Kamatszámítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Gazdasági informatika
A diákat készítette: Matthew Will
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
KAMAT ÉS JÁRADÉK Schiberna Endre.
Pénzügyi alapszámítások
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Gazdasági Informatika II.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Vállalati pénzügyek alapjai
A példák cash-flow számítására :
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Ismétlés 5. Törtek.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Vállalati pénzügyek I. Előadás Jelenérték-számítás
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Program kamat Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
IV. Terjeszkedés 2..
Összefoglaló gyakorlati feladatok
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A bankok.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
Vállalati pénzügyek alapjai
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
19–20. A befektetésekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Mit jelent a pénz időértéke? B. Mit jelent a kamatszámítás, és hogyan fordíthatod a hasznodra?
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Gazdasági informatika
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Kamatszámítás

A mértani sorozatok alapvető szerepet játszanak a kamatszámítások, törlesztőrészlet-számítások, biztosítások, járadékszámítások matematikai problémáiban. Valójában az ún. pénzügyi matematika a matematikán belül már régen önálló területté vált. A témakörben sok olyan kifejezés van, melyekkel gyakran találkozunk a mindennapi életben, használjuk őket, sokszor anélkül, hogy jelentésükkel pontosan tisztában lennénk. Először ezekkel a fogalmakkal ismerkedünk meg.

A tőke a továbbiakban mindig a befektetett (kezdeti) pénzösszeget fogja jelenteni. A kamat az a pénzösszeg, amelyet adott idő elteltével vagy adott időközönként a befektetetőnek fizet az, akinek a pénzt kölcsönadták. A kamatláb (általában p-vel) jelölik egy %-ban adott szám, amely azt fejezi ki, hogy a kamat hány százaléka a befektetett összegnek. p= 𝑘𝑎𝑚𝑎𝑡 𝑡ő𝑘𝑒 *100 A napi szóhasználatban a kamat és a kamatláb kifejezések gyakran összemosódnak, mivel a kamat szót kamatláb értelemben használják: „12 %-os évi kamatra felvett kölcsön”. Van amikor ez az összemosódás nem okoz félreértést, de komoly zavar forrása is lehet. Tőkésítésnek nevezik azt, amikor egy időszak végén a kamatot a tőkéhez csatolják. (kamatjóváírás kifejezést is használják) Ez után már a következő időszakban a kamattal megnövelt tőke kamatozik tovább. Ezt kamatoskamat-számításnak nevezzük. Tehát a tőkésítés utáni pénzösszeg: tőke*(1+ 𝑝 100 )n Az egyenlő részletekben történő törlesztést annuitásnak nevezik.

Feladatok 1. Év elején 2 millió forintot beteszünk egy bankba, évi 10 %-os kamatláb mellett. Mennyi pénzünk lesz 5 év elteltével, ha minden év végén tőkésítenek? Hány %-kal több ez a betett összegnél? 2. 1626-ban az indiánok 26 dollár értékű üveggyöngyért eladták Manhattan szigetét a holland telepeseknek. Ezt sokszor úgy emlegetik, mint a világ legrosszabb üzletét. Tételezzük fel, hogy befektették volna az összeget évi átlagosan 6 %-os kamatláb mellett. Mennyi pénzük lenne 2010-ben? 3. Tíz éven keresztül minden év elején 100000 forintot helyezünk el egy bankban, ahol az éves kamatláb 8 %. Mennyi pénzt vehetünk fel a tizedik év leteltével? 4. Egyszer 507000 forintot tettünk be a bankba, a kamatláb mindvégig évi 12 % volt, és a futamidő végén 1 millió forintot vehettünk fel. Hány évig kamatozott a pénz, ha a kamatjóváírás évenként történt? (Az eredményt egész számra kerekítve adjuk meg!) 5. Új lakást vásárolunk, amelyhez 10 millió forint összegű kedvezményes, évi 6 %-os kamatlábbal rendelkező lakáshitelt veszünk fel 20 év futamidőre. A kölcsön törlesztése havonként történik, a hónap végén. Mennyi lesz a havi törlesztőrészlet, ha a kamatláb közben végig ugyanakkora marad?

Ha bevezetjük az r = 𝑝 100 , A jelöli a felvett hitelösszeget, n pedig a kamatlábhoz tartozó futamidőt, akkor a törlesztőrészlet: x = A * 𝑟 1 − 1 (1+𝑟) 𝑛 Ide kapcsolódik az ún. életjáradék és a nyugdíj kérdése. Ekkor egy adott összegből havonta fizetnek ki egyenlő összegeket, miközben a megmaradt pénz tovább kamatozik. A kifizetések száma nincs meghatározva. Könnyű meggondolni, hogy a probléma szoros kapcsolatban áll a törlesztőrészlet kérdésével. Ha feltételezzük, hogy a havi kamatláb állandó, akkor lim 𝑛→∞ 1 (1+𝑟) 𝑛 = 0 miatt a havi összeg x = A*r. Pl. Egy 8 millió forintos megtakarítást életjáradékra váltunk át úgy, hogy a havi kamatláb 0,6 %, akkor a járadék havi összege 48000 Ft lesz.

Beadandó házi feladat Bankba raktunk 500000 forintot 10 évre, 12%-os kamatláb mellett. Tegyük fel, hogy évi 9 %-os az árszínvonal emelkedése átlagosan (infláció). A 10. év végén hányszorosa a bankból kivett pénz vásárlóértéke a 10 évvel korábbinak? Minden év elején 250000 forintot helyezünk el egy bankban 6 éven át. Mennyi pénzünk lesz a hatodik év végén, ha az éves kamatláb 9 %? Nyugdíjpénztári befizetéseink eredményeképpen 4 millió forintunk gyűlt össze. Az összeget egy 20 év futamidejű járadékra váltjuk, ahol a kifizetések évente történnek. Mekkora éves járadékot kapunk, ha feltételezzük, hogy a futamidő végéig évi 12 %-os átlagos hozamot ér el a pénztár? Egy gépsor értéke új korában 17 millió forint. Évenként 12 %-os értékcsökkenéssel számolva mikor kerül a gépsor értéke 8 millió forint alá? Egy bank 10 %-os kamatra 3 millió forintos hitelt kínál, 15 éves futamidővel. A hitel felvétele után egy évvel kell elkezdenünk a törlesztést, egyenlő havi részletekben. A tőkésítés évente történik. Határozzuk meg a törlesztőrészlet értékét?