Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Advertisements

MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Ismétlés, rendszerezés
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
GAZDASÁGPOLITIKA VII. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE MÁRCIUS 27.
Összehasonlító gazdaságtan
Demográfia és nyugdíjrendszer hozzászólás Holtzer Péter TÁRKI-Unicredit Társadalmi Jelentés Demográfia vita szeptember 19.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
A fuvarozó vállalkozások kapcsolata a kötelező és szabadon választott gépjárművezető képzéssel Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, március.
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Balti államok demográfiai problémáinak hatása a gazdaságra Készítette: Rigó Áron.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
Merev vagy rugalmas nyugdíjrendszert? Simonovits András november.
Nyugdíjzsákutca! Simonovits András április.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Magyar versenyképesség 2017
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Előadás másolata:

Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer Simonovits András

Kérdéskör A magyar nyugdíjrendszer helyzete Kormányzati intézkedések Fenntartható-e most a rendszer? Fenntartható lesz-e 30 év múlva? Kormányzati intézkedések Értéktartó nyugdíj bevezetése (-10%) Korhatáremelés: 62 ↑ 65 év (-10%) Két pillérből egy?

Rövid távú problémák Sok nyugdíjas – kevés dolgozó A II. pillér miatt évi 360 Mrd Ft-nyi költségvetési lyuk Egyéb hiányok Rövid távú válsághatások Rendvédelmi szervezetek nyugdíjának átcsoportosítása 40 év szolgálati idő után teljes nyugdíj nagyiknak

Milyen a jelenlegi kötelező rendszer? I. pillér: kötelező tb, 26%-os járulékkulcs II. pillér: kötelező magán, 8%-os járulékkulcs 2013-tól az I. pillér arányos új nyugdíjat fizet: 1,65% • szolgálati idő • saját átlagbér A vegyes rendszer tagjainak 1,22% + tőkésített életjáradék (2010. októberig!) III. pillér: önkéntes, gazdagpárti ???

Azonnali válaszok A II. pillér bezárása a visszautasíthatatlan ajánlattal (ha maradsz, elveszted a 24%-os járulékért járó I. pilléres nyugdíjad további részét) Hányan térnek vissza a 75%-ból (3 millióból)? Személyi és vállalati jövedelemadó radikális csökkentése 2011-2013 között: 40-ről 16%-ra De a munkáltatói tb járulék plafon bevezetése drága, így viszont adó marad a fölötte fizetett rész utáni járulék

Változások Korhatár emeléssel együtt nő a minimális korhatár és a büntetés Ellent mond a 40 évnek Munkáltatói hozzájárulás (adó) →Alapnyugdíj ? Gyengíti az ösztönzést Korai nyugdíjazás Jelentős kereseteltitkolás

Hosszabb távú problémák A termékenységi tényező 1,3-ról csak 1,5-re emelkedik 2000-2050 között A mai dologtalanok gyermekei is dologtalanok maradnak Egy nacionalista ország nem vonzza a bevándorlókat

Hosszabb távú tervek Foglalkoztatási hányad emelése 60-ról 80%-ra (2010-2020) Demográfiai hullámvölgy részleges feltöltése (+1 m gyermek, 2010-2040) Bizonytalan mint a kutya vacsorája

Problémák Voluntarista (akarnok) gazdaságpolitika Rossz üzenet a külföldi befektetőknek Jogi bizonytalanság A II. és III. pillér megfojtása a működési költségek irreális korlátozásával Kudarc esélye (OV)

Mit tehet majd egy új kormány 2014-ben? A II. pillér esetleg maradó tagjainak visszaadja a most elvett jogait az I. pillérnek A magánpénztárak (II.+III. pillér) életre keltése A „40 éves szolgálati idő” megszűntetése Szigorú, de igazságos büntetés a korai nyugdíj ellen

Kulcskérdések Rosszul képzettek foglalkoztatásának közelítése a jól képzettekéhez A létező nyugdíjérdekeltség tudatosítása Már alig degresszív Már nem csak az utolsó 3 év keresete számít! Nyugdíjjóváírás Az alapnyugdíj és a rászorultsági nyugdíj optimális ötvözete

Bevándorlás Nyugat-Európa már 1950 óta aktív bevándorlási politikát folytat, csak elhanyagolta az integrálást Németország a keleti németekre is támaszkodhatott (12 m) Nehezen integrálható törökök Magyarország két lehetősége A kisebbségi magyarok ideköltöztetése (2 m) Ázsiai bevándorlók

Következtetések 2010: zsákutca 2014: kifarolás a zsákutcából Bizalom visszaszerzése Oktatás Egészségügy Pénzügy