A SZEMLÉLETVÁLTÁS ELKERÜLHETETLEN ! A KÖVETHETŐ ÉS ELLENŐRIZHETŐ BÁNYAMÉRÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A BÁNYAFELÜGYELETNÉL A SZEMLÉLETVÁLTÁS ELKERÜLHETETLEN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Digitális térképek összehasonlítása a gyakorlatban Szabó József – CadMap Kft. GITA 2011 Balatonalmádi.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Bitumen Internet Sales 2012
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Várpalota elkerülő építése
Vízbázisvédelem fázisai
Vezetékjogi nyilvántartás
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Dr. Takács Bence, adjunktus
Mérnöki létesítmények geodéziája Siki Zoltán
Zaj és rezgés GIS eszközök és alkalmazások. Hazánkban a gyakorlatban alkalmazott országos rendszer az Egységes Országos Vetületi Rendszer. A műszer használatát.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Gyakorlati alkalmazás GIS eszközök és alkalmazások.
Méréstechnika.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Internet Sales 2011 Budapest. 2 Elérhetőség: ISA elérhetősége
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az igénybevevői nyilvántartás
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
© Farkas György : Méréstechnika
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András | TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Köszöntöm a Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap résztvevőit Az előadás címe: Pontmeghatározások követelményei Szepsi Szűcs Levente.
E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.
Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság 1 Bonyhádi Emese OKTF NHI Támogatás Elszámolási Főosztály.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
A rendszer felépülése Fenntartó – engedélye(k), ha közvetlenül nyújt szolgáltatást Intézmény/ Szolgáltató – székhely típusú szolgáltatás nyújtási hely.
Előadás másolata:

A SZEMLÉLETVÁLTÁS ELKERÜLHETETLEN ! A KÖVETHETŐ ÉS ELLENŐRIZHETŐ BÁNYAMÉRÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A BÁNYAFELÜGYELETNÉL A SZEMLÉLETVÁLTÁS ELKERÜLHETETLEN ! O RSZÁGOS B ÁNYÁSZATI K ONFERENCIA E GERSZALÓK, NOVEMBER 7-8.

Visszatekintés, csak röviden: A szemléletváltás 1. fázisa: terepi ellenőrző mérések Az MBFH vezetése év végén határoz a geodéziai módszerekkel történő terepi ellenőrző mérések megkezdéséről. A évben kezdetét veszi – módszertani kísérleteket követően – a mérések sora ben az öt Bányakapitányság terve alapján a Bányahatóság megrendelésére az MFGI Geodéziai Osztálya folyamatosan végzi a bányák teljes körű felmérését. Az ellenőrzés céljai: - független felmérésből megismerni a bánya állapotát - ásványvagyonhoz kapcsolt, mérésalapú adatbázis építésének megkezdése - szabálytalanságok feltárása

A piros mező az alaplap alóli kitermelést mutatja

Bányatelekhatárból való kilépés 3D terepmodellen. A zöld lemez a telekhatár függőlegese, mely belemetsz a bányagödörbe is

A szemléletváltás 2. fázisa: A év végére, a szerzett tapasztalatok alapján a Bányahatóság megfogalmazza az igényét, miszerint a bányák felmértségéről, térképezettségéről szélesebb körben szeretne ismereteket és adatokat szerezni. Műszaki Üzemi Tervtérképek központi vizsgálata. A Bányakapitányságokkal és Geodéziai Osztállyal történő egyeztetések után év elején bevezetésre kerül a digitálisan leadott Műszaki Üzemi Tervtérképek központi vizsgálata. Az állományok a vizsgálatot követően az MBFH adatbázisába kerülnek. (A papíralapú térképek vizsgálata és minősítése továbbra is a Bányakapitányságok feladata.)

A digitális állományok vizsgálatának célja megállapítani, hogy: - megfelelő minőségű-e a felmérés - az állományok alkalmasak-e adatbázisba integrálásra - építhető-e belőlük terepmodell, számítható-e térfogat Hagyományos optikai műszerrel végzett analóg mérés alapján kézzel készített térkép - A mérés nehezen rekonstruálható, rekonstruálható, - alacsony pontsűrűségű, digitalizálása gazdaság- digitalizálása gazdaság- talan, várható eredménye talan, várható eredménye bizonytalan. bizonytalan.

- Kellően pontos és részletes felmérés - közel 6000 mért pont és származtatott objektum - terepmodell építésére, térfogat számítására, adatbázisban felhasználásra alkalmas!

A szemléletváltás 3. fázisa: a rendszeres szakmai ellenőrzést kiterjeszti minden működő külszíni bányára Az MBFH vezetése úgy dönt, a rendszeres szakmai ellenőrzést kiterjeszti minden működő külszíni bányára, függetlenül a Műszaki Üzemi Tervektől. A év során megkezdődik és az év végére befejeződik a 10/2010. KHEM rendelet módosítása a 10/2010. KHEM rendelet módosítása, mellyel lehetőség nyílik a működő bányák év eleji állapotának áttekintésére. A Bányamérő Szakcsoport képviselőivel folytatott szakmai egyeztetéseket követően az MBFH módosító javaslat részletesen körülírja a bánya mérésére és térképezésére vonatkozó feltételeket és elvárásokat. A módosított 10/2010. (III. 26.) KHEM rendelet év január 5.-én lép hatályba.

