RD department -Apple Juice bags using guidelines rev 01 / Tél : +33 (0) Fax : +33 (0) Site Internet : Használati útmutató a BIB zacskókhoz forrón töltésre Apple Juice BAGS USING GUIDELINES 1 – Az üres zacskók tárolása, szállítása és eltarthatósága Az üres zacskókat eredeti, zárt kartonban, szobahőmérsékleten, tiszta, pormentes, száraz helyen kell tárolni. Óvni kell a zacskókat szennyeződéstől, tűző naptól és hőtől. Az optimális tárolási viszonyok °C hőmérséklet és % relatív páratartalom. Rövid ideig tárolhatók a zacskók +4°C és +35°C közötti hőmérsékleten, de ilyen esetben felhasználás előtt órán át szobahőmérsékleten kell a zacskókat kondícionálni. A zacskók a fent leírt körülmények között a gyártási időtől számított 24 hónapig eltarthatók. A raktározás során javasoljuk az úgynevezett FIFO (first in-first out) rendszer alkalmazását, azaz, hogy az előbb érkezett zacskók előbb kerüljenek felhasználásra. A nyomon követhetőség fenntartása érdekében a zacskóra nyomtatott címkét óvni kell. 2 – A forrón töltés feltételei A tölteni kívánt folyadék mennyisége ugyanannyi legyen, mint a zacskó névleges űrtartalma. Az EVOH átlátszó zacskók (L45E70/amkF/VT-1) maximum 72 o C hőmérsékleten tölthetők. Mivel a zacskó magas hőmérsékleten meglágyul, forrón töltés esetén nagy óvatossággal kell eljárni a töltés során. A megtöltött zacskókat nagyon óvatosan kell a dobozba helyezni, semmi esetre sem szabad ejteni vagy erőltetni. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a forró, lágy zacskót ne sértse fel a doboz éles széle vagy sarka. Ügyelni kell arra is, hogy a hűlő zacskó ne legyen kitéve hirtelen hőmérséklet változásnak, mely szintén károsíthatja a terméket. Végezetül, a lehűlés során a következő szabályokat kell betartani: Ajánlatos a zacskókat fekvő helyzetben, csappal felfelé hűteni, (35-72°C hőmérskleti tartományban) hogy elkerüljük a csapillesztő szelep alakváltozását, mely szivárgáshoz vezethet. Ajánlatos az egyenletes hűlés érdekében a dobozokat nyitva hagyni, vagy elegendő helyet hagyni a dobozok között. A forró zacskókat különleges óvatossággal kell kezelni, mozgatni. Ezeket az információkat jóhiszeműleg adtuk meg. Ajánljuk továbbá minden ügyfelünknek, hogy saját maguk teszteljék töltőrendszerüket a teljes elégedettség elérése érdekében. A doboz méretét a zacskóhoz kell igazítani, ne legyen üres tér a zacskó és a doboz teteje között. 3 – zacskó kezelési tanácsok a töltés során Ne viseljünk a töltés során gyűrűt, ékszert. Ügyeljünk, hogy körmünk rövid legyen vagy viseljünk kesztyűt. Viseljünk puha ruházatot, ügyeljünk a csatok, cippzárak egyéb éles ruházati kellékek eltakarására. Bánjunk gyengéden a zacskókkal. Semmi esetre se dobáljuk a forró zacskót. A munkaasztal legyen síma, élek és sarkok nélküli. A zacskó áthelyezése során a dobozba ügyeljünk a doboz éleire, sarkaira. Töltés után, kiszállítás előtt legalább 48 óráig tároljuk a kész raklapot és figyeljük az esetleges szivárgást.
RD department -Apple Juice bags using guidelines rev 01 / Tél : +33 (0) Fax : +33 (0) Site Internet : Használati útmutató a BIB zacskókhoz forrón töltésre 4 – A doboz minősége A doboz méretét úgy válasszuk meg, hogy elegendő hely legyen a zacskó térkitöltéséhez. Ha túl szűk dobozt választunk, a zacskó hatására a doboz kidomborodik, ha túl sok helyet hagyunk, a zacskó csúszkálni fog a dobozban és betöredezik. Az átlagos, helyes ráhagyás az űrméretre 0,5 L. A doboznak ne legyenek éles szélei. A doboz tetejét a zacskó behelyezésekor tartsuk teljesen nyitva, hajtsuk teljesen félre. A doboz ragasztott alját nyomjuk ki a helyére. A doboz kartonpapír anyaga legyen sima, éle legyen eldolgozva, hogy ne károsítsa a zacskó falát. A doboz ne tartalmazzon erős szagot árasztó ragasztót, nyomdafestéket, oldószert stb. Ne használjunk a zacskón forró ragasztót, amely kihűlés után kemény felületet képezve perforálhatja a zacskó falát. Ügyeljünk, hogy a doboz zárásakor a zacskó ne szoruljon a doboztető fülei közé. 5 – A megtöltött zacskók szállítási körülményei Szállítás : A terméket 4°C körüli hőmérsékleten szállítsuk. A zacskó típusát (film és csap) a várható szállítási körülményekhez kell igazítani. A vevőnek teszteket kell végezni (hogy a megfelelő csomagolást a szállítási körülményekhez illessze) mielőtt ipari méretű megrendelést teljesít, figyelembe véve a szállítás eszközét, a távolságot, a hőmérsékleti és pára viszonyokat. 6 – A megtöltött zacskók tárolási körülményei (Optimális feltétel : hőmérséklet = [4 ; 25]°C Relatív páratartalom = [50 ; 70]%) A késztermék eltarthatósága sok faktor függvénye, nem egyedül a csomagolásé : A töltés körülményei (légbuborék minimalizálása) A tárolás körülményei (1 and 25°C közt; relatív pára 70%) A töltés körülményeinek pontos ismerete segíti a zacskó gyártóját a minőség fejlesztésében, illetve a jó partneri együttműködés kialakításában. 7 – Almalé készítése 100% natúrlé A jó minőségű lé kinyeréséhez nagyon fontosak a feldolgozás (préselés, pasztörizálás, töltés) során a jó higiéniai viszonyok. Adalékok és tartósítószer nélkül a lé megtartja kiváló táplálkozásélettani tulajdonságait. Nagytisztaságú gyártás A zacskókat zárt, szűrt levegőjű, klimatizált térben gyártják. A csomagolás „egyutas” fajtája kizárja a kimosásból, újrafelhasználásból eredő kockázatokat. A zacskók nincsenek sugárzással csírátlanítva, de a forrón töltés sterilizálja a levet.