ÁLLOMÁNYVÉDELMI CÉLÚ MIKROFILMEZÉS - a mikrofilmek állományvédelme - MLE Vándorgyűlés Balatonfüred, 2011. június 21. Czikkely Tibor Magyar Országos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Burlovics Dorottya
Advertisements

Egyensúlyi állapotábrák
Galvánelemek és akkumulátorok
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Az ezüst és az arany. Tk oldal
Modern fényképezés Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A tükörreflexes fényképezők.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
A fotokémiai képrögzítés
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
Vízminőségi jellemzők
Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.
Piaci kereslet és kínálat
Szkennerek.
Hősugárzás.
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Sav-bázis egyensúlyok
A HIDROGÉN.
KOLLOID OLDATOK.
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
a fotózás technikai alapjai
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
STRONCIUM-ION MEGKÖTŐDÉSÉNEK KINETIKÁJA TERMÉSZETES AGYAGMINTÁKON
AP-CITROX kémiai dekontaminációs technológia nem-regeneratív változatával, az üzemi értéket meghaladó dekontamináló oldat áramlási sebességgel (1,69 m/s)
Gyors mikrobiológiai módszerek
ADSZORPCIÓ.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A fényképezőgép fizikai felépítése
Raktári- és kiállítási környezet mérése Mérőműszerek alkalmazásának tapasztalatai MLE vándorgyűlése Sopron, augusztus 17 – 19.
Optikai rács kialakítása holográfiával
DIAZÓ TÍPUSÚ FÉNYÉRZÉKENY RENDSZEREK
A termelési függvény.
Üledékes sorozatok tagolás - agyagindikátorok
Üreges mérőhely üreg kristály PMT Nincs kollimátor!
A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.
8. Csapadékos titrálások
Fotokémia és Fényképezés
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 Mozgó detektor: előnyHátrány állójó időbeli felbontás nincs (rossz) térbeli felbontás mozgójó térbeli felbontás.
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
A katonaállítási lajstromok digitalizálása Szerényi Ildikó MNL Országos Levéltára november 23.
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Enzimkinetika Komplex biolabor
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Reakciókinetika.
OLDATOK.
Előadás másolata:

ÁLLOMÁNYVÉDELMI CÉLÚ MIKROFILMEZÉS - a mikrofilmek állományvédelme - MLE Vándorgyűlés Balatonfüred, 2011. június 21. Czikkely Tibor Magyar Országos Levéltár

A mikrofilm Fekete-fehér mikrofilm – archív minőségű, analóg adathordozó Analóg és digitális másolatkészítés – párhuzamos és átjárható (technikailag megoldott) A mikrofilm eltarthatóságát elsődlegesen a mikrofilm- készítés technikai és kémiai tényezői határozzák meg!

A mikrofilmezés Analóg leképzési módszer, amelyben az eredeti tárgyról (iratról) visszaverődő fénysugarak, a film fényérzékeny anyagában olyan fiziko-kémiai változást idéznek elő, amit kémiai reakciók segítségével teszünk láthatóvá.

A mikrofilmezés (1) A mikrofilm felépítése. Mi a fényérzékeny anyag? Hogyan hozzuk létre a képet? (2) Kémiai folyamatok, melyek láthatóvá teszik a filmen rögzített képet. ELSŐDLEGESEN EZEK BIZTOSÍTJÁK A FILMEK ELTARTHATÓSÁGÁT! (3) Az őrzési körülmények optimalizálása.

A mikrofilm felépítése Fényérzékeny anyag az ezüst halogénsói (AgBr, AgCl) Ag+Br- ionkristályok emulzióban (zselatin) diszpergálva Hordozóanyag cellulóz-acetát, poliészter

A kép keletkezése (1) Br- + hν = Br + e- belső fotoelektromos hatás Leképzéskor a fénynek azt a tulajdonságát használjuk ki, hogy az Ag+-ionokat fémezüstté redukálja, az iratról ráeső fénymennyiséggel arányosan. katalitikus fiziko-kémiai folyamat: (1) Br- + hν = Br + e- belső fotoelektromos hatás (hv a fénykvantum energiája) (2) Ag+ + e- = Ag ionfolyamat - redukció → Ag-gócokból álló látens kép

A megvilágítási görbe - a fényérzékeny anyag legfontosabb tulajdonságait mutatja A megvilágítás függvényében ábrázoljuk a fényérzékeny anyagban létrejött feketedést. Expozíció: log léptékben Az ezüst-szemcsék és az emberi szem fényérzékenysége hasonló: a logaritmikus léptékben növekvő fénysűrűséget lineárisan érzékeli. D E

A megvilágítási görbe lg 1/τ (τ = Φ/Φo) - mérése denzitométerrel Denzitás (feketedés): lg 1/τ (τ = Φ/Φo) - mérése denzitométerrel Egyenes szakasz: a görbe gradiense állandó és maximális. Az egyenes szakasz meredeksége (gammája) az elkészült film jellemző adata: γ = tg α D E

Az expozíció A gamma függ: - a filmnyersanyagtól - az expozíciótól - és az előhívástól A helyes expozíciót úgy kell megválasztanunk, hogy az a megvilágítási görbe egyenes szakaszára essen! - kisebb expozíciónál alulexponált, - nagyobbnál túlexponált lesz a film D E1 E2 E

A megfelelő minőségű mikrofilm létrehozásának első feltétele a pontos expozíció megállapítása! szenzitometriai ék segítségével próbázással

Expozíció negatív mikrofilmen Állományvédelmi szempontból a negatív film a fontosabb, mert ezt archiváljuk! A negatív nyersanyag: - alacsony érzékenységű, - nagy felbontó-képességű, - pánkromatikus fekete-fehér film - fordított tónusú képet ad Pontos expozíció megállapítása próbázással: 1,0 < D < 1,4 között megfelelő

Ez az irreverzibilitás ad garanciát az eltarthatóságra! Az előhívás látens kép → kémiai reakciók → látható kép A kémiai reakciók visszafordíthatatlanná tételében rejlik az eredmény tartóssága. Ez az irreverzibilitás ad garanciát az eltarthatóságra!