A rendelet közvetlen hatása: működő bányák éves felmérését Bányaművelési térkép és mérési adatok A bányavállalkozások a működő bányák éves felmérését Bányaművelési térkép és mérési adatok formájában be kell szolgáltassák a Bányahatóság számára, lehetővé téve a tevékenység folyamatos minőségi és mennyiségi vizsgálatát.Határidők: felmérését március 31.-éig - a bánya éves felmérését március 31.-éig kell elvégezni április 20.-áig kell a területileg - a mérés anyagát április 20.-áig kell a területileg illetékes Bányakapitányságnak beszolgáltatni. illetékes Bányakapitányságnak beszolgáltatni.

Az adatszolgáltatás legfontosabb tartalmi követelményei: - a terepi méréseket geodéziai pontosságú digitális mérőműszerekkel kell végrehajtani (mérőállomás, GNSS vevő, geodéziai sonar) EOV - a méréseket EOV rendszerben kell végezni - a mért pontoknak/vonalaknak 3D adatokkal kell rendelkezniük - mérendők a terepfelszín meghatározó pontjai és vonalai - meg kell mérni eredeti terepfelszínt is az éves kitermelésre szánt területeken! - minimális 3D pontsűrűség: 20 m, bányafalon 10 m - a terepi méréseket a műszerek által generált jegyzőkönyvi fájlok dokumentálják, melyeket a bányamérő tárolni köteles

Az adatszolgáltatás formájára vonatkozó legfontosabb követelmények: Egyszer írható CD/DVD-n leadandó állományok formájában: 1. a terepi mérések alapján készített digitális térkép 3D tartalommal dwg/dxf formátumban A térkép a bánya egészét ábrázolja, kivéve: - a művelés alá nem vont és - a művelés alól kivont területrészeket! (A rendelet türelmi időt enged a régi bányarészek térképeinek átdolgozására.) 2. a mért pontok listája txt/xls formátumban Yeov, Xeov, Z 3. a térkép áttekintő változata pdf formátumban

A határidőre leadott Bányaművelési térképek vizsgálatának tapasztalatai: A fejlődés érzékelhető: az állományok tartalom és minőség tekintetében még sokfélék, de már kevésbé, mint egy évvel ezelőtt, a MÜT-ök leadásának kezdetén! Azért maradt még bőven tennivaló … Elérendő cél: minden mérés alkalmas legyen a valósághoz minden mérés alkalmas legyen a valósághoz hű terepmodell építésére! hű terepmodell építésére! Vannak még hibák …

A térképkészítés jellemző hibái, hiányosságai, észrevételek: Nem építhető szabályos, valósághoz hű terepmodell, mert: - a terepi mérési hibák és hiányosságok - nem kellően pontos és részletes a felmérés - kevés a mért pont - az éves termelésre kijelölt terület eredeti felszíne nincs felmérve - szerkesztési hibák és hiányosságok (térképszemlélet) - a nyomtathatóság elsődlegessége - a pontok és vonalak szerkesztett kapcsolatai nem alkalmasak a helyes terepmodell előállításához - a felhasznált objektumok keveredése, hibás alkalmazása

A bánya valósághű, pontos felmérésének elsőszámú haszonélvezője a Bányavállalkozó, akit segít az elszámolásban a változások, az aktuális állapot rögzítésével. Kívánatos, hogy a Bányamérő a friss szakmai, technikai, módszertani ismeretek birtokában legyen: - korszerű eszközöket használjon a méréshez - alkalmas programmal végezze a térkép szerkesztését - terepmodell építéséhez - nyomtatáshoz - alkalmas programmal végezzen térfogatra vonatkozó számításokat. A Geodéziai Főosztály igény szerinti, személyes konzultációval, szakmai tanáccsal igyekszik segíteni a Bányavállalkozókat és a Bányamérőket!

Hogyan tovább, bányamérés? A Bányaművelési térképek vizsgálatáról Jelentés készül, melynek tartalma eldönti, szükség van-e hiányok pótlására, hibák kijavítására, s ezt a Bányakapitányság közli Bányavállalkozóval. Az állományok az MBFH adatbázisába kerülnek. A következő évek azonos időszakában a Bányavállal- kozások ismét eleget tesznek adatszolgáltatási kötelezett- ségüknek. Több év mérési állományával gazdálkodva megnyílik a lehetőség a Bányahatóság számára az adatbázis tartalmának különböző típusú felhasználásai előtt.

Váltsunk-e szemléletet? Váltsunk-e szemléletet? A szemlélet korszerűsítése több, mint időszerű: A szemlélet korszerűsítése több, mint időszerű: ELKERÜLHETETLEN! ELKERÜLHETETLEN! Szükségünk van pontos adatokra, mérésekre, térképekre? Szeretnénk képet kapni nemzeti, sok milliárdot érő ásványvagyonunk és bányáink aktuális állapotáról? … a közös munka még csak elkezdődött! …