SIÓAGÁRDI TÁJHÁZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi A falu bemutatása
Advertisements

Készítették: Kaba Eszter Rokolya Csilla Szabó Renáta Szakó Tímea
Barcánfalva – Bârsana az Iza-völgy legnagyobb községe, impozáns építménysorozatával a vidék igazi gyöngyszeme. A település 1720-ban épült fatemplomát,
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Római építészet Augustus korában
A Windows használata Bevezetés.
Felsőregmec.
Természetes formák Maragon homlokzat Kamrák, konyhák Házi oltár
Készítette: Albert Krisztina
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Közelben: HÉV végállomás 5 percre van, 13 perc Hévvel a Boráros tér, ami hétköznap: l 0 percenként, hétvégén kb.: 15 percenként közlekedik. Spar áruház.
Beregszász.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Szláv lakáskultúra.
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Manhattan a sivatagban
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
Az Ócsai Tájház.
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
Cseh nyelvről fordította K.P.
Készítette: Szanyi Mária február 10. A tisztaszoba.
A pécsi barbakán.
falazat, tetőszerkezet
A szolnoki vár építése és ostroma
A szoba berendezése © Németh György.
Mezopotámia és Egyiptom építészete
A csűr és az állattartás épületei
A szoba berendezése.
Tűzhelyek, füstelvezetés
A Windows grafikus felülete
Arab, iszlám kultúra,művészet
Szendrő nevezetességei
Somogybükkösd.
Ennek a városnak voltam az írója
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Pécs turisztikai marketingje
Cseh nyelvről fordította K.P.
Vendégszoba Közös helyiség, konyha Egészségügyi helyiségek Somogyváriné Koncz Margit Minősítő
Hellászi lakáskultúra
Arab, iszlám kultúra,művészet
Fűtés.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Kávás.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
A vecsési tájház Készítette: Horváth Áron és Pásztor Zsombor, 7.c.
Nagycenk-Széchenyi kastély
Hellászi lakáskultúra
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Lednice - vár
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Krétai lakáskultúra.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ételkészítő technológiák
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
Alberobello Olaszország.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Székelyderzs a becsület falva
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

SIÓAGÁRDI TÁJHÁZ

Sióagárd egyetlen országos műemléki védelem alatt álló építészeti épülete a Tájház a Zrínyi u 31 sz. alatt található. Az 1720 óta vezetett anyakönyvben 1820-as bejegyzéssel már szerepel a ház, de ekkor még Hideg utca néven. A Tájház a restaurálás után 1983 május 1-én nyílt meg, hogy bemutassa a régi paraszti élet emlékeit, hagyományait. A ház berendezése, a kiállított tárgyak tanúsítják Sióagárd egyedi, a környező tájegységektől, a Sárköztől eltérő ízlését, különálló és jellegzetes módon fejlődő népművészetét

A ház falai polyvával kevert sárból készültek úgy, hogy a fal szélességének megfelelően mindkét oldalon bizonyos magasságú zsalut készítettek fából, és a polyvás sármasszával a zsalu közét megtöltötték , letaposták és döngölték. A zsalut folyamatosan emelték, míg a kellő magasságot el nem érték.

A tetőszerkezet fáját a közeli erdőből vágták ki. A fát hántolás után gyalulatlanul, egy kis részét négyoldalt lefaragva építették be. A beépítést megelőzően a fát megégették, hogy tartósabb legyen. A tetőfedéshez a nádat a falu határából hozták, és a faluban élő nádazó mesterekkel készítették el.

Az épület „esőház” -ból (első szobából), szabadkéményes konyhából A Tájház helyiségei Az épület „esőház” -ból (első szobából),  szabadkéményes konyhából és „kisház” -ból (lakószobából) áll, melyhez közvetlenül csatlakozik a fészer és az istálló.

„Esőház” A Sióagárdi Tájház „esőházát” régen nem használták. Berendezése a „banyakemence,” ágy, „kaszli”. A kemence vályogtéglából rakott, alul köríves, felül négyszögben végződött és lapos volt. Ezt a tetőt sütőnek hívták, mert ide rakták a szárítani való dolgokat. A kemence körül négyszögletes fapadka helyezkedik el. A kaszli világos, vagy sötétbarnára festett alacsony, kisméretű bútordarab. Felül egy fiókkal, alul kétajtós rakodó résszel. Szőttesek, fehérneműek és apróbb holmik tárolására szolgált.

A szobában az ablak előtt áll az asztal sarokpaddal és két székkel A szobában az ablak előtt áll az asztal sarokpaddal és két székkel. A kaszlin és a falon elhelyezett imakönyv, rózsafüzér, kereszt, szentképek mind arról tanúskodnak, hogy a sióagárdiak mélyen vallásos emberek voltak. Konyha A konyha berendezéséből, a főző- és tárolóedényekből megismerhetjük étkezési szokásaikat. A szabadkéményen állnak a főzőfazekak, mángorló és sodrófa. Fölöttük szita, cilinderes lámpa, szakajtó. A pilléren tányérok. A konyha bal sarkában vizespad

„Kisház” A konyhából nyílik a „kisház” (lakószoba), amelyben ágy, sarokpad, asztal foglal helyet. Az ágy végében látható a háromszög alaprajzú házilag készült „kaszli”. A szoba egyik sarkában a tűzhely áll. A falat családi képek és szentképek díszítik.

Padlás

Melléképület, góré Az utcafronttal párhuzamosan, a lakóépülettől délre található a melléképület és a góré. A melléképület a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület székhelye.

Fészer, istálló, disznóól A főépülethez közvetlenül kapcsolódik a fészer és az istálló. A melléképülettel párhuzamosan, az udvar végében helyezkedik el a fából készült disznóól. A gazdasági épületek az állattartási szokásokat mutatják be

ÁLLANDÓ KIÁLLITÁSAINK Középparaszti porta 1939.   

Bejelentkezés: Sióagárdi Művelődési Ház; Tel: 74/437-309 Elérhetőség Cím: 7171 Sióagárd, Zrínyi u. 31. Gondnok: Nagy Györgyné Tel: 74/437-314 Bejelentkezés: Sióagárdi Művelődési Ház;  Tel: 74/437-309 Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján a megadott elérhetőségeken