„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Íme, az én anyám és az én testvéreim
A történelmi idő.
Anyakönyvi kutatások tapasztalatai a
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
Az első házasság felbomlása
Rácz István Pál A KISZOMBORI ISKOLA TÖRTÉNETE KÖNYVBEMUTATÓ
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
A holokauszt tanítása iskolámban
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”
A történelem forrásai „Mélységes mély a múltnak kútja.
Selyem Melinda Mercédesz
Eleanor H. Porter Az élet játéka.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Arisztotelész életútja.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Család, családi munkamegosztás
Család, családi munkamegosztás
Család, rokonság Németh György.
A cigányság integrációja Magyarországon
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A Nyugat.
A Nyugat
Közösségi portálok használata
A család szerepe, jellemzői
Matematika a tudományban és a művészetekben
Móra Ferenc
A nők családszervező szerepe Dr. Koós Ildikó. I. Társadalmi kép 1. Biblia - Bűnbeesésnői jogvesztés 2. Werbőczy Tripartitum (1946-ig) - születéstől való.
A Nyugat 30/C.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Pozicionálás 1. Kurzor elhelyezése a képernyőn 2. Színkezelés.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
Rajczy Mária Mechtilda
A háború és következményei Magyarországon
Legrégibb felvételek.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
A tanulói jelentés.
A magyarság őstörténete
Család, rokonság Németh György.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Gyula város I. világháborús emlékei
Horthy Miklós.
BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZKAR MAGYAR NÉPRAJZ ÉS ANTROPOLÓGIA TANSZÉK ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYOS KONFERENCIA EGY SZÖVEGTÍPUS KONTEXTUSA Gál Géza.
Az új csendes generáció Székely Levente
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Generációk és család.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
A család történeti alakulásáról
Gyula, 2009.október Kun Kitti Kata, József Attlia Gimnázium Makó Családom története az elmúlt 200 év tükrében.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Arany János élete és munkássága
Mint a Kolping-i mű iskolánk is arra próbálja nevelni tanulóit hogy keresztényként a világban és ezáltal a foglalkozásukban, a házasságukban és a családban,
Generációk és család.
Szakrális emlékek Tarjánban
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
TUDÁSÁTADÁS – GENERÁCIÓK ÖSSZEFOGÁSA A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN Nemzetközi konferencia Budapest, november 16. Kőváriné Vida Ildikó előadó (panel)
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Előadás másolata:

„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm” „Előttem az utódom, mögöttem az elődöm” *** „Mélységes mély a múltnak kútja” (Thomas Mann: József és testvérei) „ Előadás a családtörténetről, a családfák kutatásáról Dr. Borzsák István Városi Könyvtár és Helytörténeti Kiállítás, Monor, Vigadó 2013. X.10. Országos Könyvtári Napok, 2013. X. 7 – 11.

A genealógia, azaz eredet- vagy származástan (családtörténet) a családok, a családfák kutatásának tudománya, az emberek közötti leszármazáson alapuló rokonsági kapcsolatokkal foglalkozik, a nemzetségek (genera) eredetének leszármazásának és összefüggéseinek a tana, így az egész társadalmat átfogóan vizsgáló klasszikus történelmi segédtudomány, A jogtudománynak is fontos része, pl. az örökösödési perekben döntő lehet.

Nemzedék (generáció), emberöltő mai jelentésében elsősorban az az idő, amely alatt az egy időben született gyerekek felnőnek, és maguk is szülőkorba lépnek, tehát 25-35 év, ez megegyezik a nemzedékek váltásának idejével. Néha jelenti az emberéletet, legalábbis az átlagos emberi életkor idejét, tehát kb. 60 (ma 72-75) évet. Maga Arany János is így értette a „Toldi” előhangjában: „Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem majd kilenc-tíz ember-öltő régiségben –” Az emberöltőben az öltés képzete él: ahogy a varrásban az öltések, úgy öltődnek egymásba az emberéletek, együtt alkotva az emberiség létének szakadatlan szövedékét. 

Egyenes ági nemzedékek: GYERMEK(EK) – szülők (2) – nagyszülők (4) – dédszülők (8) – ükszülők (16) – szépszülők (32) – ószülők (64) (= 7 nemzedék /126/) 7 x 30 év = 210 év (2013 – 1803!!)

Oldalági rokonság Házassági rokonság Testvérek: fivér, báty, öcs, nővér , húg, unokaöcs, unokahúg, unokatestvér, másodunoka-testvér, nagybácsi, nagynéni Házassági rokonság Házastársak (férj, feleség), sógor, sógornő, após ( ~ ipa), anyós ( ~ napa), nászok (nászuram, nászasszony) Műrokonság régies, népi: koma, kománé, komaasszony  

A genealógia (= családtörténet) forrásai: Ezeket illetve ezek közül minél többet használj fel kutatásaid során a családtörténeti dolgozatod elkészítésekor! A sokféle forrástípus pontosíthatja az eltérő adataidat, illetve színesebbé teszi munkádat!