A mikrofilmkészítés optimalizálásának második feltétele az előhívási paraméterekben rejlik: vegyszerösszetétel (hívó, fixír) kidolgozási idő kidolgozási hőmérséklet

EH2 + 2 Ag+Br- = 2 Ag + 2 H+Br- + E A hívó A fekete-fehér hívás sematikus egyenlete: EH2 + 2 Ag+Br- = 2 Ag + 2 H+Br- + E redoxi kémiai folyamat: Ag+ redukálódik EH2 oxidálódik A hívóval szembeni követelmények: • gyorsan hasson • szelektív legyen • nagy Dmax-t eredményezzen

A hívó 2,5 g metol 50 g Na2SO3 v.m. 10 g hidrokinon 60 g K2CO3 * * 2,5 g metol 50 g Na2SO3 v.m. 10 g hidrokinon 60 g K2CO3 0,8 g KBr (1000 ml oldatban)

A hívó Metol: gyorsan, de a felületen hív, az erősebben és gyengébben megvilágított szemcséket egyaránt redukálja → részletdús képet ad Hidrokinon: lassabban, de mélységben hív, elsősorban az erősebben megvilágított szemcséket redukálja → kontrasztos képet ad

A hívó Szuperadditivitás: metol + hidrokinon együttes hatása mert szükségünk van a felületi és a mélységi hívásra is rövid hívásidővel, kontrasztos, jól olvasható képet akarunk D t1 t2

A hívó Az előhívó-oldat adalékanyagai: • Na2SO3: konzerváló – oxidációtól véd • K2CO3: lúgosító – a pH-t állítja be • KBr – fátyolgátló Az állandó oldatkoncentráció biztosítása pontosan beállított utántöltő oldattal. Az előhívógép technikai megoldásának következtében, az előhívó-oldat csak lassan mozog a film felületén!

A hívó Erősen (A) és gyengén (B) exponált felület határán, gyenge oldat-turbulencia esetén szomszédsági hatás lép fel. Eberhard-effektus növeli a vizuális élességet! Az élesség ellenőrzése tesztábrán, mikroszkóppal A B A B

Az előhívott kép rögzítése Az előhívó-oldat utáni hidegvizes mosás - pillanatszerűen leállítja a hívást Rögzítés (fixálás) - kioldja az emulzióból az exponálatlan AgBr-ot (különben fényérzékeny maradna a film és idővel beszürkülne)

A fixálás Fixír-oldat (1000 ml): 400 g Na2S2O3 40 g K-metabiszulfit A savas fixír (pH=4,5) megakadályozza az utánhívást. A fixálás több lépcsőben megy végbe.

A fixálás (1) Na2S2O3 + AgBr = Ag2S2O3 + 2 NaBr vízben oldhatatlan (2) Ag2S2O3 + Na2S2O3 = Ag2S2O3 x Na2S2O3 rosszul oldódó komplex (idővel besárgul) (3) Ag2S2O3 x Na2S2O3 + Na2S2O3 = = Ag2S2O3 x 2 Na2S2O3 jól oldódó komplex (kimosható)

Mosás Az oldható komplex só eltávolítása A fixír-maradék eltávolítása - mert a Na2S2O3 idővel megtámadja az ezüst-képet, barnássárga AgS-ot képez → foltosodás A mosás intenzív, bővízű legyen!

Kidolgozási idő A hívógép sebességével állítjuk be. - előhívási idő: helyesen exponált negatív esetén 1,2-es denzitást eredményezzen - fixálási idő: a fixálás 3. fázisa is végbemenjen, tisztulási idő kétszerese A túl nagy gépsebesség (rövid hívásidő) elégtelen fixálást és mosást eredményez!

Kidolgozási hőmérséklet A levéltárakban használatos előhívógépek konstrukciója (rövid befűzött filmhossz) rövid kidolgozási időket eredményez, ezért a szokásos fekete-fehér filmhíváshoz képest magasabb hőmérsékleten dolgozunk; MOL-ban: hívó és fixír 30oC, mosás ~ 14oC A vegyszerösszetételt, a kidolgozási időt és a hőmérsékletet egymáshoz kell igazítani, és állandó értéken kell tartani!

Filmlaborálási alapvetés: Mindig az expozíciós értékeket igazítjuk az adott - optimális - előhívási állapotokhoz! (oldatösszetétel, hőmérséklet, előhívási idő) Ha pontosan beállított és ellenőrzött technológiával dolgozunk, akkor hosszú ideig eltartható mikrofilmet kapunk.

Negatív és pozitív 1. másolatkészítés negatív → pozitív, másodnegatív (vagy digitalizálás) 2. negatív: archív példány - optimális őrzési körülmények - a használat minimalizálása 3. pozitív: használati példány - kutatószolgálat

A mikrofilmek megőrzése Csomagolás: savmentes kartondoboz stabil műanyagból készült doboz Raktári klíma: opt. hőmérséklet 18 +/- 1oC opt. páratartalom 35 +/- 5% kémiai szűrők alkalmazása Triacetát-cellulóz hordozós filmek ellenőrzése ecetsav-szindrómára, A-D tesztcsíkkal

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! www.mol.gov.hu czikkely.tibor@mol.gov.hu