INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

Háttértárak ismertetése
A számítógép műszaki, fizikai része
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hardver, szoftver A hardver
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Fontos fogalmak az informatikában.
DISZKréten az adathordozókról
Mai Számítógép perifériák
A számítógép felépítése
Informatikai eszközök
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
Perifériák.
A billentyűzet és a szkenner
Barati Viktor Perifériák.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
A perifériák általánosan
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Háttértárak és adathordozók
Balaton Marcell Balázs
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardware: (=kemény áru)
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Mai számítógép perifériák
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
A számítógép.
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
A számítógép perifériái
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Bemeneti perifériák Készítette: Szabóné Lukács Éva.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Bemeneti perifériák.
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA

A SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZER SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE BEMENETI EGYSÉGEK FELDOL GOZÁS KIMENETI EGYSÉGEK

A SZÁMÍTÓGÉPEK RÉSZEI ház monitor, billentyűzet egér hangszóró nyomtató

A ház a következő alkatrészeket tartalmazza: táp alaplap optikai egységek (CD, DVD) külső memória (merevlemez) kábelok

ALAPLAP Az alaplap feladata a számítógépes alkatrészek összekötése.

Az alaplap tartalmazza proceszor memória tápkapcsoló bővítőkártyák (PCI, AGP, PCI Express) különféle csatlakozókat (hang, videó, USB, billentyűzet, egér)

PROCESSZOR A processzor a számítógép legfontosabb része. Fő feladata a többi a alkatrész vezérlése. Sebességét MHZ (megahercben) mérik. A mai számítógépek sebessége 3-4000 MHZ. Főbb processzor gyártók: Intel és AMD

MEMÓRIA A memória ideiglenes adattárolásra szolgál. Megkülönböztetünk ROM és RAM memóriát ROM (Read-only memory ) - olyan memória, melynek tartalmát csak olvashatjuk. RAM (Random Access Memory)  - véletlen hozzáférésű memória. Tartalmát olvasás mellett törötlhetjük is.

Nagyságát bajtokban (és annak nagyobb egységeiben) mérjük. 1 bajt egy karakter (A, 1, *) tárolására szolgál. Nagyobb egységei: 1 KB (KILOBAJT) = 1024 B 1 MB (MEGABAJT) = 1024 KB 1 GB (GIGABAJT) = 1024 MB 1 TB (TERABAJT) =1024 GB

HARD DISK - merevlemez A merevlemez olyan másodlagos memória, mely az adatok hosszabb ideig való tárolására szolgál. Az adatokat mágneses úton lemezekre mentik. Lehetnek belső és külső merevlemezek. Nagyságukat MB, GB, TB-okban mérik. A mai merevlemezek nagysága 160-500GB. (egy 500 GB-os merevlemezen kb. =110 DVD film) A kis méretű fizikai médiumokba fles memóriát használnak (adathordozó, fényképezőgép)

CILINDER SZEKTOR

CD Kompakt diszk (engl. Compact disc) optikai adattároló médium. Nagysága lehet 650, 700 és 800 megabajt. Megkülönböztetünk CD – R – csak olvasásra CD – RW – írás/olvasásra (újraírható lemezek)

DVD Digital video disk (DVD) a CD-hez hasonlóan ugyancsak optikai adathordozó,csak jóval nagyobb kapacitásban (kb 6-7-szer) MEgkülönböztetünk DVD – R – csak olvasásra (4,7 GB) DVD – RW – írás/olvasásra (újraírható) DVD – R – DL - kétrétegű DVD (8,5 GB)

HD DVD (Toshiba) (engl. High Density DVD, High-Definition DVD, High Definition Digital Video Disc) egy digitális optikai formátum, ami a régebbi DVD szabványt hivatott felváltani. Kapacitása 15 GB, illetve kétrétegű esetén 30 GB. Blu-ray (Sony) (engl. Blu-ray Disc) egy nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum.

FLOPI A hajlékonylemez (flopilemez, floppy) adattároló eszköz, ami egy mágnesezhető felületű vékony, hajlékony lemezből és egy azt védő négyszögletes, keményebb műanyag tokból áll.

