray a legkisebb kapacitású optikai lemez. A Pendrive elektronikus háttértár. A háttértár áramforrást igénylő memória. Igaz Igaz Hamis memóriakártya Hamis CD Igaz Hamis nem igénylő CD, DVD, Blu-ray Egészítsd ki a mondatot! Az Optikai lemez a ____________. A Pendrive nem más, mint egy ____________ egybeépített flash memória. A DVD ___________________ optikai tároló. A háttértároló ____________ áramforrás nélküli hosszútávú tárolására alkalmas eszköz. Napjainkban használt mágneses alapú háttértároló a __________. A DVD kapacitása ____________ a CD lemezének! Merevlemez, floppy CD, DVD, Blu-ray Soros porttal USB csatlakoztatóval USB csatlakoztatóval megnövelt adatsűrűségű megnövelt adatsűrűségű programok és adatok nagyobb Internet és rendszer programok és adatok winchester winchester memóriakártya többszöröse többszöröse kevesebb

Források: http://erettsegizz.com/informatika/hattertarak-2/ http://www.tjszki.hu/1smas/info/1/03.htm http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:c7s_1SCYGYAJ:mek.oszk.hu/08400/08428/08428.doc+h%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1rol%C3%B3&cd=7&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a http://hu.wikipedia.org/wiki/