Akolitusok továbbképzése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kulcsár Anikó
Advertisements

Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Ünnepek.
„Megújulva megújítani”
Krisztus – Európa reménye Közép-európai Katolikus Találkozó 2003/2004.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Húsvét az élet ünnepe.
Bevezető Zarándokúton vagyunk, és az Egyház felidézi előttünk Krisztus Urunk életét és egész megváltói művét, amely elvezet bennünket a Vele való személyes.
A húsvét.
II. Vatikáni Zsinat.
Mindenben keresni és megtalálni Istent.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
? ? ? ? ? Kicsoda Jézus ? ? ? ? ? ? ? ? ?.
Készítette: Pállai Viktória
Aknai Ramóna Horváth Vivien Fanni
A közösségi imaalkalmak felépítése. Fő elemei I. Bevezető szakasz 1. Gyülekezés 2. Kezdés (útmutatások, kezdő lépések) II. Központi rész 1. Személyes.
Million 500, , ,000 64,000 32,000 16,000 8,000 4,000 2,000 1, Legyen ön is ünnepmilliomos.
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
A leendő 1. osztályosoknak: április 7-8-án a beiratkozáskor, A leendő 5. osztályosoknak: május 20- ig kell nyilatkozni a döntésükről.
A kompenzálásnak 3 lehetséges módja van: Δ=0 →amikor nincs kompenzálás Δ>0 →a kompenzálás érték pozitív Δ
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Részesedés a társadalom fejlődésében Keszeli Sándor Bella Katalin Berta Árpád.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Nagyböjt első hete.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
A presbiteri szolgálatról dr. Győrfi Károly
ÚJRAÉLESZTÉSI KÍSÉRLET
Ébredj ember mély álmodból, Jézus megment rabságodból,
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az élet igéje Az élet igéje december december.
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Budapesti Ward Mária Általános Iskola
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Két világ határán Az egyház és vallásosság szerepének változása egy kisközösség példáján keresztül Attila Thorday.
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Kereszténység - nevelés
Mondjátok el az ünnepekhez kapcsolódó élményeiteket!
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
Bevezetés az Egyház életébe. Világi hívek nem „másodlagos” keresztények, illetve nem tekinthetők pusztán a lelkipásztorok „klienseinek” egyház küldetésének.
II Évközi Vasárnap A - év János 1,29-34 Keresztelő János másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt:
A dajka a nevelés folyamatában
Nincs ideális Egyház, de van egy, szent, katolikus és apostoli Egyház.
Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
Bevezetés az Egyház életébe
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

Akolitusok továbbképzése A plébánia megújításának liturgikus évhez igazodó útja és az akolitus lehetőségei ebben Akolitusok továbbképzése 2012. december 8. Nyíregyháza

Mielőtt belevetnénk magunkat… Egy falusi plébános tapasztalatai Kulcskérdések: 1. Kiért/miért szolgálok a plébánián? (Motiváció) 2. Milyen közösség építésére hív az egyház? (Zsinati egyházkép, benne az én helyem)

A liturgikus év ciklikus felosztása

A liturgikus év lineáris felosztása – lehetséges feladatok évközi idő (ősz) 1. nyitottá tevés (motiválás) advent karácsony évközi idő (tél) 2. katekézis (hitmélyítés) nagyböjt Szent Három Nap 3. megtisztulás húsvéti idő évközi idő (nyár) 4. mysztagógia (elmélyülés és apostolkodás)

A nyitottá tevés (motiválás) szakasza 2. hitmélyítés 3. megtisztulás 4. elmélyülés, apostolkodás  (ideje): ősz (adventig)  (célja): „Fontos, hogy hitem szerint éljek.”  (módjai): odalépés, megszólítás empátia homíliák érvek hitelesség pozitív tapasztalat (katekézis, lelki nap, lelkigyakorlat…)  (zárás): advent 1. vasárnapja - az evangélium bemutatása

A katekézis (hitmélyítés) szakasza 1. nyitottá tevés 3. megtisztulás 4. elmélyülés, apostolkodás advent karácsony évközi idő (tél)  Következő, vagy az utána jövő hamvazószerdáig (szűk 1,5 év).  felfedezni az élet értelmét hívő hozzáállás megélni a szolidaritást vágyni Krisztus megismerésére - mélyebben megismerni Jézust  bevezetés a Szentírás olvasásába bűnbánati liturgia közösségi imádság, katekézis kapcsolatépítés... nem hívők/gyakorlók megszólítása missziós kapcsolat - közösségi katekézis (pl. Hegyi beszéd)  hamvazószerdai hamvazkodás rítusa

A megtisztulás szakasza 1. nyitottá tevés 2. hitmélyítés 4. elmélyülés, apostolkodás  nagyböjt  tudatosítani: életünk úton levés, és Krisztus módjára élhetjük meg az átmeneteket (meghalásainkat)  bűnbánati liturgia közösségi imádság, katekézis lelkigyakorlat munkatársaknak közös készület (lelki, szervezési)…  a Szent Három Nap liturgiája

A mysztagógia szakasza 4. elmélyülés, apostolk. 1. nyitottá tevés 2. hitmélyítés 3. megtisztulás Húsvéti időszak pünkösddel Évközi idő  Húsvéttól Krisztus Királyig, de több év is lehet.  felismerni és kamatoztatni a karizmákat tanúságot tenni a hitről ünnepelni és megélni Krisztus misztériumának teljességét  lelkigyakorlat (bérmálkozók, egész plébániai közösség) – „pasztorális lökés” munkatársak keresése, felkészítése „missziós” programok (nyár) táborok (tovább)képzések új közösségek indítása  Krisztus Király ünnepe (meghívás a folytatásra)

A háttér „Együttes pasztoráció” Tervszerű gondolkodás: a „szükséges minimum” megtalálása Képzési kínálat (kisközösségi katekézis, imaalkalmak, munkatársképzés, lelkigyakorlatok…) Mekkora fantáziát látok ebben? (1-5)

Köszönöm a figyelmet!