I. A szájhagyomány, szellemi hagyaték ma a(z) (el)beszélt történelem („oral history”) Kutatásod során a kezdő, az egyik legfontosabb forrástípus. Szüleidet, nagyszüleidet (esetleg dédszüleidet!), rokonaidat kérdezgetheted szóban (lehetőség szerint rögzítheted hang- illetve videokazettán!) azt, amit ők a családod múltjáról mesélnek. Ezzel kezd kutatásaidat! Jegyezd le, amit szüleid, nagyszüleid stb. (lásd fentebb!) mesélnek magukról, a családodról! Kérdezz tőlük! S hogy miről? – születési adataikról (így ugyanis nagyszüleidtől nemcsak róluk, hanem déd- illetve ük- esetleg szépszülőidről is megtudhatsz valamit!); – gyermekkorukról, iskoláikról, iskolai végzettségükről; – foglalkozásukról, munkájukról, –párválasztásukról, házasságkötésükről (esetleges válásról), gyermekeikről (akik neked nagybátyáid, nagynénéid, illetve unokatestvéreid). Ha volt a családban olyan személy, akinek az élettörténete érdekes, tanulságos vagy a családban betöltött szerepe meghatározó (volt), azt is jegyezd fel!

Az életüket befolyásoló történelmi eseményekről és azok hatásáról – Felsorolásszerűen – a XX. századból: az I. (=1914-1918) és a II. világháború (1939-1941/42-1944/45) idején volt-e katona valaki a családban (sorsa, hadifogság, a szovjet megszállás kezdetén a málenkij robot stb.), a század forradalmai (1918: őszirózsás forradalom, 1919: kommunista hatalom átvétel, 1956-os forradalom napjaiban mit csináltak); a trianoni béke (1920. június 4.), amely szétszakította a történelmi Magyarországot volt-e hatással a családodra; a nagy gazdasági válság (1929-1933) idején miként éltek; hogyan élték meg a század rendszerváltásait, változásait (1918–1920, 1944/45–1948/49, [ majd a Rákosi és a Kádár korszakot], végül 1989/90) – ha tudod, írj arról, ha a családod többször költözött a nemzedékek során (honnan hová, miért?)  

Ezeket természetesen bizalmasan kell kezelni, mert személyesek! II. Az írott források amelyek megerősíthetik (esetleg ellentmondanak), így pontosíthatják a szájhagyományt. Melyek lehetnek ezek: (természetesen csak az, ami van, előkerülhet!) önéletrajz, esetleg családi feljegyzések (Bibliában, könyvek belső lapjain!) anyakönyvek: születési, házassági, halotti (az adatok miatt) személyes jellegű iratok: igazolványok, tagsági könyvek, bizonyítványok, diplomák, katonakönyv(!), útlevél, munkakönyv, cselédkönyv; kitüntetésekkel kapcsolatos iratok, gyászjelentések, s minden egyéb, ami a családról szól és írott forrás! Ezeket természetesen bizalmasan kell kezelni, mert személyesek!  

III. A tárgyi emlékek amelyek kiegészítik a családodról szerzett ismereteidet. Ezek: síremlékek, sírkövek (a rajta szereplő adatok miatt); használati eszközök, emléktárgyak, amelyek évszámot,, nevet tartalmaznak vagy utalnak valamilyen módon az elkészítőre, vagy más módon utal(hat) a családodra; fényképek, filmfelvétel, videofelvételek, amelyek családtagokat mutatnak, jeles családi eseményekről szólnak. Itt fontos lehet, hogy ki, mikor készítette, kik vannak rajta, miért készült? S minden egyéb, ami a családodról szól!!  

A családfa A családfán ábrázoljuk az ősök illetve utódok közötti kapcsolatokat, azaz a családfa a származástan genealógia tudományának eredményeit bemutató egyik fontos eszköz. Két fő formáját különböztethetjük meg: a) Egy ember őseit bemutató családfa: úgy néz ki, mint egy fa koronája, a sok ősből az idő előrehaladtával – az ábrán lefele – egyre kevesebb, végül egy utód lesz. b) Egy ember (vagy pár) leszármazottait bemutató családfa: az előző ellentéte, a formája olyan, mint egy fa gyökérzetéé, lefelé haladva ágazik egyre több felé.

A családfák

Gyakran használt genealógiai jelek A jelkép A jelkép jelentése *Született (A betlehemi születés csillaga után. + vagy † Meghalt (Utalás a golgotai keresztre.) ∞ vagy oo Házasodott (Az összefonódó jegygyűrűk képe utal a kapcsolat véglegességére is.) (*) Házasságon kívül született ~ vagy ~~Keresztelve O Eljegyezve o|o vagy o/o Elvált X vagy +X Elesett (Háborús körülmények között hunyt el.) □ Eltemetve ++ Kihalt ág