A felhasznált lemezek méretei és kapacitásuk - 8" (160 KB) 5,25" (360 KB ; 1.2MB) 3,5" (720 KB; 1.44 MB; 2.88 MB) Ma már nagyon kevesen használják, lassúsága megbízhatatlansága, és kis mérete miatt. A flopikat manapság teljesen felváltották a fles alapú adathordozók

írásvédelem hub ablak műanyag tok papír védőborítás mágneslemez szektor

BEMENETI EGYSÉGEK

BILLENTYŰZET A számítógépes billentyűzet (keyboard) az írógép mintájára kialakított számítógépes beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. Fizikailag a billentyűzet a főleg négyszög alakú billentyűk, másnéven gombok elrendezéséből áll.

Speciális billentyűk: A számítógépes billentyűzeteken sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval. Speciális billentyűk: Shift (a nagybetűk és a számok fölött található jelek eléréséhez), Caps Lock kapcsoló (kis- és nagybetűk közötti váltáshoz), Tab (bekezdéshez), Enter (soremeléshez), valamint Backspace (visszatörléshez).

EGÉR A számítógépes egér (mouse) a billentyűzet mellett az egyik legfontosabb beviteli eszköz. Az egér belsejében található érzékelő felismeri és továbbítja a számítógép felé az egér mozgását egy sima felületen. Az egér mozgatása többnyire a monitor képernyőjén megjelenő kurzor helyzetét befolyásolja. Az egér gombjainak használatát kattintásnak nevezik. Többféle típusa van: mechanikus, görgős, infra, hanyattegér.

A mechanikus egér működése. 1: Az egér mozgatása elforgatja a golyót. 2: Az X és Y hengerek tartják a golyót, és továbbítják a mozgást. 3: Fényáteresztő résekkel rendelkező korongok. 4: Az infravörös LED átvilágít a korongok résein. 5: A szenzorok érzékelik a fényimpulzusokat.

Egy másik fejlesztési vonalon az optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismerte fel. A modern optikai egerek egy szenzor segítségével sorozatos képeket készítenek az egér alatti területről. A képek közötti eltérést egy képelemző chip dolgozza fel, és az eredményt a két tengelyhez viszonyított elmozdulássá alakítja.

TOUCHPAD - TAPIPAD

Görgők Ez egy kisméretű, forgatható henger, párhuzamosan elhelyezkedve az egér vonalával. A görgőt „fel” és „le” forgathatjuk, mely azonnali mozgást eredményez az egér által mutatott területen. Ezt a módszert sokszor használják lapozásra az ablakokban, különösen hasznos a hosszú dokumentumok olvasásakor

A trackball, más néven hanyattegér egy számítógépes pozicionáló eszköz

SZKENNER A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szöve-gek, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál.

WEB KAMERA A web kamera egy olyan bemeneti egység, mely lehetővé teszi a videó jelek átvitelét internet segítségével. Legfőbb alkalmazási területe a videókonferenciák és az internetes telefon.

MIKROFON A mikrofon egy elektroakusztikai átalakító. Célja a fizikai közegben (pl. levegőben) terjedő rezgések átalakítása elektromos jellé.

Botkormány (en. joystick) olyan bemeneti egység, melyet vezérlésre használnak.

KIMENETI EGYSÉGEK

MONITOR A számítógép legfontosabb kimeneti egysége. A számítógép álltal kibocsájtott rezgéseket kép formában jeleníti meg. A vízszintesen és függőlegesen elhelyezkedő pontok határozzák meg a monitor felbontását (rezolúcióját). pl. 1024x768, 1280x1024, 1440x900(WIDE) A montor nagyságát incsben fejezzük ki. Néhány szabványos nagyság: 15", 17", 19", 21", 22".

Nyomtató A nyomtató, vagy angolul printer, olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron. Néhány nyomtató típus: - Tűs (matrix) nyomtató - Tintasugaras nyomtató - Lézer nyomtató

TŰS (MATRIX) NYOMTATÓ

TINTASUGARAS NYOMTATÓ

LÉZER NYOMTATÓ

MULTIFUNKCIONÁLIS SZERKEZET -NYOMTATÓ -SZKENNER

RAJZGÉP (PLOTTER) A plotter nagyméretű rajzok elkészítésére szolgál (pl: tervrajzok, tablók stb...)

Projektor A projektor olyan kimeneti eszköz, mely a számítógép videójelét nagy felületre vetíti ki. (prezentációk bemutatására, házimozik)