Grafikus felhasználó felületek Linux-on

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Linux ismeretek: A Unity felület
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Az operációs rendszer felépítése I.
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Grafikus Feluletek 1 Grafikus feluletek Buzas Hunor.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
A Linux grafikus felhasználói felülete
13.a CAD-CAM informatikus
Grafikus felhasználói felületek
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
A Windows grafikus felülete
Az operációs rendszerek
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Grafikus interfészek. Graphical User Interface (GUI): Gnome, KDE, XFCE A GUI olyan program, amely vizualisan mutatja meg az adatokat es az akciokat. Ablakokat,
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az operációs rendszer.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Információtechnológiai alapok 9. osztály
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
2. Operációs rendszerek.
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???
Grafikus felhasználói felületek Linux alatt. Grafikus Interface A grafikus felhasználói felület (angolul graphical user interface, röviden GUI) olyan,
Grafikus felhasználói felület Linux alatt Széll Viktor.
Az operációs rendszer.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
A Linux operációs rendszer
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Grafikus felhasználó felületek Linux-on GUI-k, Ablak-kezelők, meg ami mögötte van Koller Dávid Dániel

A Grafikus Felhasználói Felület függetlensége Összefoglalás Linux áttekintés A Grafikus Felhasználói Felület függetlensége GUI-k áttekintése Compiz Emerald X11

Különböző Operációs rendszerek, azonos megjelenés? Fedora 8 Ubuntu 9.10

Hardver – Kernel – Shell - User Linux szerkezete Linux Szerkezete Hardver – Kernel – Shell - User

A GUI definiciója „A grafikus felhasználói felület vagy grafikus felhasználói interfész (angolul graphical user interface, röviden GUI) a számítástechnikában olyan, a számítógép és ember közti kapcsolatot megvalósító elemek összessége, melyek a monitorképernyőjén szöveges és rajzos elemek együtteseként jelennek meg. A grafikus felhasználói felületeken alapvető szerepe van a mutatóeszközök, például az egér használatának, amelyekkel a grafikus felület elemei intuitív módon, a fizikai világ egyfajta modelljeként kezelhetők.” forrás: wikipedia

A GUI függetlensége A Linux alapú operációs rendszereknél a grafikus felület független a rendszermagtól a grafikus felületet az OS-től függetlenül lehet fejleszteni Ha OS-t váltunk nem kell egy új kezelőfelülettel megbirkóznunk Ha esetleg valami hiba történik a GUI-ban, nem omlik össze a komplett rendszer Azonos distro-k különböző teljesítményű számítógépeken is elfuthatnak (a gyengébb gépre egy egyszerűbb, kevesebb erőforrást igénylő GUI-t rakunk fel

Miből is áll egy átlagos Linux GUI? ablak-kezelő ablak-dekorátor egy halom alkalmazás (text editorok, képnézegetők, stb) fájlkezelő asztal, esetleg az asztalra elhelyezhető ’’gadget’’-ek néha esetlegegy dokkoló, de általában egy vagy több panel (tálca)

GNOME

KDE

BlackBox

Unity

Compiz

A Grafikus Felhasználói Felület függetlensége Befejezés Linux áttekintés A Grafikus Felhasználói Felület függetlensége GUI-k áttekintése Compiz Emerald X11

Köszönöm a figyelmüket!